Wytłumienie kolumn

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Z tej książki raczej niczego się nie dowiesz. Zawiera głównie wiadomości "intuicyjne" nie poparte ujęciem ilościowym. Poza tym pan Witort uporczywie powtarzał kilka błędów.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A jakie to błędy? Kupiłem niedawno na allegro "Głośniki i zespoły głośnikowe" ale jakoś nie miałem jeszcze nastroju do zabrania się za nią, jednak warto wiedzieć na co zwrócić uwagę, zwłaszcza że jestem zupełnie zielony w temacie głośników.
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

W tym momencie przypominam sobie np. propozycję umieszczania w zestawie wielu głośników wysokotonowych, dopuszczanie pokrywania pasm głośników, brak dopasowania skuteczności głośników w zestawach wielodrożnych, absolutny brak strojenia obudów, niekompletną (w zasadzie bezużyteczną) teorię filtrów elektrycznych...
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Piotr pisze:W tym momencie przypominam sobie np. propozycję umieszczania w zestawie wielu głośników wysokotonowych
Tak nie wolno?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

Ksiazka

Post autor: sergiusz »

Wedlug mnie ta ksiazka jest przeznaczonona dla hobbystow i byla napisana w czasach gdy (jak mi sie wydaje) wybor glosnikow i dostęp do materiałów byl utrudniony.
Sytuacja jest też taka że na rynku nie ma innych książek na ten temat (nie spotkałem jeszcze, ale też mocno nie szukałem) a jeżeli ktoś chce w domu wykonać pierwszą konstrukcję zestawu głośnikowego to jest to jakis punkt zaczepienia.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

McIntosh to zupełnie inna bajka.

Natomiast moim zdaniem słaba książka nie staje się dobrą przez to, że nie ma lepszej.
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: sergiusz »

Książka spełnia oczekiwania docelowej grupy odbiorców - czyli początkujących. Używając analogii lampowej można powiedzieć że tłumaczy ona sens istnienia grzejnika w lampie. Wydaje mi się że można ją polecić osobie która nigdy wcześniej z budową głośników nie miała styczności - tak jak ja około rok temu, kiedy zrobiłem sobie zestaw w obudowie zamkniętej i nie wiedziałem że wypełnia się ten typ obudowy w całej objętości.

Pozdrowienia,
Sergiusz
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

No, nie wiem. Nie chciałbym wywoływać jakiejś kłótni, bo w sumie nie ma o co.
Ale czytałem jego książki właśnie jako początkujący. I były dla mnie źródłem wielu rozczarowań i niepowodzeń.
Np. zabrałem się do robienia obudowy zamkniętej bez świadomosci istnienia parametru dobroci. Zupełna klapa i półroczne kieszonkowe praktycznie na śmietnik.
Dwóch panów w dzeciństwie zalazło mi za skórę - Witort i Wojciechowski. Obaj z tego samego powodu.
I gdyby nie tacy ludzie jak Hennel, czy Golde, najprawdopodobniej rzuciłbym tą zabawę na dobre...
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Piotr pisze:McIntosh to zupełnie inna bajka.
To o co chodzi z tymi wysokotonówkami? Możesz rozwinąć bo trochę zdawkowo napisaleś?
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Można uzyskać równomierne promieniowanie wysokich tonów w płaszczyźnie pionowej przez użycie dużej liczby głośników umieszczonych w linii, kiedy odległość od sąsiednich głośników jest mała w porównaniu do odległości od słuchacza. Poszukaj hasła "kolumna głośnikowa".
Ale u Witorta nie ma o tym chyba nic. Umieszczenie dwóch-trzech tubek w przypadkowym miejscu nie jest dobrym pomysłem.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Aha, wiem o co chodzi! Zerknąłem na rysunki u Witorta. W ogóle to ta książka powstała w epoce przed parametrami Thiele-Smalla, wtedy bardziej chyba robiło się "na czuja". :)
_