Witam, próbuje wlasnie przywrócic do zycia stare radio Eroica 3201. Jest ono mocno zaatakowane przez drewnojady, a niestety odwiedzily je tez myszy. Gryzonie zjadly kondensatory foliowe typu Styroflex! Szczególnie w okolicach potencjometru glosnosci, z jego odczepami do fizjologicznej regulacji barwy dzwieku, nie udalo mi sie ustalic wartosci niektórych kondensatorów. Mam schemat, ale jest on niekompletny, a rzeczywiste polaczenia przy potencjometrze glosnosci róznia sie od tych na schemacie.
Czy ktos z Was posiada moze radio Eroica, w którym nie bylo myszy i w którym te kondensatory sie zachowaly, i móglby podac mi ich wartosci?
Zrobilem zdjecia miejsc, w których brakowalo kondensatorów lub zostaly one zjedzone, i ponumerowalem je. Wartosci niektórych kondensatorów udalo mi sie ustalic na podstawie schematu, ale w przypadku innych brakuje mi danych:
Kondensatory na spodzie potencjometru glosnosci:
Kondensator na górze potencjometru glosnosci – calkowity brak:
Kondensatory na spodzie chassis, przy wejsciach dla gramofonu i magnetofonu:
Kondensator ceramiczny w sekcji UKF:
Kondensator 1 = ???
Kondensator 2 = 50 pF?
Kondensator 3 = ???
Kondensator 4 = 10 nF?
Kondensator 5 = 10 nF?
Kondensator 6 = 2,4 nF?
Kondensator ceramiczny 7 przy glowicy UKF = 51 pF?
Jesli chodzi o stan radia, istnieje nadzieja na jego uruchomienie. Transformator sieciowy jest sprawny, transformator wyjsciowy dla malych glosników równiez, a transformator wyjsciowy dla brakujacego glosnika niskotonowego takze jest w porzadku. Najchetniej spróbowalbym odtworzyc oryginalna konfiguracje stopnia koncowego bez transformatora wyjsciowego (uklad OTL) i uslyszec brzmienie radia takie, jakie zaplanowali inzynierowie. Zobaczymy, jak daleko uda mi sie z tym zajsc.
W tej chwili radio wygląda tak:
Eroica 3201: nieznane wartosci pojemnosci kondensatorów nadgryzionych przez myszy
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
SzumFali123
- 1 post

Eroica 3201: nieznane wartosci pojemnosci kondensatorów nadgryzionych przez myszy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Re: Eroica 3201: nieznane wartosci pojemnosci kondensatorów nadgryzionych przez myszy
Masz jakieś szanse zdobycia głośnika 800 omowego ? Bez niego dwa boczne nie zagrają. Brak anteny ferrytowej. A jak cewki w przełączniku ?