Transformator odchylania pionowego TVL-53 vs TVL-60

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Transformator odchylania pionowego TVL-53 vs TVL-60

Post autor: riversedge_pl »

Posiadam Neptuna 150, który po długiej walce zaczął w końcu działać. Jednakże nadal ma ukrytą usterkę w postaci obciążania linii zasilania (transformator sieciowy się grzeje i jest ryzyko stopienia izolacji z lakieru i zwarcia uzwojeń - taki los dotknął pierwszy, fabrycznie zamontowany transformator).

Istnieje przypuszczenie, że może istnieć mikrozwora na transformatorze odchylania pionowego. Najłatwiej to sprawdzić poprzez jego wymianę. I tu pojawiły się schody. W instrukcji serwisowej Neptuna 150 podano, że transformator ma oznaczenie TVL-53. Akurat taki posiadam, nówkę sztukę nieśmiganą, którą otwarłem po 43 latach od fabrycznego zamknięcia w foliowym opakowaniu (co prawda nadruk wskazywałby, że jest to TVL-40, ale obecność nietrafionego znaczka X oraz ślady po cyfrach 53 wskazują na to, że to jest jednak TVL53). Natomiast po demontażu modułu odchylania poziomego okazało się, że jest tam fabrycznie zamontowany TVL-60. Nie doszukałem się informacji o kompatybilności, dlatego zapytam znawców tematu, czy mogę zamontować tutaj TVL-53, a jeżeli tak, to czy potrzebne są jakieś modyfikacje PCB, czy może lepiej poszukać TVL-60?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Transformator odchylania pionowego TVL-53 vs TVL-60

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. TVL - xx to jest transformator odchylania poziomego. W Neptunach 150 pracował TVL-53. TVL-60 to zupełnie inny transformator, do TV Antareso podobnych i jest sporo większy. Metki z typem trafa na cewce anodowej i opakowaniu często dawali jakie mieli i tylko pieczątkę stawiali z faktycznym typem trafa. Natomiast
riversedge_pl pisze: pn, 21 września 2026, 19:51 (transformator sieciowy się grzeje i jest ryzyko stopienia izolacji z lakieru i zwarcia uzwojeń - taki los dotknął pierwszy, fabrycznie zamontowany transformator).
Nie wiem jak się grzeje ale w Velach i Neptunach 150 były bardzo ciepłe.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Od paru tygodni sprężam się, aby wywalić na szrot części do Veli i N150 (nawet kompletne bebeszki do N150, bez głośnika ale też mam sporo tylko pomieszane z głośnikami z Vel), kilka bloków odchylania poziomego do N159 kompletne, inne szpeja, trochę brak czasu w soboty (wtedy odbiór elektrośmieci pod gminą)...a i trochę szkoda, jeśli ktoś potrzebuje części do tych telewizorów wyślę za koszt InPost, za jakiś czas w końcu i tak zostaną zutylizowane. Pozdrawiam kolegę TELEWIZOREK52.
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: riversedge_pl »

TELEWIZOREK52 pisze: wt, 22 września 2026, 00:57 Witam. TVL - xx to jest transformator odchylania poziomego. W Neptunach 150 pracował TVL-53. TVL-60 to zupełnie inny transformator, do TV Antareso podobnych i jest sporo większy. Metki z typem trafa na cewce anodowej i opakowaniu często dawali jakie mieli i tylko pieczątkę stawiali z faktycznym typem trafa. Natomiast
riversedge_pl pisze: pn, 21 września 2026, 19:51 (transformator sieciowy się grzeje i jest ryzyko stopienia izolacji z lakieru i zwarcia uzwojeń - taki los dotknął pierwszy, fabrycznie zamontowany transformator).
Nie wiem jak się grzeje ale w Velach i Neptunach 150 były bardzo ciepłe.
Ok, czyli można założyć, że w moim Neptunie pracuje TVL-53 ze zmienioną metką z TVL-60. No ciekawy przypadek.

Grzeje się tak, że po godzinie czuć wyraźny smród przegrzanego lakieru. Skoro pierwszy transformator szlag trafił, to jest ryzyko, że poleci drugie.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Transformatory sieciowe często wysiadały i to przy napięciu w sieci mniejszym od 220 V. Jeśli Kolega nie chce powtórnie wymieniać transformatora, a telewizor używać nie tylko okazjonalnie, to należy zredukować napięcie zasilające {nawet do 210 V}. Można zastosować szeregowy rezystor 100 -150 omów na 20 W. :D