Opór roboczy stopnia końcowego

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

Tereminator dziekuje za wyczerpujaca odpowiedż 8)... Mi tylko chodziło o prostownicze lampy jarzeniowe :P... Mój błąd :oops:!!! Użyje moich 5c3s... Mam jeden gazotron prod. Tesla ale mi go szkoda " jeżeli można go zaliczyć do jarzeniówek".
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

No raczej nie bo większość gazotronów była rtęciowa .
Staboliwolty są stosunkowo tanie i efektownie wyglądają podczas pracy
Gazotrony zostaw na jakąś większej mocy konstrukcję bo z ich dostępnością coraz gorzej a i ceny wygórowane. :)
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Stabiliwolty :shock: ? A cóż to takiego? Ja naprawde mało jeszcze wiem :oops:... Możesz podać sybol jakiegoś takiego cacka ?
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Tak z ciekawosci zapytam... Ponieważ mam ten wzmacniacz już cały złożony"prawie" brakuje mi tylko transformatorów... Jaka tu będzie opór roboczy stopnia końcowego ????
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Sabiliwolt to jest lampa bez żarzenia działająca na zasadzie wyładowań w gazie lub parach rtęci
Gazotron to lampa prostownicza z tym że nia ma próżni a wypełniowa jest parami rtęci .
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Piotrze zalecałeś mi zrobić stopień koncowy w układzie UL. Tylko że nie mogę znaleźć nigdzie materiałów na ten temat. Tzn. Jak obliczyć trafo i jak dobrac wartosci R itd. Znalazłem na fonarze wzory z obliczeniami stopnia UL. Ale nie wiem jak to wykorzystać... Prosze o pomoc :(...

Czy układ różnicowy to inaczej inwerter fazy?
Zastosowac sprzegnięcie :P zwrotne ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Globalne sprzężenie zwrotne raczej się przyda.

Bardzo ciekawy artykuł o UL jest na stronie Jasia. Tzn. link do artykułu.
Możesz też co nieco podpatrzeć w "pierwszym polskim wzmacniaczu hi-fi", który był dość dokładnie opisany w którymś numerze Radioamatora z lat '50. Nie pamiętam już którym, więc musiałbyś poszukać.

Stopień różnicowy - przeciwsobny na obydwu połówkach 6N2P ze wspólnym, dużym, nieblokowanym rezystorem w katodach.
Pomocny schemat znajdziesz na końcu wątku:
Układy i urządzenia -> Wzmacniacze na lampach śmieciowych.
Czy jakoś tak ;)

Szukajcie a znajdziecie.

A stabiliwoltem na Twoim miejscu nie zawracałbym sobie głowy. Zasilanie stosunkowo łatwo wyczyścić. Gorzej będziesz miał z masą :roll:
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Mozesz mi podać pierwotny link do "strony jasia'? A co do wzmacniacza... Wybrałem sobie Ua = 220V Ia = 7,5mA, jakie ma mieć zadanie rezystor anodowy? Czy żeby prad który przepływa przez lampe nie był wiekszy niz moc strat w anodzi Ua * Ia < Pstrat? Wiem Ze Ra Rezystancja Obciążenia jest połaczona równolegle Z Ri(Rd,p), tylko jak wyznaczyć Rezystancję Anodową czym się kierować?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

macylapka pisze: A co do wzmacniacza... Wybrałem sobie Ua = 220V Ia = 7,5mA,
W którym stopniu???
macylapka pisze:jakie ma mieć zadanie rezystor anodowy? Czy żeby prad który przepływa przez lampe nie był wiekszy niz moc strat w anodzi Ua * Ia < Pstrat?
Nie, chodzi zupełnie o coś innego. Widzę, że nie bardzo znasz zasadę działania stopnia wzmacniającego. Odsyłam do literatury. Na pewno znajdziesz.
macylapka pisze:Wiem Ze Ra Rezystancja Obciążenia jest połaczona równolegle Z Ri(Rd,p), tylko jak wyznaczyć Rezystancję Anodową czym się kierować?
Jak wyżej. Połączona jest równolegle tylko z punktu widzenia sygnału. Na schemacie nie bardzo. Dopiero w momencie kiedy poznasz zasadę dzałania dalsze wskazówki będą miały sens...
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Z tego co znalazłem rezystor Ra jest odpowiedzialny za wzmocnienie g * Ra = Ku... Przyczym Ra- rezystancja anodowa, a g- transkonduktancja... Ua=Ia*Ra z tego mozna obliczyć napięcie na wyj. względem masy Uwy=Uzas-Ua czy to o to chodzi ?
_idu

Post autor: _idu »

Trochę mylisz.....
Jełi nachylenie pentody pomnożysz przez rezystancję obciążenia otrzymasz wzmocnienie napięciowe.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: macylapka
Musisz zauważyć i odróżniać bardzo ważną rzecz:
-Układ dla prądu stałego. W nim wartości rezystorów decydują o punkcie pracy lampy, czyli napięciach elektrod i prądach przy danym zasilaniu. Jest to to, co widać "gołym okiem" na schemacie, oczywiście przy znajomości charakterystyk lampy.
-Układ dla sygnału. Tutaj wartości rezystorów wraz z punktem pracy decydują o takich parametrach, jak wzmocnienie, czy rezystancja wyjściowa stopnia. Również nie obejdzie się bez charakterystyk.

Oczywiście rezystory w jednym i drugim punkcie widzenia to te same elementy wzmacniacza. Cała zabawa polega na tym, aby dobrać wartości jednocześnie odpowiednie dla polaryzacji i dla sygnału...
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Dziekuję za cenne uwagi 8). W pierwszym stopniu wzmacniacza chce zastosować ECC 82 i myślę własnie nad jej wykorzystaniem. Jakie wzmocnienie powinien mieć pierwszy stopnień żeby był w stanie wzmocnić sygnał z przed wzmacniacza bez przesterowania ?
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Jejuniu :!: Ale tu Byczo.
Trzeba powyganiać te "byki":) :
Wziąłem, w końcu, wspólnej, będzie, wtórnika, połączonego, odwróconych, zrobię, umieszczę, pozostanie, zauważona.
Sorry że się czepiam ale... bez przesady.
Alek

Post autor: Alek »

Rzeczywiście, przesada. Dlatego tak jak już obiecywałem od pewnego czasu, byłem zmuszony zastosować środek bardziej radykalny. Post został skasowany z forum, jego treść skopiowana i odesłana via PW do poprawy.