Wytłumienie kolumn
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Wytłumienie kolumn
Witam!
Mam na ukończeniu parę kolumn i zastanawiam się czym je wytłumić. Byłem na jakimś forum ałdiofilskim, ale tam wszyscy zachwalają (jeżeli dobrze zrozumiałem) jakieś blachy z ołowiu, maty bitumiczne itp.
Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki rodzaj materiału (ogólno dostepnego i niedrogiego) dobrze nadaje się do wytłumiania kolumn? Mam sporo żółtej gąbki, którą kiedyś można było znaleźć w przeróżnych krajowych produktach, np. w siedzeniach samochodowych. Gąbka wspaniale nadaje się do mycia samochodu, bo jest bardzo gęsta, ale czy do kolumn.
Słyszałem też o możliwości użycia waty szklanej (ale to raczej głupi pomysł, szkoda głośników) i owczej wełny.
Będę wdzięczny za każdy rozsądny głos wsparcia.
Pozdrawiam!
Maciek.
Mam na ukończeniu parę kolumn i zastanawiam się czym je wytłumić. Byłem na jakimś forum ałdiofilskim, ale tam wszyscy zachwalają (jeżeli dobrze zrozumiałem) jakieś blachy z ołowiu, maty bitumiczne itp.
Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki rodzaj materiału (ogólno dostepnego i niedrogiego) dobrze nadaje się do wytłumiania kolumn? Mam sporo żółtej gąbki, którą kiedyś można było znaleźć w przeróżnych krajowych produktach, np. w siedzeniach samochodowych. Gąbka wspaniale nadaje się do mycia samochodu, bo jest bardzo gęsta, ale czy do kolumn.
Słyszałem też o możliwości użycia waty szklanej (ale to raczej głupi pomysł, szkoda głośników) i owczej wełny.
Będę wdzięczny za każdy rozsądny głos wsparcia.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 2500...3124 posty
Podobno bardzo dobrze do tego celu nadają się... stare kożuchy. Pochodź po znajomych czy odwiedź dowolny lumpeks i poszukaj (w końcu do takich celów to mogą nawet być w złym stanie, nie nadające się do noszenia).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 375...499 postów
Re: Wytłumienie kolumn
A co miałoby im się stać? Przecież wata szklana nie psuje głośników, a dobrze wytłumia, jest tania i ogólnodostępna.Maciej Szczodrowski pisze:
Maciek.
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 1875...2499 postów
-
- moderator
Moim zdaniem gąbka spisuje się doskonale. Najlepsza jest wersja w formie trójkącików, ale zwykły plaster też działa.
Nadaje się do wszystkich obudów z wyjątkiem zamkniętej, do której wytłumienia trzeba dać nieco więcej.
Kiedyś do obudów zamkniętych używałem "akustycznej" wełny mineralnej, ale to bardzo upierdliwy materiał. Z drugiej strony ma doskonałe parametry i jest w miarę tania.
Mata bitumiczna też jest niezła, szczególnie na tylnej ściance w miejscu za głośnikami.
Pamiętaj, że obudów innych niż zamknięta nie powinno się byt mocno wytłumiać. Warstwa gąbki (2-4cm) w zupełności wystarczy.
Nadaje się do wszystkich obudów z wyjątkiem zamkniętej, do której wytłumienia trzeba dać nieco więcej.
Kiedyś do obudów zamkniętych używałem "akustycznej" wełny mineralnej, ale to bardzo upierdliwy materiał. Z drugiej strony ma doskonałe parametry i jest w miarę tania.
Mata bitumiczna też jest niezła, szczególnie na tylnej ściance w miejscu za głośnikami.
Pamiętaj, że obudów innych niż zamknięta nie powinno się byt mocno wytłumiać. Warstwa gąbki (2-4cm) w zupełności wystarczy.
-
- 625...1249 postów
Tyle odpowiedzi, że nie wiem już zupełnie co użyć. Dobrze, że chociaż wata szklana została wykluczona. Poszukam, popatrzę. Zobaczę co mi będzie najłatwiej zgromadzić. Tylko o co chodzi Piotrze z tymi trójkątami? Czy sposób ułożenia też ma znaczenie? Jak się układa takie trójkąty. Myślałem, że wystarczy obudowę wyłożyć.
Pozdrawiam!
Maciek.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- moderator
Jest taki rodzaj gąbki. Arkusz jest z jednej strony płaski, a z drugiej ukształtowany w wystające ostrosłupy.Maciej Szczodrowski pisze:Tylko o co chodzi Piotrze z tymi trójkątami?
Coś takiego: http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=5944
-
- 625...1249 postów
Myślałem, że wątek już poszedł w odstawkę.
Zamierzam wytłumić obudowę z bass-reflex'em. Uzyję do tego słynnej polskiej żółtej gąbki, bo mam jej dużo. Jak nie będę zadowolony z efektu to wtedy pokombinuję z czymś innym. Może spróbuję z "trójkątami". Czytałem, że dół kolumny (głośnik niskotonowy) należy wytłumić grubszą warstwą a górę cienką warstwą.
Jestem otwarty na wszystkie sugestie.
Pozdrawiam!
Zamierzam wytłumić obudowę z bass-reflex'em. Uzyję do tego słynnej polskiej żółtej gąbki, bo mam jej dużo. Jak nie będę zadowolony z efektu to wtedy pokombinuję z czymś innym. Może spróbuję z "trójkątami". Czytałem, że dół kolumny (głośnik niskotonowy) należy wytłumić grubszą warstwą a górę cienką warstwą.
Jestem otwarty na wszystkie sugestie.
Pozdrawiam!
-
- 125...249 postów
wytlumienie - skan
czesc,
w zalaczniku skan kilku stron z ksiazki:
"Glosniki i zespoly glosnikowe" - Aleksander Witort.
Nie jest to moze kompendium, ale zawsze kilka informacji ktore mozna uwzglednic po przeniesieniu na to co dzisiaj mamy w sklepach (wydanie ksiazki 1977).
Pozdrowienia,
Sergiusz
w zalaczniku skan kilku stron z ksiazki:
"Glosniki i zespoly glosnikowe" - Aleksander Witort.
Nie jest to moze kompendium, ale zawsze kilka informacji ktore mozna uwzglednic po przeniesieniu na to co dzisiaj mamy w sklepach (wydanie ksiazki 1977).
Pozdrowienia,
Sergiusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów