Ruby Tubes - gdzie w Polandowie?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
Ruby Tubes - gdzie w Polandowie?
Witajcie! Czy gdzies w Polsce można kupić lampy Ruby Tubes?
Pozdrawiam
Avensis
Pozdrawiam
Avensis
-
- 1875...2499 postów
-
- 1250...1874 posty
TOP(???)Trendy(!!!) ...
... China madeVacuumVoodoo pisze:A dlaczego akurat Ruby Tubes ?

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 9375...12499 postów
-
- 500...624 posty
Z tego co ja wiem to Ruby Tubes nie kupuje chińczyków tylko duże partie lamp eurpoejshich i amerykańskich tj. JJ, Electro Harmonix, Sovtek czy Svetlana. Lampy te są bez oznaczeń na bańkach tylko w zbiorczych kartonach. Ruby dobiera tel lampy w pary, kwartety itd. drukuje na nich swoje oznaczenia i sprzedaje juz dobrane pod wlasnym logo.
ElGit Let there be rock...
-
- 625...1249 postów
Cytat z nagłówka strony: "Sovtek, Electro-Harmonix, and Ruby Tubes Brand labels made in China, Russia, Yugoslavia, and the Slovak Republic".Zigrin pisze:Z tego co ja wiem to Ruby Tubes nie kupuje chińczyków tylko duże partie lamp eurpoejshich i amerykańskich tj. JJ, Electro Harmonix, Sovtek czy Svetlana.
http://www.vibroworld.com/parts/tech2.html
Pieniądz nie śmierdzi

Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Jest jeszcze jeden calkiem inny aspekt. A mianowicie bojkotujemy Ruby Tubes, przynajmniej na t.zw zachodzie. Bojkotujacy to wiekszosc entuzjastów/producentów wzmacniaczy gitarowych na mniejsza skale.
Powód: Wlasciele marki Ruby Tubes (Magicparts.com) w swoim czasie naslali bande adwokatów na jednego z drobnych producentów z zadaniem aby zaprzestal uzywac slowa "Ruby" w nazwie swoich produktów. Gosc nazywa sie Paul Ruby. Ze niby oni maja prawo do jego nazwiska. Proces sadowy przegrali, wyszly na jaw dosc brzydkie metody - pogrózki itp. Smrodu bylo duzo, reputacja Magicparts dosc spadla. Obecnie probuja ustawic sie na "wyzszej pólce" z lampami "specially selected and tested" np. ECC83/12AX7 ktora normalnie kosztuje 6-8 euro nagle ma cene ponad 20USD.
Jesli juz te same lampy ktos chce kupic to sa testowane, selekcjonowane itd - dawny europejski dystrybutor RubyTubes robi to samo pod marka TAD. Czy warte ceny to juz jest prywatna sprawa kupujacego.
http://www.tubeampdoctor.com
Powód: Wlasciele marki Ruby Tubes (Magicparts.com) w swoim czasie naslali bande adwokatów na jednego z drobnych producentów z zadaniem aby zaprzestal uzywac slowa "Ruby" w nazwie swoich produktów. Gosc nazywa sie Paul Ruby. Ze niby oni maja prawo do jego nazwiska. Proces sadowy przegrali, wyszly na jaw dosc brzydkie metody - pogrózki itp. Smrodu bylo duzo, reputacja Magicparts dosc spadla. Obecnie probuja ustawic sie na "wyzszej pólce" z lampami "specially selected and tested" np. ECC83/12AX7 ktora normalnie kosztuje 6-8 euro nagle ma cene ponad 20USD.
Jesli juz te same lampy ktos chce kupic to sa testowane, selekcjonowane itd - dawny europejski dystrybutor RubyTubes robi to samo pod marka TAD. Czy warte ceny to juz jest prywatna sprawa kupujacego.
http://www.tubeampdoctor.com
Aleksander Niemand
-
- 1250...1874 posty
A mnie i tak...
... nic i nikt nie przekona do "nowych" lamp - zwłaszcza mocy.VacuumVoodoo pisze:Jest jeszcze jeden calkiem inny aspekt. A mianowicie bojkotujemy Ruby Tubes, przynajmniej na t.zw zachodzie. Bojkotujacy to wiekszosc entuzjastów/producentów wzmacniaczy gitarowych na mniejsza skale.
Dla mnie jedyne lampy to NOS i to - żeby nie było wątpliwości

Jak biorę taką lampę w dłoń to przynajmniej wiem, że ma ona gwarantowaną ( z racji wielkoseryjności) jakość i parametry. I, że została wyprodukowana na standardowych (wówczas) przemysłowych urządzeniach, z materiałów "lampowych" (a nie zastępczych - bo jakieś tam zasrane euro-normy zakazują dzisiaj użycia np. baru czy strontu w ilości 0,000nic%) i przetestowana na porządnym sprzęcie.
Możesz, Alku, zarzucić mi komunistyczny konserwatyzm i protekcjonizm - bo przecież jest jeszcze Mullard, Philips, TFK, Siemens...
Tak - ale wówczas gdy wyciągnę ichnie lampki ze starego (co nie znaczy, że zajechanego na amen) "epokowego" oscyloskopu, generatora albo swojej conajmniej czterdziestoletniej walizki z "tajlami" (u Mamy w piwnicy) - bo jedynie wtedy mam gwarancję, że są to autentyki a nie wyroby firm "Yakotako", "QQ-Ryku" czy innej FIKUmiku

