Rubin 714p - obraz czarno-biały przy kolorowym sygnale
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: Rubin 714p - obraz czarno-biały przy kolorowym sygnale
Sygnał jest wystarczający. Jeżeli Kolega posiada wersję 714 z przełącznikiem sygnału wejściowego detektor/video to można podłączyć generator bezpośrednio KT-13 {na bloku sygnałowym p.cz.}. 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Klupek98
- 50...74 posty

tak, pomyślałem o tym samym, to zawęża problem do samego dekodera.Marek7HBV pisze: pt, 10 lipca 2026, 10:23 Sygnał jest wystarczający. Jeżeli Kolega posiada wersję 714 z przełącznikiem sygnału wejściowego detektor/video detektor714.JPG to można podłączyć generator bezpośrednio KT-13 {na bloku sygnałowym p.cz.}.![]()
Przy zwartej nóżce 11. TDA4510 oraz manipulacją Pr, jak domyślam, od poziomu nasycenia otrzymuje obraz taki jak na obrazku poniżej. Są to szybciej lub wolniej pływające przekoloryzowania, co chyba jest zjawiskiem opisywanym w m. in. Praktycznym elektorniku 9\93 jako płaszczyzna wielozmienna, nie wiem...
Wymieniłem trymer na 5\30pf oraz starałem się dobrać pojemność dodatkową równolegle do trymera, tak aby, według instrukcji w Praktycznym elektorniku, ustawić częstotliwość na wejsciu układu. Żadna z moich prób nie przyniosła jednak poprawnie kolorowego obrazu.
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Zwarcie n. 11 do masy wyłączy działanie pętli synchronizacji generatora i służy jedynie do ustawienia częstotliwości spoczynkowej. Podanie na n. 11 napięcia uruchamia synchronizację i tylko wtedy dekoder może pracować poprawnie. https://www.alldatasheet.com/html-pdf/1 ... A4510.html Tłumaczenie może być zabawne. TDA4510 jest w pełni automatyczny i wystarczy podłączyć zasilanie, sygnał i impulsy S-C {w prawidłowym kształcie}. Oczywiście elementy dodatkowe też mają wpływ. W tak starym module stan elementów może nie spełniać wymagań, a zwłaszcza pr-ki i cewki {w pierwszej kolejności omomierzem} przy lini opóżniającej {i ona sama}. Nie pamiętam bym miał problemy z nowymi dekoderami na tym scalaku, ale to było pół wieku temu i z pamięcią już kruchoKlupek98 pisze: sob, 11 lipca 2026, 19:50 tak, pomyślałem o tym samym, to zawęża problem do samego dekodera.
Przy zwartej nóżce 11. TDA4510 oraz manipulacją Pr, jak domyślam, od poziomu nasycenia otrzymuje obraz taki jak na obrazku poniżej. Są to szybciej lub wolniej pływające przekoloryzowania, co chyba jest zjawiskiem opisywanym w m. in. Praktycznym elektorniku 9\93 jako płaszczyzna wielozmienna, nie wiem...
Wymieniłem trymer na 5\30pf oraz starałem się dobrać pojemność dodatkową równolegle do trymera, tak aby, według instrukcji w Praktycznym elektorniku, ustawić częstotliwość na wejsciu układu. Żadna z moich prób nie przyniosła jednak poprawnie kolorowego obrazu.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Widziałem post Autora na Facebooku.
Masz układ nie TDA4510 a jego rosyjski klon......to się sypało już w latach 90-tych, jako 7-9 latek pamiętam jak wywalali te TV, mi nigdy nikt nie dał TV, który by działał, gdyż jestem osobą niepełnosprawną a stosunek ludzi urodzonych krótko po wojnie , do inwalidów zawsze był paskudny, tutaj to był "pies ogrodnika"(po miałbym coś mieć z tego jak można do śmieci wyrzucić albo dać żulowi na odzysk metali kolorowych).
Dziś te TV warto ratować, bo na nich moje i ciut starsze roczniki oglądały pierwsze Dobranocki i odcinki "Tik-Tak" czy "Ciuchcia" w kolorze, na ogół po czarno-białych Ametystach czy Neptunach..
