Ruby Tubes - gdzie w Polandowie?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Oprócz asortymentu mam jeszcze jedno zastrzeżenie do JJ.
Może kiedyś będzie mnie stać na kupno całej partii bez napisów, lub z moimi własnymi. Bo te "domyślne" uważam za skrajnie paskudne :?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Proste aż do bólu. Electro Harmonix na lampach mocy ma ładne napisy. A tak na marginiesie jakie są jeszcze obecnie działające firmy produkujące lampy w cenach dla zwykłego zjadacza chleba? Oczywiście z pominięciem chińczyków.
ElGit Let there be rock...
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Zigrin pisze:Jeżeli miałbym zrobić ranking współczesnych producentów lamp to wyglądał by tak:
1. JJ
2. Electro Harmonix
3.Svetlana
4. Sovtek
Dalej to tylko lampy audiofilskie i firmy typu FullMusic, a jeszcze dalej to chińczyki.
Mógłbyś napisać szerzej jakie masz zastrzeżenia do lamp Full Music ? O ile się orientuję to są one najbardziej cenione przez audiofilów - taki współczesny odpowiednik kultowych TFK NOS. :)
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

A ja mam pytanie o kogoś zupełnie innego. Nawiasem mówiąc jeszcze nie słyszałem nic na ten tmat na forum.
Chodzi mi o "Vaic Valve", spotkałem się z dość ciekawą lampą VV30B. Zastanawiam się kto to produkuje. Podobno projektuje Alesia Vaic (?) i rzeczywiście lampa wygląda na nowe opracowanie... Bardzo ciekawe parametry i charakterystyki.
Uprzedzając pytanie - drogie jak jasny gwint. Jak dla mnie powyżej granicy zdrowego rozsądku :?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

:arrow: Fugasi
jedyne co mam do Full Music to ich ceny. Wybacz ale 1500zl za diody prostownicze to grube przegięcie, tak samo jak ceny Emission Labs.Nie napisałem tego ale pod uwage brałem też ceny lamp. A co do jakości nie mam zastrzeżeń, a nie wiem jak ze stabilnością parametrów.
:arrow: Piotr
Gdzieś spotkałem wzmianke o lampie VV30B, to było na jakiejś anglojęzycznej stonie. Ale nic wiecej nie wiem na jej temat.
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Zigrin pisze::arrow: Fugasi
jedyne co mam do Full Music to ich ceny.
Jedyny wklad firmy "Full Music" w produkcje tych lamp to fajna nazwa i zaprojektowanie eleganckiego opakowania. Zawartosc wraz z opakowaniem dostarcza kuznia Shuguang.
Aleksander Niemand
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Piotrze - Alesa Vaic. Ten pan jest Czechem a było o nim głośno kilka lat temu, współpracował m.in. z producentem kultowych wzmacniaczy Audio Note. Niestety strona domowa http://www.vaic-audio.info/ a raczej jej brak sugeruje że firma chyba nie istnieje.
_
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Istnieje...

Post autor: ZoltAn »

fugasi pisze:Niestety strona domowa http://www.vaic-audio.info/ a raczej jej brak sugeruje że firma chyba nie istnieje.
.

..., istnieje... przed chwilą kliknąłem na link i się otwarła.

Niemniej, domena jest na sprzedaż - tak wynika z komunikatu ukazującego się u góry strony.

Którenż chętny :?: :) :o :D :lol:

Zoltan
Ostatnio zmieniony wt, 25 lipca 2006, 13:08 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 3 razy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Piotr pisze:A ja mam pytanie o kogoś zupełnie innego. Nawiasem mówiąc jeszcze nie słyszałem nic na ten tmat na forum.
Chodzi mi o "Vaic Valve", spotkałem się z dość ciekawą lampą VV30B. Zastanawiam się kto to produkuje. Podobno projektuje Alesia Vaic (?) i rzeczywiście lampa wygląda na nowe opracowanie... Bardzo ciekawe parametry i charakterystyki.
Uprzedzając pytanie - drogie jak jasny gwint. Jak dla mnie powyżej granicy zdrowego rozsądku :?
Z tego co wiem,to firam VAIC już nie istnieje.Najprawdopodoniej przejęła ją firma AVVT.Posiadam komplet dwóch lamp VAIC 320B.Są to b.duże i mocne triody.Kiedyś zamieszczałem już na Naszym forum zdięcia tych lamp.
http://www.jacmusic.com/
Pod tym linkiem są identyczne lampy do moich lecz o nazwie AV320B.
I jeszcze ten cytat:
Tubes from the older "VAIC-VALVE" brand (1997 and older) are generally good quality.
Tubes from 2002 or later, and so called "REF" series I do not sell or buy.
A factory test report is with each mathed pair.
Natomias o VV 30 pisze:AV30 no datasheet existed
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No cóż...

