Transformator odchylania pionowego TVL-53 vs TVL-60

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Transformator odchylania pionowego TVL-53 vs TVL-60

Post autor: riversedge_pl »

Posiadam Neptuna 150, który po długiej walce zaczął w końcu działać. Jednakże nadal ma ukrytą usterkę w postaci obciążania linii zasilania (transformator sieciowy się grzeje i jest ryzyko stopienia izolacji z lakieru i zwarcia uzwojeń - taki los dotknął pierwszy, fabrycznie zamontowany transformator).

Istnieje przypuszczenie, że może istnieć mikrozwora na transformatorze odchylania pionowego. Najłatwiej to sprawdzić poprzez jego wymianę. I tu pojawiły się schody. W instrukcji serwisowej Neptuna 150 podano, że transformator ma oznaczenie TVL-53. Akurat taki posiadam, nówkę sztukę nieśmiganą, którą otwarłem po 43 latach od fabrycznego zamknięcia w foliowym opakowaniu (co prawda nadruk wskazywałby, że jest to TVL-40, ale obecność nietrafionego znaczka X oraz ślady po cyfrach 53 wskazują na to, że to jest jednak TVL53). Natomiast po demontażu modułu odchylania poziomego okazało się, że jest tam fabrycznie zamontowany TVL-60. Nie doszukałem się informacji o kompatybilności, dlatego zapytam znawców tematu, czy mogę zamontować tutaj TVL-53, a jeżeli tak, to czy potrzebne są jakieś modyfikacje PCB, czy może lepiej poszukać TVL-60?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Transformator odchylania pionowego TVL-53 vs TVL-60

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. TVL - xx to jest transformator odchylania poziomego. W Neptunach 150 pracował TVL-53. TVL-60 to zupełnie inny transformator, do TV Antareso podobnych i jest sporo większy. Metki z typem trafa na cewce anodowej i opakowaniu często dawali jakie mieli i tylko pieczątkę stawiali z faktycznym typem trafa. Natomiast
riversedge_pl pisze: pn, 21 września 2026, 19:51 (transformator sieciowy się grzeje i jest ryzyko stopienia izolacji z lakieru i zwarcia uzwojeń - taki los dotknął pierwszy, fabrycznie zamontowany transformator).
Nie wiem jak się grzeje ale w Velach i Neptunach 150 były bardzo ciepłe.