Mimo sporej awaryjności i upierdliwości serwisowej wszystkich TVC rosyjskich to już zabytki techniki, którymi były już jako nowe- to klony TV od żabojadów, których Rosjanie i komuniści bezgranicznie uwielbiali.
Wymień scalak rosyjski, który tam masz na nowy zachodni.
https://sklep.avt.pl/pl/products/uklad- ... WeZdObUxFb
https://allegrolokalnie.pl/oferta/uklad ... 1087638675
https://allegro.pl/listing?string=tda%2 ... n9SilSRqKk
https://betatronic.pl/uklady-scalone/53 ... alony.html
Możesz mieć coś z linią opóźniającą- tam jest płytka kwarcowa, która może być ukruszona, jednak zapytaj Kolegi CHOPIN66, może Ci kupi taki element w Gdańsku
Widziałem post Autora na Facebooku.
Masz układ nie TDA4510 a jego rosyjski klon......to się sypało już w latach 90-tych, jako 7-9 latek pamiętam jak wywalali te TV, mi nigdy nikt nie dał TV, który by działał, gdyż jestem osobą niepełnosprawną a stosunek ludzi urodzonych krótko po wojnie , do inwalidów zawsze był paskudny, tutaj to był "pies ogrodnika"(po miałbym coś mieć z tego jak można do śmieci wyrzucić albo dać żulowi na odzysk metali kolorowych).
Dziś te TV warto ratować, bo na nich moje i ciut starsze roczniki oglądały pierwsze Dobranocki i odcinki "Tik-Tak" czy "Ciuchcia" w kolorze, na ogół po czarno-białych Ametystach czy Neptunach..
Mimo sporej awaryjności i upierdliwości serwisowej wszystkich TVC rosyjskich to już zabytki techniki, którymi były już jako nowe- to klony TV od żabojadów, których Rosjanie i komuniści bezgranicznie uwielbiali.
Wymień scalak rosyjski, który tam masz na nowy zachodni.
https://sklep.avt.pl/pl/products/uklad- ... WeZdObUxFb
https://allegrolokalnie.pl/oferta/uklad ... 1087638675
https://allegro.pl/listing?string=tda%2 ... n9SilSRqKk
https://betatronic.pl/uklady-scalone/53 ... alony.html
Możesz mieć coś z linią opóźniającą- tam jest płytka kwarcowa, która może być ukruszona, jednak zapytaj Kolegi CHOPIN66, może Ci kupi taki element w Gdańsku
-
Klupek98
- 50...74 posty

Marek7HBV pisze: ndz, 12 lipca 2026, 10:18Zwarcie n. 11 do masy wyłączy działanie pętli synchronizacji generatora i służy jedynie do ustawienia częstotliwości spoczynkowej. Podanie na n. 11 napięcia uruchamia synchronizację i tylko wtedy dekoder może pracować poprawnie. https://www.alldatasheet.com/html-pdf/1 ... A4510.html Tłumaczenie może być zabawne. TDA4510 jest w pełni automatyczny i wystarczy podłączyć zasilanie, sygnał i impulsy S-C {w prawidłowym kształcie}. Oczywiście elementy dodatkowe też mają wpływ. W tak starym module stan elementów może nie spełniać wymagań, a zwłaszcza pr-ki i cewki {w pierwszej kolejności omomierzem} przy lini opóżniającej {i ona sama}. Nie pamiętam bym miał problemy z nowymi dekoderami na tym scalaku, ale to było pół wieku temu i z pamięcią już kruchoKlupek98 pisze: sob, 11 lipca 2026, 19:50 tak, pomyślałem o tym samym, to zawęża problem do samego dekodera.
Wymieniłem trymer na 5\30pf oraz starałem się dobrać pojemność dodatkową równolegle do trymera, tak aby, według instrukcji w Praktycznym elektorniku, ustawić częstotliwość na wejsciu układu. Żadna z moich prób nie przyniosła jednak poprawnie kolorowego obrazu..