... lampy jak lampy. Niektóre mocno udziwnione :shock: Choćby z racji anachronicznego żarzenia 5V - dzisiaj właściwie zarezerwowanego z tytułu i urzędu dla lamp prostowniczych. Amerykanie stosowali wprawdzie te 5V (swojego czasu) w 300B - czyli tradycja tradycją - ale jakoś to nie pasuje...

Albo "porąbanych" anod jak w AV520B, której 95W ( :?: ) na anodzie jest mocno przegięte chociażby w odniesieniu do bańki. Chciałbym widzieć balon tej lampy po kilkunastogodzinnej pracy na "czerwono" przy ekstremalnym przeciążeniu... :oops:

Ciekawe jak się to wszystko przekłada na żywotność tych lamp (bo, że na wyżyłowaną cenę to oczywiste!) czy niezmienność parametrów przy normalnej eksploatacji. :?:

W końcu tych lamp nie produkuje się aż tak wiele, żeby osiągnąć absolutną perfekcję i powtarzalność wynikającą wyłącznie z masowej produkcji. Ale też nie jest to szwajcarski wysokopółkowy mechaniczny zegarek, klepany jednostkowo przez arcymistrzów czy bryka Aston Martin, gdzie perfekcja jednostkowego wykonania jest gwarantem wszystkiego.

To bardziej przypomina szlifowanie diamentu: dwa na pozór identyczne kamienie zawsze będą zupełnie inne jak im się dobrze przyjrzeć.

A jeżeli nawet wyselekcjonuje się lampy identyczne parametrami to co z ich stałością w czasie???

Konkluzja: już ja tam wolę staruszki PX25 albo P25/500 (mam taką jedną - szukam od lat drugiej do pary :!: :idea: ), przynajmniej ówczesna wielkoseryjność tych lamp była gwarantem niezawodności.

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: No cóż...

Post autor: tszczesn »

ZoltAn pisze:... lampy jak lampy. Niektóre mocno udziwnione :shock: Choćby z racji anachronicznego żarzenia 5V - dzisiaj właściwie zarezerwowanego z tytułu i urzędu dla lamp prostowniczych. Amerykanie stosowali wprawdzie te 5V (swojego czasu) w 300B - czyli tradycja tradycją - ale jakoś to nie pasuje...
5V żarzenia nie jest porąbane - tyle miały pierwsze amerykańskie lampy, tak jak u nas standardem było 4V.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: No cóż...

tszczesn pisze: 5V żarzenia nie jest porąbane - tyle miały pierwsze amerykańskie lampy, tak jak u nas standardem było 4V.
Nie dosłownie to miałem na myśli - bardziej dziwi mnie pięciowoltowy anachronizm przy równocześnie unowocześnionej konstrukcji tych lamp (bo są zdecydowanie zmodyfikowane w porównaniu z pierwowzorami i trudno je uznać za dosłowne kopie).
Ale... de gustibus... i producentów i nabywców ... :wink:

Zoltan
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

kotok pisze: Z tego co wiem,to firam VAIC już nie istnieje.Najprawdopodoniej przejęła ją firma AVVT.
AVVT to Alesa Vaic Vacuum Technology. Część ludzi z AVVT przeszła do Emission Labs: http://www.emissionlabs.com/html/intro/welcome.htm
gp
2 posty
2 posty

Post autor: gp »

Witam. Mam pytanie... co sądzicie o firmie ruby tubes, bo chciałbym kupić je do wzmacniacza gitarowego Marshall JCM900, a nie znam się na firmach, modelach etc. Myślałem jeszcze o firmach: Sovtek i JJ Electronics. Pozdrawiam Krzysiek.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Pewnie jakaś kitajszczyzna. Sovteki są z Rosji, a JJ-e z Czech. Ja bym Ci raczej polecił EL34 i ECC81/ 82/ 83 prod. RFT. Tanie NOSy z NRD, łatwe do zdobycia i niezawodne jak skurczybyk. Tesle też są OK.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!