Zabezpieczenie transformatora wyjściowego przed brakiem podłączenia głośnika

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

pcichomski
25...49 postów
25...49 postów

Zabezpieczenie transformatora wyjściowego przed brakiem podłączenia głośnika

Post autor: pcichomski »

Mam pytanie o stosowaną praktykę.
Finalizuję budowę wzmacniacza EL84 PP.
Na etapie uruchomienia warsztatowego na wyjściach miałem gniazda JACK z odłączanymi stykami, do których miałem przylutowane rezystory rzędu 20R w celu zabezpieczenia sytuacji, gdybym zapomniał podpiąć kolumnę bądź rezystor pomiarowy 8R. W docelowej obudowie mam już zwykłe typowe gniazda głośnikowe na zacisk lub wtyki bananowe.
I tu mam pytanie: czy w praktyce stosuje się zabezpieczenie poprzez dolutowanie na stałe pomiędzy zaciski głośnikowe rezystora np 220R, który jest z miarę pomijalny przy podłączonej kolumnie, ale w razie czego (uszkodzenie kolumny, wypięcie się przewodu) zabezpieczy transformator przed brakiem obciążenia?
Widziałem gdzieś takie rozwiązanie, ale tylko w pojedynczych sytuacjach i nie wiem czy ma to sens i jak wpłynie np na degradację dźwięku.

Pozdrawiam.
Olkus
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zabezpieczenie transformatora wyjściowego przed brakiem podłączenia głośnika

Post autor: Olkus »

Często równolegle do głośnika daje się rezystor, np. 100R.
Ale można też inaczej:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=15557

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Zabezpieczenie transformatora wyjściowego przed brakiem podłączenia głośnika

Post autor: Ola Boga »

pcichomski pisze: ndz, 30 sierpnia 2026, 09:56 Widziałem gdzieś takie rozwiązanie, ale tylko w pojedynczych sytuacjach i nie wiem czy ma to sens i jak wpłynie np na degradację dźwięku.
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie występuje również w fabrycznych konstrukcjach.
Dźwięku raczej nie zdegraduje, zresztą możesz sobie policzyć - rezystor będzie połączony równolegle z głośnikiem, więc zmniejszy się moc wyjściowa, ale też zmniejszy się rezystancja wyjściowa. Przy wartościach, które się zazwyczaj stosuje, czyli 100-200 omów, myślę że nie zauważysz różnicy.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Rezystory i ja daję ale 100R to deczko za mało.....470-680R polecam, wzmacniacz pracuje jakby był obciążony starszej generacji słuchawkami.
Tak samo stosując układ SE do słuchawek z trafami 4R , takimi od EL95 stosuje się sztuczne obciążenie około 4-6R i z tego rezystora czerpie się sygnał dla słuchawek.
Rozwiązanie to było fabrycznie w TV z rodziny Antares/Taurus, gdzie wyłączając głośnik TV bocznikowane było wtórne uzwojenie TG z tym, że tamte trafa miały trzy uzwojenia wtórne: głośnikowe, słuchawkowe i od USZ, bo wtedy by nie było możliwości podpięcia słuchawek/magnetofonu(separacja galwaniczna od sieci energetycznej)
Olkus
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Olkus »

470R to za dużo. 100-200R to optymalny i najczęściej polecany przedział. Spotkałem się nawet z niższymi zalecanymi wartościami.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Olkus pisze: ndz, 30 sierpnia 2026, 15:30 470R to za dużo. 100-200R to optymalny i najczęściej polecany przedział. Spotkałem się nawet z niższymi zalecanymi wartościami.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
100R będzie się grzał przy takim PP na EL34 czy 6L6, do PP czy SE do 20W może być.
Możesz dać ale 5-15W a nie 2W, ja dałem 100R 2W ale do byle czego na TG6-16 i PL82(to AVT2754 z innymi Rk i 6N2P zamiast drogiej ECC83)
Jak dasz warystor to będzie jednorazówka, gdyż ten wybuchnie przy przekroczeniu jego napięcia.
Ewentualnie neonówka o sporym napięciu zapłonu na pierwotnym jako rodzaj zwieraka.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią.
W praktyce jest.
Awatar użytkownika
PiotrRDiablo
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: PiotrRDiablo »

Witam.
A ja zaproponuję ten układ zastosowany w moim wzmacniaczu SE na 6P14P-EW.
Zabezpieczenia.jpg
Coś jakby warystor. Ten jest do wzmacniacza 8 omowego, 5 W. Do pewnego napięcia zachowuje się jakby go nie bylo :D .
Ale od pewnego napięcia zachowuje się jak określone obciążenie.
Nie ma wady podłączonego na stałe rezystora (straty mocy). Zaczyna działać jak napięcie na obciążeniu przekroczy peną wartość.
Takie moje 3 grosze. Może się przydadzą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.