Mam pytanie o stosowaną praktykę.
Finalizuję budowę wzmacniacza EL84 PP.
Na etapie uruchomienia warsztatowego na wyjściach miałem gniazda JACK z odłączanymi stykami, do których miałem przylutowane rezystory rzędu 20R w celu zabezpieczenia sytuacji, gdybym zapomniał podpiąć kolumnę bądź rezystor pomiarowy 8R. W docelowej obudowie mam już zwykłe typowe gniazda głośnikowe na zacisk lub wtyki bananowe.
I tu mam pytanie: czy w praktyce stosuje się zabezpieczenie poprzez dolutowanie na stałe pomiędzy zaciski głośnikowe rezystora np 220R, który jest z miarę pomijalny przy podłączonej kolumnie, ale w razie czego (uszkodzenie kolumny, wypięcie się przewodu) zabezpieczy transformator przed brakiem obciążenia?
Widziałem gdzieś takie rozwiązanie, ale tylko w pojedynczych sytuacjach i nie wiem czy ma to sens i jak wpłynie np na degradację dźwięku.
Pozdrawiam.
Zabezpieczenie transformatora wyjściowego przed brakiem podłączenia głośnika
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
pcichomski
- 25...49 postów

-
Olkus
- 3125...6249 postów

Re: Zabezpieczenie transformatora wyjściowego przed brakiem podłączenia głośnika
Często równolegle do głośnika daje się rezystor, np. 100R.
Ale można też inaczej:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=15557
Pozdrawiam,
A.
Ale można też inaczej:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=15557
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Re: Zabezpieczenie transformatora wyjściowego przed brakiem podłączenia głośnika
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie występuje również w fabrycznych konstrukcjach.pcichomski pisze: ndz, 30 sierpnia 2026, 09:56 Widziałem gdzieś takie rozwiązanie, ale tylko w pojedynczych sytuacjach i nie wiem czy ma to sens i jak wpłynie np na degradację dźwięku.
Dźwięku raczej nie zdegraduje, zresztą możesz sobie policzyć - rezystor będzie połączony równolegle z głośnikiem, więc zmniejszy się moc wyjściowa, ale też zmniejszy się rezystancja wyjściowa. Przy wartościach, które się zazwyczaj stosuje, czyli 100-200 omów, myślę że nie zauważysz różnicy.