![]()
W celu upewnienia się, że sygnały H i V potrzebne do wytworzenia SC dochodzą poprawne do płytki dekodera zmierzyłem ich kształt (obrazki 1 i 2)
Linia opóźniająca jest moim zdaniem sprawna. Na pomiarze widać przesunięcie o 64us (obrazek 3)
W normalnym trybie pracy układu, a więc bez zwierania 11. na masy itd. na wyjściach TDA4510 -(B-Y) oraz -(R-Y) nie ma żadnego sygnału. (Mierzyłem przebiegi na tych wyjściach układu z odłączonym dalszym układem odwracania sygnału, ewidentwie sygnał nie pojawia się na wyjściach układu) Napięcie DC jest poprawne. Układ podaje sygnał chrominancji z wejścia na linię opóźniającą, więc zakładać można by, że jest sprawny. Pr oraz kondensatory wokół TDA są wszystkie sprawne. Kształt SC wygląda na poprawny, jest dobrze ustawiony. Powoli kończą mi się pomysły
Układ jest produkcji Philips, nie żadnej Rosyjskiej (obrazek 4)
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Bym spróbował te kondensatory "cięte" wymienić.
I widzę kilka przygrzanych rezystorów, te polskie ceramiki CERAD też bym założył nowe.
Bym spróbował te kondensatory "cięte" wymienić.
I widzę kilka przygrzanych rezystorów, te polskie ceramiki CERAD też bym założył nowe.
-
zjawisko
- 1250...1874 posty

Rezystory bym pomierzył, w układzie. Wartości nie mogą być znacząco wyższe niż znamionowe. Niższe rzecz jasna mogą być, bo inne elementy.
Natomiast wymieniłbym te nieszczęsne tranzystory "237" albo "238" które rozpoznaję po charakterystycznych obudowach. One potrafiły robić numery wprost paranormalne...
I to one chyba pracują w układzie formowania SSC?
Natomiast wymieniłbym te nieszczęsne tranzystory "237" albo "238" które rozpoznaję po charakterystycznych obudowach. One potrafiły robić numery wprost paranormalne...
I to one chyba pracują w układzie formowania SSC?
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Klupek98 pisze: pt, 17 lipca 2026, 14:56Marek7HBV pisze: ndz, 12 lipca 2026, 10:18Przy zwartej do masy 11 sygnał przechodzi przez tor, ale nie ma synchronizacji i na wyjściach jest śmietnik. Odłączona 11 uruchamia synchronizację i automatykę {pojawiające się na 11 napięcie to wynik pracy pętli}. Wymuszenie napięcia 5 V na 11 rezystorem podłączonym do zasilania odblokowuje tor i na wyjściach widać sygnały które mogą sterować matrycę. W tym ostatnim przypadku { przy włączonym dalszym torze {na nóżce nr 16 - 6 V} można obserwować na ekranie co się dzieje i dowolnie eksperymentować z regulatorami aż uda się ustawić poprawny obraz. Jest to sposób na naprawę w terenie bez zaawansowanego sprzętu {oscyloskopu i częstotliwościomierza}. Na karcie katalogowej 4510 podane są wszystkie napięcia w trybie pracy, co pozwala ocenić stan scalaka. Zbyt słaby sygnał z lini opóżniającej może blokować tor.Klupek98 pisze: sob, 11 lipca 2026, 19:50
W normalnym trybie pracy układu, a więc bez zwierania 11. na masy itd. na wyjściach TDA4510 -(B-Y) oraz -(R-Y) nie ma żadnego sygnału. (Mierzyłem przebiegi na tych wyjściach układu z odłączonym dalszym układem odwracania sygnału, ewidentwie sygnał nie pojawia się na wyjściach układu) Napięcie DC jest poprawne. Układ podaje sygnał chrominancji z wejścia na linię opóźniającą, więc zakładać można by, że jest sprawny. Pr oraz kondensatory wokół TDA są wszystkie sprawne. Kształt SC wygląda na poprawny, jest dobrze ustawiony. Powoli kończą mi się pomysły