Opór roboczy stopnia końcowego

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Opór roboczy stopnia końcowego

Post autor: macylapka »

Jak wyznaczyć opór roboczy stopnia końcowego? I jaki bedzie dla tego wzmacniacza?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Najprościej otworzyć data szita Mullarda czy innego producenta EL34 i odczytać wartości dla układu pracy trioda/push-pull. Będzie pewność, że dobrany jest prawidłowo :-)

Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Tutaj około 5k a/a.
Wyznaczanie odpowiedniego Ra/a jest szeroko opisane w literaturze i wymaga znajomości odpowiednich charakterystyk.
Najłatwiejsza sytuacja występuje dla klasy A, dla klasy B też jest stosunkowo prosto, natomiast klasa AB przedstawia znacznie większe problemy.
Niemniej warto korzystać z typowych sprawdzonych wartości, szczególnie jeżeli nie dysponuje się odpowiednim sprzętem pomiarowym, ponieważ to co wychodzi na papierze jest oczywiście podstawą, ale czasem wymaga pewnej korekcji w praktyce...
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Piotrze czy znasz może jakąś stronkę na której jest to opisane? Mam lampy 6p3s-e i chce je wykożystać tylko problem jak zwykle tkwi w wykonaniu transformatora. Jeżeli miałby ktoś dane na temat dobierania oporu roboczego to prosiłbym o podanie linków.

Pozdrawiam
Adrian
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Linków nie znam. Korzystam z książek, ołówka i kalkulatora. Taki ze mnie dinozaur. Prawdziwa zabawa zaczyna się i tak przy uruchamianiu ;)

Jeżeli wrzucisz schemat, to pomogę Ci obliczyć co trzeba, albo poszperam w starych katalogach.

A jeżeli masz na razie tylko lampy, to procedura jest w praktyce odwrotna:
Szukasz transformatora, który będzie się mniej więcej nadawał, po czym dopasowujesz do niego resztę układu.
Jeżeli jesteś początkujący i masz 6P3S-E i oczekujesz w miarę wysokiej jakości odtwarzania, to najlepszym rozwiązaniem byłyby transformatory TG-01. Koszt to 100pln/szt. Masz za to transformator o przyzwoitych parametrach, który jest porządnie wykonany i powtarzalny (ważne w stereo) :)
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Piotrze dziekuję Tobie za dobre chęci :D... Jednak choć jestem młody to podobają mi sie twoje metody, czyli Prehistoryczne 8). Czytałem n-artykułów na temat lamp ale to wszystko są podstwy... Teraz chce się w 'to' bardziej wgłębic i interesują mnie szczeguły ;). Jestem swiezo po studiowaniu artykułów na temat nawijania, mam drut, tereszpan,preszpan i zolacje na druty oraz kończe maszynke do owego celu. Wiec czeka mnie jeszcze 'dobra zabawa'... Chciałbym do tego wiedziec jak obliczyć tą rezystancję ponieważ chce nawinąć ten transformator...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Piotr pisze:Jeżeli wrzucisz schemat, to pomogę Ci obliczyć co trzeba, albo poszperam w starych katalogach.
Masz już jakiś pomysł?
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Na razie przygotowania :(... Jakie lampy radzieckie mogę użyc zamiast ECC88 i 6189 które są w stopniu sterującym? W pierwszym stopniu o ile się nie myle jest inwerter fazy na Ecc88 a nastepnie wturnik katodowy(ale do nazwy nie jestem pewien) na 6189... Nie wiem czy takie rozwiazanie jest dobre :(... Bo przeważnie w wzmacniaczach jest na odwrut... Ale jestem młody i moge się mylić... Czy za ta ECC88 moge dac 6n2p-ew ? A za druga 6n1p-e lub 6n8p-e? Trzebabyłoby pewnie zmienic punkt pracy tych lamp... I w tym przypadku prosiłbym o pomoc bo nie wiem od czego zaczac :(...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

O tym akurat wiele napisano, poszukaj...
6N2P to w zasadzie to samo, co ECC83. 6N1P to coć pomiędzy ECC81 i 88. 6189 to ECC82.
Moim zdaniem nie ma sensu na siłę szukać odpowiedników. Lepiej zaprojektować wzmacniacz do lamp, które masz, albo możesz łatwo zdobyć.

ps. Zadbaj, proszę, o ortografię... Chociaż odrobinę :?

A! Teraz zauważyłem, że pewnie chodziło Ci o schemat na początku wątku. Nie, on w ogóle mi się nie podoba. Można to zrobić lepiej i prościej. Prede wszystkim stosując bezpośrednie sprzężenie dwóch pierwszych stopni. Np. 1/2 ECC82 (6N8S) + ECC83 (6N9S/6N2P), albo na dwóch ECC82, tak jak u Williamsona. Ta druga opcja pozwoli na osiągnięcie naprawdę wysokiej jakości odtwarzania.
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Mam w głowie dużo teori ale za to bardzo mało praktyki :(... Gdzie moge znaleśc opis ogólny tego rodzaju wzmacniaczy, czy stopnii wzmacniających ? Posiadam 5c3s-3szt, Ecc82 2szt, 6n2p-ew 2szt, 6p3s-e 6szt, - chciałbym je wykożystac do budowy wzmacniacza... Wystarczy mi moc 20W w klasie A, jeżeli te lampy (6p3s-e) to wytrzymają i nie bede ich zajezdzał w błyskawicznym tempie...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

No to dokonale. Proponuję pierwszy stopień na połówce ECC82, stopień sterujący na 6N2P w układzie różnicowym sprzężony bezpośrednio z poprzednim, a trzeci i ostatni na 6P3S-E w układzie UL. Dostaniesz z tego jakieś 15W. To zupełnie wystarczająco. Prostownik proponuję krzemowy, chyba, że bardzo się upierasz :)
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Jak już ma być styl retro to nie będę mieszał :P ... Tylko jak zrobić zasilacz żeby nie było przydzwięków z sieci? Te kondensatory chce dac za duodioda 470uF/400V, 330uF/400 x 2, 47uF/400 mam zamiar zrobić filtr RC i RL jak policzyć to drugie ? Czyli tak pierwsze wzmocnienie na Ecc82 w układzie WK czy WA ?Inwerter fazy na 6n2p-e, i jak dobrze zrozumiałem 6p3s-e w ukł. Ultralinearnym... Dobrze więc jak najpredzej zaczne prace nad moim maleństwem ;)
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Nie ma co przesadzać z filtracją bo to nie SE a PP.
Jak już chcesz mieć całkowitą cisze w głośniku to zastosuj stabilizację napieć zasilania dla stopnia wstępnego i odwracacza fazy
Skoro ma być kultowo i w stylu retro to zrób to na neonówce .
nie zapomnij o dobrym ekranowaniu i symetryzacji żarzenia.
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Na 'neonówce' :oops: ? Możesz mi przybliżyż cóż to jest takiego? Tylko na czym mam zrobić tą stabilizację? Stabilizator +(na wejscie) mase przez diody do + i napiecie stabilizowane z wyjscia? Taki bajer wytrzymie impulsy pradu :shock: ?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.