Recenzje książek

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Recenzje książek

Post autor: Einherjer »

Ta odmowa tłumaczenia to już nadgorliwość, bo (przynajmniej zgodnie z naszym polskim prawem) możesz sporządzić tłumaczenie na własne potrzeby bez pytania właściciela praw o zdanie. Gorzej oczywiście, jeśli chcesz je udostępnić.
kolawski pisze: pt, 2 października 2026, 23:01 Jeśli tłumaczenie ma być doszlifowane to zwykle używam dwóch różnych modeli, jednego do tłumaczenia, drugiego do sprawdzenia tłumaczenia i stylistycznych szlifów.
Nie używam co prawda do tego innego modelu, ale robię dwa dodatkowe przebiegi jeden redaktora merytorycznego a drugi redaktora językowego. Ten drugi jest po to, żeby zachować zgodność nazewnictwa z tym przyjętym w naszym języku i nawet sięga po dostępne publicznie publikacje, żeby to zweryfikować. Co zresztą sprawia ciekawe problemy, bo na przykład tłumaczę teraz jeden z numerów radzieckiego "Radio" z 1959 roku i tam w oryginale używają określenia trioda półprzewodnikowa i takie też zachowałem w tłumaczeniu. Chodzi oczywiście o tranzystor.
Do składu przetłumaczonego tekstu używam LaTeXa. Raz, ze względu na wzory matematyczne, a dwa też po to, żeby zachować układ tekstu zbliżony do oryginału w przypadku czasopism (szpalty, ramki etc.)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Kolawski podchodzi do tego podobnie jak ja LOL

@Einherjer -- moge wrzucic RIVA-translate u siebie na dev box i udostepnic Ci endpoint; uzywalem tego do tlumaczen subtitles i dziala dosc ladnie. Mozesz prosto z RU do PL. I to tylko 1.6b model wiec dziala szybko.

Na tej samej maszynie mam takze mikrok8s gdzie jest postawiony gpt-oss-20b wiec na poprawki stylistyczne i gramatyczne pewnie tez by wystarczyl.

Co bys nie placil za tokeny ;) U mnie to za darmo bo slonce dostarcza energie :)

Daj znac.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Dzięki, na razie zostanę przy tym co znam. Ja jestem na subskrypcji nie API. Tłumaczenie agent robi jak nie robi tego co zwykle, coby się limity nie marnowały :lol:
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Kein problem jak to Rammstein mowi ;) Jakby sie cos zmienilo -- daj znac na PW.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com