Pentoda sterowana opampem

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

szalony pisze:Ja nigdy w życiu :D
I jesteś z Krakowa? A do jakiej szkoły chodziłeś?
Nie pytam uszczypliwie, tylko o ile pamiętam w ZSŁ* i AGH* jest w powszechnym użyciu również wśród nauczycieli.

* Te skróty już znasz, prawda ;)
szalony

Post autor: szalony »

Chodziłem do X Liceum Ogólnokształcącego, które skończyłem 4 dni temu. Na fizycę (mimo bardzo dobrego nauczania - pozdrowienia dla "Babci :) ) nie uczy się tych rzeczy.

PS. Znam skróty ZSŁ i AGH :)
Sova
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Sova »

Ja się spotkałem, ale to przeważnie w starszej literaturze. Dobrze, nie będę już stosował tego skrótu, ale wg mnie, jeśli wiadomo o co chodzi, to po co rozwijać temat sześcioma zbędnymi postami :). Oczywiście nie przeginajmy tez w drugą stronę i nie mówmy:
Obczaj master i wbij na mój kwadrat, bo mój synalek zara wykituje.
To cytat z księgi wg świętego zioma - ksiądz na religii/etyce nam przeczytał :D

Wracając do tematu, czy znacie nazwy tych scalonych, tranzsytorowych, układów wzmacniaczy operacyjnych w obudowach dip :P?
pozdrawiam Sova
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Hehe, jak tak dalej pójdzie to zamiast FM trzeba będzie pisać modulacja częstotliwościowa :D Op-Amp jest znany i lubiany w notkach katalogowych i publikacjach zagranicznych i można sobie pozwolić chyba na takie wtrącenie obcojęzyczne. Przypomina mi się postulowanie przez pewnych informatyków - lingwistów zamiany słowa klikać na tuptać względnie pukać :D

Pozdrawiam serdecznie!
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Jak chcesz podłączyć sprzężenie zwrotne? Z anody będzie przecież -180st. przesunięcie fazowe. Może z rezystora katodowego, albo z wtórnego uzw. trafa głośnikowego? choć tej ostatniej opcji to bym nie stosował raczej - mogą się dziać rzeczy, "o których nie śniło się filozofom", z uwaleniem WO ( ;) ) impulsem przepięcia włącznie.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Wracajac do pierwotnego pytania o sterowaniu pentod przy pomocy (tu prosze wstawic dowolny skrót :wink: ): Firma "MusicMan" w swoim czasie produkowala cala serie wzmacniaczy z pentodami sterowanym pradowo w katodzie. Przykladowy schemat: MusicMan

Jako gitarowe wzmacniacze nie przezyly nastania epoki brzmienia alá "pila tarczowa", brzmia zbyt czysto.

Pozdrawiam
Aleksander Niemand