Od czasu jak zobaczyłem lampę ECC83cośtam sygnowaną Mullard Russia made: zwis męski prosty

A po za tym: cała masa europejskich lamp i to najwyższych marek była murzyniona w CSRS, u Madziarów, w DDR tudzież PRL - wystarczy rzucić okiem na stronę Jogisa - ergo o kant dupy roztrzaść taką markowość.
Jak widzę na Allegro niejednego pajaca wystawiającego czechosłowackie zapewne telefunkeny E83CC za 1/2 mojej akademickiej pensji to po nogach mi cieknie...
Nie od nadmiaru piwa czy wina bynajmniej - ale rżę jak ogier z frajerów, którzy na taki kit daja się łapać cwanemu

Zdróóóówko - mam nadzieję, że w SE temperaturę macie normalną - bo tutaj w PL zwoje pod kopułą są bliskie przegrzania (Gliwice: >35*C za oknem w cieniu

Pozdrowienia z tropikalnego ... Górnego Śląska

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Re: A mnie i tak...
Witam.
.
Pozdrawiam
(*) B. Smoleń, "Na chorobowym".
Cóż, nic dodać - nic ująć. Ja ze swojej strony dodam także lampy "second hand" czy jak kto woli używane. Czasem trzeba się wspierać i opierać na takichZoltAn pisze:... nic i nikt nie przekona do "nowych" lamp - zwłaszcza mocy.VacuumVoodoo pisze:Jest jeszcze jeden calkiem inny aspekt. A mianowicie bojkotujemy Ruby Tubes, przynajmniej na t.zw zachodzie. Bojkotujacy to wiekszosc entuzjastów/producentów wzmacniaczy gitarowych na mniejsza skale.
Dla mnie jedyne lampy to NOS i to - żeby nie było wątpliwości![]()
- produkowane w tzw. demoludach.

A było już co nieco o tym... "O dwóch takich, co ukr..." eee... to nie to, ale było, było. Zdaniem co poniektórych, są to tzw. prawa wolnego rynku. Aaa tam, cicho byyyć...(*)Jak widzę na Allegro niejednego pajaca wystawiającego czechosłowackie zapewne telefunkeny E83CC za 1/2 mojej akademickiej pensji to po nogach mi cieknie...
Nie od nadmiaru piwa czy wina bynajmniej - ale rżę jak ogier z frajerów, którzy na taki kit daja się łapać cwanemuhandełesowi.

Mazowsze i przedsionek Kurpii równie upalny.Pozdrowienia z tropikalnego ... Górnego ŚląskaZoltan
Pozdrawiam
(*) B. Smoleń, "Na chorobowym".
-
- 1875...2499 postów
-
- 500...624 posty
Z tymi lampami z allegro to ostre przegięcie pa##. Szczególnie te parowane "orginalne" lampki za 600zł. Kto to kupuje? Bo ja napewno nie, większoćś moich zapasów to albo ruskie NOS-y, ewentualnie Polskie i jakieś Tesle i jeden orginalny Mullard od ZoltAna(dokładnie to EL86), o i mam kilka sztuk RFT. Żednych lamp współczesnej produkcji nie posiadam i raczej nie mam zamiaru kupować powód taki jak pisał wyżej ZoltAn.
W łódzkim też skwar jak okropny. Termometr mam na północenj scianie i wczoraj ok. godz. 14 pokazywał 35 stopni. Na słońcu lepiej nie myśleć ile było.
W łódzkim też skwar jak okropny. Termometr mam na północenj scianie i wczoraj ok. godz. 14 pokazywał 35 stopni. Na słońcu lepiej nie myśleć ile było.
-
- moderator
-
- 500...624 posty
A to racja. Asortyment JJ jest dość "wąski". Same lampy JJ wydają się być dość dobrej jakości i ceny mają dość rozsądne. Jeżeli miałbym zrobić ranking współczesnych producentów lamp to wyglądał by tak:
1. JJ
2. Electro Harmonix
3.Svetlana
4. Sovtek
Dalej to tylko lampy audiofilskie i firmy typu FullMusic, a jeszcze dalej to chińczyki. Klasyfikacja ze względu na jakość wykonania i stabilność parametrów oraz oceny własne i innych użytkowników również cene.
1. JJ
2. Electro Harmonix
3.Svetlana
4. Sovtek
Dalej to tylko lampy audiofilskie i firmy typu FullMusic, a jeszcze dalej to chińczyki. Klasyfikacja ze względu na jakość wykonania i stabilność parametrów oraz oceny własne i innych użytkowników również cene.