hellcat pisze: śr, 5 sierpnia 2026, 00:19
(...)
Odnośnie BNC (skrót od Bardzo Niepewny Contakt ) trudno obecnie o rzetelną informację czy to jest na 50 czy 75 Ω.
Na zdjęciu wygląda porządnie, ale z jakiegoś powodu w profesjonalnym sprzęcie rzadko można spotkać. Jak już to TNC lub N na dużej mocy.
Jak robiliśmy dla UKE (obecnie chyba PAR) radionamierniki, w środku przełącznika anten były SMA i kable RG223 a na zewnątrz urządzenia N-ki.
Ja również nie ufam złączom BNC, gdyż często przy różnych pracach okazywało się, że połączenie masy wtyku z masą gniazda było niepewne (np. w sondach do oscyloskopu, gdzie często musiałem doginać sprężyste blaszki masy, gdyż nie stykały z powierzchnią stykową gniazda BNC w oscyloskopie /wiele takich gniazd ma obudowę w tworzywa sztucznego i wewnątrz małą blaszkę stykową masy/). Również styk środkowy wtyków i gniazd czasami wykazywał jakąś przypadkową, niewielką rezystancję, co powodowało spadek amplitudy na końcu kabla i zjawisko odbicia sygnału, wskutek niedopasowania impedancji (w tańszych i dość marnych gniazdach też zdarzało mi się doginać blaszki stykowe wewnętrznego styku). Mimo tych wad wtyki BNC potrafią mieć wykonania profesjonalnie (potrafiące przenosić sygnały do 28 GHz), ale wtedy ich cena nie jest już niska, a wielu elektroników potrafi nawet zszokować. Ja, choć wolę złącza zakręcane, jak wymienione przez Ciebie SMA, TNC i N nie miałem wyjścia i musiałem użyć dobrych wtyków, gdyż ogromny telebim, wykorzystywany w ważnych rozgrywkach sportowych oraz współpracujący z nim mikser wideo były wyposażone właśnie w te gniazda. Użyte przeze mnie w kablu wtyki BNC też nie należały do tanich (do tego odgiętkę trzeba kupić osobno) , choć wyglądają całkiem zwyczajnie...
Profesjonalny wtyk i kabel_2.jpg
Wtyk CANARE.jpg
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Romekd pisze: wt, 4 sierpnia 2026, 10:09
Odnoszę wrażenie, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu producenci kuchenek mikrofalowych starali się je wykonywać w taki sposób, by były bardziej szczelne elektromagnetycznie.
/ciach
Moja dość leciwa kuchenka 'sieje' niemiłosiernie...
'Tło...'
IMG_4713.jpeg
Podgrzewanie szklanki z wodą....
IMG_4718.jpeg
Romekd pisze: czw, 6 sierpnia 2026, 09:55
Dzięki informacjom od Andrzeja (hellcat) natrafiłem w sieci na generatory sygnału sinusoidalnego o częstotliwości 80 MHz i dużej dokładności, więc może uda mi się naprawić mój stary generator ADRET
Cena dość wysoka, ale stałość częstotliwości wydaje się bardzo dobra.
Pozdrawiam
Romek
Zanim znalazłem producenta tego generatora na 80MHz z wyjściem sinusoidalnego, wpadłem na szatański pomysł jak można problem obejść.
Kwarce na 40 MHz są łatwo dostępne i tanie.
Trzeba zbudować oscylator na 40MHz, a potem drugi taki sam.
Podając sygnały na pasywny mieszacz teoria mówi, że na wyjściu będziemy mieli sumę i różnicy, mnie to najbardziej interesuje co z tą różnicą w tym przypadku? Jak będę robić płytki PCB zrobię próbę.
A może gdzieś jest błąd w moim rozumowaniu?