Opór roboczy stopnia końcowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
macylapka
- 250...374 postów

-
Andrzej Molicki
- 500...624 posty

-
macylapka
- 250...374 postów

-
macylapka
- 250...374 postów

-
Andrzej Molicki
- 500...624 posty

-
macylapka
- 250...374 postów

Piotrze zalecałeś mi zrobić stopień koncowy w układzie UL. Tylko że nie mogę znaleźć nigdzie materiałów na ten temat. Tzn. Jak obliczyć trafo i jak dobrac wartosci R itd. Znalazłem na fonarze wzory z obliczeniami stopnia UL. Ale nie wiem jak to wykorzystać... Prosze o pomoc
...
Czy układ różnicowy to inaczej inwerter fazy?
Zastosowac sprzegnięcie
zwrotne ?
Czy układ różnicowy to inaczej inwerter fazy?
Zastosowac sprzegnięcie
-
Piotr
- moderator
Globalne sprzężenie zwrotne raczej się przyda.
Bardzo ciekawy artykuł o UL jest na stronie Jasia. Tzn. link do artykułu.
Możesz też co nieco podpatrzeć w "pierwszym polskim wzmacniaczu hi-fi", który był dość dokładnie opisany w którymś numerze Radioamatora z lat '50. Nie pamiętam już którym, więc musiałbyś poszukać.
Stopień różnicowy - przeciwsobny na obydwu połówkach 6N2P ze wspólnym, dużym, nieblokowanym rezystorem w katodach.
Pomocny schemat znajdziesz na końcu wątku:
Układy i urządzenia -> Wzmacniacze na lampach śmieciowych.
Czy jakoś tak
Szukajcie a znajdziecie.
A stabiliwoltem na Twoim miejscu nie zawracałbym sobie głowy. Zasilanie stosunkowo łatwo wyczyścić. Gorzej będziesz miał z masą
Bardzo ciekawy artykuł o UL jest na stronie Jasia. Tzn. link do artykułu.
Możesz też co nieco podpatrzeć w "pierwszym polskim wzmacniaczu hi-fi", który był dość dokładnie opisany w którymś numerze Radioamatora z lat '50. Nie pamiętam już którym, więc musiałbyś poszukać.
Stopień różnicowy - przeciwsobny na obydwu połówkach 6N2P ze wspólnym, dużym, nieblokowanym rezystorem w katodach.
Pomocny schemat znajdziesz na końcu wątku:
Układy i urządzenia -> Wzmacniacze na lampach śmieciowych.
Czy jakoś tak
Szukajcie a znajdziecie.
A stabiliwoltem na Twoim miejscu nie zawracałbym sobie głowy. Zasilanie stosunkowo łatwo wyczyścić. Gorzej będziesz miał z masą
-
macylapka
- 250...374 postów

Mozesz mi podać pierwotny link do "strony jasia'? A co do wzmacniacza... Wybrałem sobie Ua = 220V Ia = 7,5mA, jakie ma mieć zadanie rezystor anodowy? Czy żeby prad który przepływa przez lampe nie był wiekszy niz moc strat w anodzi Ua * Ia < Pstrat? Wiem Ze Ra Rezystancja Obciążenia jest połaczona równolegle Z Ri(Rd,p), tylko jak wyznaczyć Rezystancję Anodową czym się kierować?
-
Piotr
- moderator
W którym stopniu???macylapka pisze: A co do wzmacniacza... Wybrałem sobie Ua = 220V Ia = 7,5mA,
Nie, chodzi zupełnie o coś innego. Widzę, że nie bardzo znasz zasadę działania stopnia wzmacniającego. Odsyłam do literatury. Na pewno znajdziesz.macylapka pisze:jakie ma mieć zadanie rezystor anodowy? Czy żeby prad który przepływa przez lampe nie był wiekszy niz moc strat w anodzi Ua * Ia < Pstrat?
Jak wyżej. Połączona jest równolegle tylko z punktu widzenia sygnału. Na schemacie nie bardzo. Dopiero w momencie kiedy poznasz zasadę dzałania dalsze wskazówki będą miały sens...macylapka pisze:Wiem Ze Ra Rezystancja Obciążenia jest połaczona równolegle Z Ri(Rd,p), tylko jak wyznaczyć Rezystancję Anodową czym się kierować?
-
macylapka
- 250...374 postów

-
_idu
-
Piotr
- moderator
Musisz zauważyć i odróżniać bardzo ważną rzecz:
-Układ dla prądu stałego. W nim wartości rezystorów decydują o punkcie pracy lampy, czyli napięciach elektrod i prądach przy danym zasilaniu. Jest to to, co widać "gołym okiem" na schemacie, oczywiście przy znajomości charakterystyk lampy.
-Układ dla sygnału. Tutaj wartości rezystorów wraz z punktem pracy decydują o takich parametrach, jak wzmocnienie, czy rezystancja wyjściowa stopnia. Również nie obejdzie się bez charakterystyk.
Oczywiście rezystory w jednym i drugim punkcie widzenia to te same elementy wzmacniacza. Cała zabawa polega na tym, aby dobrać wartości jednocześnie odpowiednie dla polaryzacji i dla sygnału...
-
macylapka
- 250...374 postów

-
MichałKob
- 250...374 postów

-
Alek