6Ż4 - nietypowe połączenie

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Alku ośmieliłem się "rozebrać" 6ż4 i jednak szkła pod płaszczem metalowym nie ma,załączam zdjęcie roznegliżowanej lampy,w związku z tym pytanie,czy można pierwszą i drugą siatkę połączyć do katody i tym samym jej potencjał uzyskać,a jako s1 wykorzystać s3 która jest bardzo rzadka i zastosować pentodę jako triodę.Powiedz co bym uzyskał w ten sposób
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Przepraszam jeśli temat nie na ten "dział",ale w związku z naszą rozmową umieściłem to w tym wątku
Pozdrawiam
Alek

Post autor: Alek »

Wydzielę ten temat do oddzielnego wątku w dziale "lampy elektronowe".

Ponieważ siatka trzecia ma oczka rzadkie, toteż parametry takiej triody będą kiepskie. Przesłonięcie dwiema siatkami katody (jak rozumiem obie siatki na potencjale katody) spowoduje zmniejszenie prądu anodwego, o ile w ogóle taki przepłynie.

Jest istotnie ciekawe w tej lampie bańka jest metalowa. Dla przykładu, w 6P9 wewnątrz jest balon szklany.
szalony

Post autor: szalony »

Czy mógłby ktoś przybliżyć o co jest cała dyskusja ? Tzn jaki cel tego łączenia ? Forumowicze nie wiedzą ;)

A gdyby s1 zostawić na potencjale katody, s2 lekko dodatnia, a s3 jako sterująca ? Albo s1s2 lekko na +. s1 jest gęsta i może przyciągać część elektronów, ale przy znacznie wyższym potencjale anody prąd powinien płynąć. Jak napisał alek s3 jest bardzo rzadka - nachylenie nie będzie duże.

Metalowe (wyłącznie) bańki mają też któreś niemieckie z serii metalowej UF11,UF14 czy jakoś tak. Na stronie jogiego jest rozkrojona.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Niestety wobec braku początku dyskusji pewnie nie wiem czegoś ważnego i nasuwa mi się pytanie: Dlaczego nie można pierwszej siatki użyć zgodnie z przeznaczeniem, a drugą siatkę połączyć z anodą uzyskując triodę z pentody klasyczną metodą? Ewentualnie sterować drugą siatką, jak w lampach elektrometrycznych...
Jaki ma być cel takiego połączenia?
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Ot tak mi "strzeliło do łba" to się zapytałem,przyznaję że niekoniecznie z sensem
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Cyżbyśmy miewali synchroniczne pomysły? ;)
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=5442
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Powiem szczerze że myślę poprostu o innych rozwiązaniach,a najbardziej o
nietypowym stopniu wstępnym (zaszczepiłeś mnie swoim pomysłem ),głównie o zastosowaniu w 1stop. nietypowych lampek,co dla innych amatorów może wydawać się bezsensowne ale czemu nie zrobić coś zwariowanego.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Nie wiem dlaczego, ale ja koncentruje swoje dziwactwa w stopniu końcowym :) Choćby wałkowany ostatnio pseudo-QUAD.
Wspólnymi siłami moglibyśmy moglibyśmy skomponować naprawdę dziwny i absolutnie nieserwisowalny wzmacniacz ;)
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Myślę że "nieserwisowalny" to napewno :lol:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

A'propos dziwnych pomysłów:
Swego czasu chodził mi po głowie układ stopnia końcowego z automatycznie regulowanym prądem spoczynkowym za pomocą trzeciej siatki pentody. Takie rozwiązanie mogłoby dramatycznie podnieść moc wyjściową układu SE (dokładniej dwukrotnie). Przy pełnym wysterowaniu w idealnych warunkach na anodzie wydziela się tylko połowa mocy admisyjnej. Chciałem podnosić prąd tak, aby cały czas wydzielała się maksymalna moc. 25W z jednej EL34 - czyż to nie brzmi bajecznie?
Niestety rozbiłem się o stabilność układu regulacji i efekt "oddychania". Zbyt duża stała czasowa powoduje nienadążanie za poziomem wysterowania, natomiast zbyt mała z kolei powoduje modulację niskimi składowymi sygnału i pojawiają się koszmarne zniekształcenia...

Na dobrą sprawę regulację możnaby przeprowadzać również za pomocą siatki pierwszej, ale problemy pozostają takie same.