Mam pytanie o stosowaną praktykę.
Finalizuję budowę wzmacniacza EL84 PP.
Na etapie uruchomienia warsztatowego na wyjściach miałem gniazda JACK z odłączanymi stykami, do których miałem przylutowane rezystory rzędu 20R w celu zabezpieczenia sytuacji, gdybym zapomniał podpiąć kolumnę bądź rezystor pomiarowy 8R. W docelowej obudowie mam już zwykłe typowe gniazda głośnikowe na zacisk lub wtyki bananowe.
I tu mam pytanie: czy w praktyce stosuje się zabezpieczenie poprzez dolutowanie na stałe pomiędzy zaciski głośnikowe rezystora np 220R, który jest z miarę pomijalny przy podłączonej kolumnie, ale w razie czego (uszkodzenie kolumny, wypięcie się przewodu) zabezpieczy transformator przed brakiem obciążenia?
Widziałem gdzieś takie rozwiązanie, ale tylko w pojedynczych sytuacjach i nie wiem czy ma to sens i jak wpłynie np na degradację dźwięku.
Pozdrawiam.
Zabezpieczenie transformatora wyjściowego przed brakiem podłączenia głośnika
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
pcichomski
- 25...49 postów

-
Olkus
- 3125...6249 postów

Re: Zabezpieczenie transformatora wyjściowego przed brakiem podłączenia głośnika
Często równolegle do głośnika daje się rezystor, np. 100R.
Ale można też inaczej:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=15557
Pozdrawiam,
A.
Ale można też inaczej:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=15557
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Re: Zabezpieczenie transformatora wyjściowego przed brakiem podłączenia głośnika
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie występuje również w fabrycznych konstrukcjach.pcichomski pisze: ndz, 30 sierpnia 2026, 09:56 Widziałem gdzieś takie rozwiązanie, ale tylko w pojedynczych sytuacjach i nie wiem czy ma to sens i jak wpłynie np na degradację dźwięku.
Dźwięku raczej nie zdegraduje, zresztą możesz sobie policzyć - rezystor będzie połączony równolegle z głośnikiem, więc zmniejszy się moc wyjściowa, ale też zmniejszy się rezystancja wyjściowa. Przy wartościach, które się zazwyczaj stosuje, czyli 100-200 omów, myślę że nie zauważysz różnicy.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Rezystory i ja daję ale 100R to deczko za mało.....470-680R polecam, wzmacniacz pracuje jakby był obciążony starszej generacji słuchawkami.
Tak samo stosując układ SE do słuchawek z trafami 4R , takimi od EL95 stosuje się sztuczne obciążenie około 4-6R i z tego rezystora czerpie się sygnał dla słuchawek.
Rozwiązanie to było fabrycznie w TV z rodziny Antares/Taurus, gdzie wyłączając głośnik TV bocznikowane było wtórne uzwojenie TG z tym, że tamte trafa miały trzy uzwojenia wtórne: głośnikowe, słuchawkowe i od USZ, bo wtedy by nie było możliwości podpięcia słuchawek/magnetofonu(separacja galwaniczna od sieci energetycznej)
Rezystory i ja daję ale 100R to deczko za mało.....470-680R polecam, wzmacniacz pracuje jakby był obciążony starszej generacji słuchawkami.
Tak samo stosując układ SE do słuchawek z trafami 4R , takimi od EL95 stosuje się sztuczne obciążenie około 4-6R i z tego rezystora czerpie się sygnał dla słuchawek.
Rozwiązanie to było fabrycznie w TV z rodziny Antares/Taurus, gdzie wyłączając głośnik TV bocznikowane było wtórne uzwojenie TG z tym, że tamte trafa miały trzy uzwojenia wtórne: głośnikowe, słuchawkowe i od USZ, bo wtedy by nie było możliwości podpięcia słuchawek/magnetofonu(separacja galwaniczna od sieci energetycznej)
-
Olkus
- 3125...6249 postów

470R to za dużo. 100-200R to optymalny i najczęściej polecany przedział. Spotkałem się nawet z niższymi zalecanymi wartościami.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!Olkus pisze: ndz, 30 sierpnia 2026, 15:30 470R to za dużo. 100-200R to optymalny i najczęściej polecany przedział. Spotkałem się nawet z niższymi zalecanymi wartościami.
Pozdrawiam,
A.
100R będzie się grzał przy takim PP na EL34 czy 6L6, do PP czy SE do 20W może być.
Możesz dać ale 5-15W a nie 2W, ja dałem 100R 2W ale do byle czego na TG6-16 i PL82(to AVT2754 z innymi Rk i 6N2P zamiast drogiej ECC83)
Jak dasz warystor to będzie jednorazówka, gdyż ten wybuchnie przy przekroczeniu jego napięcia.
Ewentualnie neonówka o sporym napięciu zapłonu na pierwotnym jako rodzaj zwieraka.
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią.
W praktyce jest.
W praktyce jest.
-
PiotrRDiablo
- 75...99 postów

Witam.
A ja zaproponuję ten układ zastosowany w moim wzmacniaczu SE na 6P14P-EW. Coś jakby warystor. Ten jest do wzmacniacza 8 omowego, 5 W. Do pewnego napięcia zachowuje się jakby go nie bylo
.
Ale od pewnego napięcia zachowuje się jak określone obciążenie.
Nie ma wady podłączonego na stałe rezystora (straty mocy). Zaczyna działać jak napięcie na obciążeniu przekroczy peną wartość.
Takie moje 3 grosze. Może się przydadzą.
A ja zaproponuję ten układ zastosowany w moim wzmacniaczu SE na 6P14P-EW. Coś jakby warystor. Ten jest do wzmacniacza 8 omowego, 5 W. Do pewnego napięcia zachowuje się jakby go nie bylo
Ale od pewnego napięcia zachowuje się jak określone obciążenie.
Nie ma wady podłączonego na stałe rezystora (straty mocy). Zaczyna działać jak napięcie na obciążeniu przekroczy peną wartość.
Takie moje 3 grosze. Może się przydadzą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.