Piotr pisze:Symetryzacja stabilizowanego napięcia względem masy, powiadasz? [...] Bzdura

Powinienem to słowo skwitować innym, adekwatnym - ale nie o to chodzi.
Nie taka znowu
bzdura, Mocium Panie: nie zapominaj, że w przypadku zasilania czy tylko z mostka czy także ze stabilizatora (zwłaszcza w układzie takim jak w poście kol. Tompasa21, gdzie uzwojenie zasilajace prostownik nie jest podłączone środkiem do masy a
+ i
- WISZĄ "w powietrzu" - także nie mając jakiegokolwiek galwanicznego połączenia z masą

) - wszystkie
śmiecie wprowadzane przez mostek i scalak stabilizatora lądują na włóknie żarzenia a z niego dostają się na katodę - BO GDZIEŚ SIĘ MUSZĄ PODZIAĆ

.
Przerabiałem tę lekcję wielokrotnie (oczywiście samem także...), a raczej udzielałem "korepetycji" (z dwoma rezystorami 47 omów i lutownicą w dłoni

) różnym
mądralom, którym wydawało się, że skoro już zasilą włókna żarzenia wstępnych lamp wyprostowanym napięciem to zapomną o brumach i świergotach w głośniku - a, że okazywało się być jeszcze gorzej - to
puk, puk do Zoltana (jak do apteki po alkaprim na "odkacowanie") ...
Jak ja robię
1/ symetryzuję (potencjometrem drutowym 100R) uzwojenie dostarczające napięcie zasilające do mostka, zwykle jest to symetryzacja ogólna wspólnego uzwojenia zasilajacego żarzenia wszystkich lamp,
2/ prostuję mostkiem diodowym i filtruję conajmniej 10.000uF włączonym pomiędzy
+ i
- wyprostowanego napięcia,
3/ dodaję
dokładny symetryzator tego WYPROSTOWANEGO napięcia (2 x 47/0,5W max 5% w szereg między
+ i
- a ich środek do
masy wejściowej - zwykle do umasionego słupka w podstawce pierwszej lampy).
Bo przecież
GDZIEŚ trzeba
ODPROWADZIĆ impulsy zakłócające (100Hz i różne
szpilasy) wprowadzane przez diody mostka

- inaczej trafią wprost na katodę i mamy "qq"
Adekwatne rysuneczki - bardzo uproszczone - click, please
Ale "
róbta co chceta" -
owsiakjada jest dopuszczalna także i w lampach: w razie czego na Triodzie pogłówkują i zawsze coś podpowiedzą...
Zoltan
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.