Do Andrzeja Zoltana

do you remember me?
Andrzej, święte słowa, szczególnie w kwestii Dynacorda. Jako stary ale PRAWDZIWY wyjadacz, Andrzej WIE CO MÓWI. I nie chodzi mi o wazelinkę.
Do Zibiego. Piszesz o "braku laku". Ok, ale przy tworzeniu pieca basowego 'od podstaw' właśnie chodziło o wykorzystanie znacznie tańszych od 6550 lub KT88 lamp EL34. Zwykłe wetknięcie EL34 do oryginalnego SVT skończyło by się dla nich tragicznie. Należało więc tak "przeprojektować" schemat SVT, aby aplikacja tychże EL34 nie tylko nie spowodowała katastrofy, ale zapewniła im spokojny żywot, przewidziany na 2-3 lata. Jak się okazało, z palcem w d...e EL34 RFT wytrzymały prawie cztery lata, JJ nieco mniej - trzy z małym hakiem. Najgorzej wypadły ElectroHarmonix - szajs. Ale tu głównym problemem nie była utrata emisji, tylko kwestie stricte mechaniczne. Potwornie mikrofonowały po kilku m-cach i rozjechało im się S. Skutek praktyczny jest taki, że 6550 w oryginalnym układzie SVT wytrzymują pirazyoko tyle samo co dobre EL34 w układzie zmienionym - zmodyfikowanym SVT. Gdybyś, Drogi Zibi, miał co do mnie wątpliwości, to niestety, mam na koncie 8xKT88/500W.
Do Piotra - Piotrze, cieszy mnie, że "nie masz zamiaru się kłócić". Cóż, okres fascynacji "krzywymi i prostymi" mam dawno za sobą. Niewątpliwie jest to dobre, gdy się zaczyna zabawę, pomaga pokapować o co w tym "biznesie" chodzi. Zapewniam Cię jednak, że najlepsze zabawki (moje) powstawały bez szczególnego udziału owych "prostych i krzywych", co nie oznacza oczywiście ich negacji.
Co do Twoich pytań nikt nie napisał, że "moc zwiększa się przez obniżenie Ra"(raczej Raa). Konstruujesz pytania delikatnie mówiąc - dziwnie. Jedynie wskazywałem/przypominałem pewne konkretne szczegóły z not aplikacyjnych np. EL34. Tyle i tylko tyle. A ty przywalasz z teorią o "zwiększaniu mocy przez itd." Sprawa jest banalnie prosta - jeśli masz trafo wy o Raa 1800(450V, AB) i przekładni np. 1:21, to jeśli zwiększysz Ua o np. 200V, to masz po prostu przyrost mocy wyjściowej i to znaczny, bez naruszenia istotnych warunków pracy takiej lampy. Czy Ci się to podoba czy nie. I czy jest to zgodne z "prostą/krzywą" czy nie jest. Działa i to dobrze. I ma charakter świadomego "naginania" parametrów, którego celem jest poszukiwanie szerszych możliwości lamp. Pewnie w hifi było by to nie do przyjęcia. Tak na marginesie - od wielu lat obserwuję, że dane tablicowo/katalogowe(a przynajmniej ich część) mają sie do rzeczywistości tak, jak świnka morska do morza. "Ale po co tyle gadać, lepiej się wziąć do roboty" - to tylko cytat

Stary zrób taki układ, pobadaj i zamelduj o wynikach. I będzie OK. A chcesz bym Ci udowadniał, że nie jestem wielbłądem

O ja pierniczę