Opór roboczy stopnia końcowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Opór roboczy stopnia końcowego
Jak wyznaczyć opór roboczy stopnia końcowego? I jaki bedzie dla tego wzmacniacza?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Najprościej otworzyć data szita Mullarda czy innego producenta EL34 i odczytać wartości dla układu pracy trioda/push-pull. Będzie pewność, że dobrany jest prawidłowo 
Pozdrawiam Łukasz

Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
-
- moderator
Tutaj około 5k a/a.
Wyznaczanie odpowiedniego Ra/a jest szeroko opisane w literaturze i wymaga znajomości odpowiednich charakterystyk.
Najłatwiejsza sytuacja występuje dla klasy A, dla klasy B też jest stosunkowo prosto, natomiast klasa AB przedstawia znacznie większe problemy.
Niemniej warto korzystać z typowych sprawdzonych wartości, szczególnie jeżeli nie dysponuje się odpowiednim sprzętem pomiarowym, ponieważ to co wychodzi na papierze jest oczywiście podstawą, ale czasem wymaga pewnej korekcji w praktyce...
Wyznaczanie odpowiedniego Ra/a jest szeroko opisane w literaturze i wymaga znajomości odpowiednich charakterystyk.
Najłatwiejsza sytuacja występuje dla klasy A, dla klasy B też jest stosunkowo prosto, natomiast klasa AB przedstawia znacznie większe problemy.
Niemniej warto korzystać z typowych sprawdzonych wartości, szczególnie jeżeli nie dysponuje się odpowiednim sprzętem pomiarowym, ponieważ to co wychodzi na papierze jest oczywiście podstawą, ale czasem wymaga pewnej korekcji w praktyce...
-
- 250...374 postów
-
- moderator
Linków nie znam. Korzystam z książek, ołówka i kalkulatora. Taki ze mnie dinozaur. Prawdziwa zabawa zaczyna się i tak przy uruchamianiu 
Jeżeli wrzucisz schemat, to pomogę Ci obliczyć co trzeba, albo poszperam w starych katalogach.
A jeżeli masz na razie tylko lampy, to procedura jest w praktyce odwrotna:
Szukasz transformatora, który będzie się mniej więcej nadawał, po czym dopasowujesz do niego resztę układu.
Jeżeli jesteś początkujący i masz 6P3S-E i oczekujesz w miarę wysokiej jakości odtwarzania, to najlepszym rozwiązaniem byłyby transformatory TG-01. Koszt to 100pln/szt. Masz za to transformator o przyzwoitych parametrach, który jest porządnie wykonany i powtarzalny (ważne w stereo)

Jeżeli wrzucisz schemat, to pomogę Ci obliczyć co trzeba, albo poszperam w starych katalogach.
A jeżeli masz na razie tylko lampy, to procedura jest w praktyce odwrotna:
Szukasz transformatora, który będzie się mniej więcej nadawał, po czym dopasowujesz do niego resztę układu.
Jeżeli jesteś początkujący i masz 6P3S-E i oczekujesz w miarę wysokiej jakości odtwarzania, to najlepszym rozwiązaniem byłyby transformatory TG-01. Koszt to 100pln/szt. Masz za to transformator o przyzwoitych parametrach, który jest porządnie wykonany i powtarzalny (ważne w stereo)

-
- 250...374 postów
Piotrze dziekuję Tobie za dobre chęci
... Jednak choć jestem młody to podobają mi sie twoje metody, czyli Prehistoryczne
. Czytałem n-artykułów na temat lamp ale to wszystko są podstwy... Teraz chce się w 'to' bardziej wgłębic i interesują mnie szczeguły
. Jestem swiezo po studiowaniu artykułów na temat nawijania, mam drut, tereszpan,preszpan i zolacje na druty oraz kończe maszynke do owego celu. Wiec czeka mnie jeszcze 'dobra zabawa'... Chciałbym do tego wiedziec jak obliczyć tą rezystancję ponieważ chce nawinąć ten transformator...

-
- 250...374 postów
Na razie przygotowania
... Jakie lampy radzieckie mogę użyc zamiast ECC88 i 6189 które są w stopniu sterującym? W pierwszym stopniu o ile się nie myle jest inwerter fazy na Ecc88 a nastepnie wturnik katodowy(ale do nazwy nie jestem pewien) na 6189... Nie wiem czy takie rozwiazanie jest dobre
... Bo przeważnie w wzmacniaczach jest na odwrut... Ale jestem młody i moge się mylić... Czy za ta ECC88 moge dac 6n2p-ew ? A za druga 6n1p-e lub 6n8p-e? Trzebabyłoby pewnie zmienic punkt pracy tych lamp... I w tym przypadku prosiłbym o pomoc bo nie wiem od czego zaczac
...

-
- moderator
O tym akurat wiele napisano, poszukaj...
6N2P to w zasadzie to samo, co ECC83. 6N1P to coć pomiędzy ECC81 i 88. 6189 to ECC82.
Moim zdaniem nie ma sensu na siłę szukać odpowiedników. Lepiej zaprojektować wzmacniacz do lamp, które masz, albo możesz łatwo zdobyć.
ps. Zadbaj, proszę, o ortografię... Chociaż odrobinę
A! Teraz zauważyłem, że pewnie chodziło Ci o schemat na początku wątku. Nie, on w ogóle mi się nie podoba. Można to zrobić lepiej i prościej. Prede wszystkim stosując bezpośrednie sprzężenie dwóch pierwszych stopni. Np. 1/2 ECC82 (6N8S) + ECC83 (6N9S/6N2P), albo na dwóch ECC82, tak jak u Williamsona. Ta druga opcja pozwoli na osiągnięcie naprawdę wysokiej jakości odtwarzania.
6N2P to w zasadzie to samo, co ECC83. 6N1P to coć pomiędzy ECC81 i 88. 6189 to ECC82.
Moim zdaniem nie ma sensu na siłę szukać odpowiedników. Lepiej zaprojektować wzmacniacz do lamp, które masz, albo możesz łatwo zdobyć.
ps. Zadbaj, proszę, o ortografię... Chociaż odrobinę

A! Teraz zauważyłem, że pewnie chodziło Ci o schemat na początku wątku. Nie, on w ogóle mi się nie podoba. Można to zrobić lepiej i prościej. Prede wszystkim stosując bezpośrednie sprzężenie dwóch pierwszych stopni. Np. 1/2 ECC82 (6N8S) + ECC83 (6N9S/6N2P), albo na dwóch ECC82, tak jak u Williamsona. Ta druga opcja pozwoli na osiągnięcie naprawdę wysokiej jakości odtwarzania.
-
- 250...374 postów
Mam w głowie dużo teori ale za to bardzo mało praktyki
... Gdzie moge znaleśc opis ogólny tego rodzaju wzmacniaczy, czy stopnii wzmacniających ? Posiadam 5c3s-3szt, Ecc82 2szt, 6n2p-ew 2szt, 6p3s-e 6szt, - chciałbym je wykożystac do budowy wzmacniacza... Wystarczy mi moc 20W w klasie A, jeżeli te lampy (6p3s-e) to wytrzymają i nie bede ich zajezdzał w błyskawicznym tempie...

-
- moderator
No to dokonale. Proponuję pierwszy stopień na połówce ECC82, stopień sterujący na 6N2P w układzie różnicowym sprzężony bezpośrednio z poprzednim, a trzeci i ostatni na 6P3S-E w układzie UL. Dostaniesz z tego jakieś 15W. To zupełnie wystarczająco. Prostownik proponuję krzemowy, chyba, że bardzo się upierasz 

-
- 250...374 postów
Jak już ma być styl retro to nie będę mieszał
... Tylko jak zrobić zasilacz żeby nie było przydzwięków z sieci? Te kondensatory chce dac za duodioda 470uF/400V, 330uF/400 x 2, 47uF/400 mam zamiar zrobić filtr RC i RL jak policzyć to drugie ? Czyli tak pierwsze wzmocnienie na Ecc82 w układzie WK czy WA ?Inwerter fazy na 6n2p-e, i jak dobrze zrozumiałem 6p3s-e w ukł. Ultralinearnym... Dobrze więc jak najpredzej zaczne prace nad moim maleństwem 

-
- 500...624 posty
Nie ma co przesadzać z filtracją bo to nie SE a PP.
Jak już chcesz mieć całkowitą cisze w głośniku to zastosuj stabilizację napieć zasilania dla stopnia wstępnego i odwracacza fazy
Skoro ma być kultowo i w stylu retro to zrób to na neonówce .
nie zapomnij o dobrym ekranowaniu i symetryzacji żarzenia.
Jak już chcesz mieć całkowitą cisze w głośniku to zastosuj stabilizację napieć zasilania dla stopnia wstępnego i odwracacza fazy
Skoro ma być kultowo i w stylu retro to zrób to na neonówce .
nie zapomnij o dobrym ekranowaniu i symetryzacji żarzenia.
-
- 250...374 postów