Rubin 714p - obraz czarno-biały przy kolorowym sygnale
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: Rubin 714p - obraz czarno-biały przy kolorowym sygnale
Sygnał jest wystarczający. Jeżeli Kolega posiada wersję 714 z przełącznikiem sygnału wejściowego detektor/video to można podłączyć generator bezpośrednio KT-13 {na bloku sygnałowym p.cz.}. 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Klupek98
- 50...74 posty

tak, pomyślałem o tym samym, to zawęża problem do samego dekodera.Marek7HBV pisze: pt, 10 lipca 2026, 10:23 Sygnał jest wystarczający. Jeżeli Kolega posiada wersję 714 z przełącznikiem sygnału wejściowego detektor/video detektor714.JPG to można podłączyć generator bezpośrednio KT-13 {na bloku sygnałowym p.cz.}.![]()
Przy zwartej nóżce 11. TDA4510 oraz manipulacją Pr, jak domyślam, od poziomu nasycenia otrzymuje obraz taki jak na obrazku poniżej. Są to szybciej lub wolniej pływające przekoloryzowania, co chyba jest zjawiskiem opisywanym w m. in. Praktycznym elektorniku 9\93 jako płaszczyzna wielozmienna, nie wiem...
Wymieniłem trymer na 5\30pf oraz starałem się dobrać pojemność dodatkową równolegle do trymera, tak aby, według instrukcji w Praktycznym elektorniku, ustawić częstotliwość na wejsciu układu. Żadna z moich prób nie przyniosła jednak poprawnie kolorowego obrazu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Zwarcie n. 11 do masy wyłączy działanie pętli synchronizacji generatora i służy jedynie do ustawienia częstotliwości spoczynkowej. Podanie na n. 11 napięcia uruchamia synchronizację i tylko wtedy dekoder może pracować poprawnie. https://www.alldatasheet.com/html-pdf/1 ... A4510.html Tłumaczenie może być zabawne. TDA4510 jest w pełni automatyczny i wystarczy podłączyć zasilanie, sygnał i impulsy S-C {w prawidłowym kształcie}. Oczywiście elementy dodatkowe też mają wpływ. W tak starym module stan elementów może nie spełniać wymagań, a zwłaszcza pr-ki i cewki {w pierwszej kolejności omomierzem} przy lini opóżniającej {i ona sama}. Nie pamiętam bym miał problemy z nowymi dekoderami na tym scalaku, ale to było pół wieku temu i z pamięcią już kruchoKlupek98 pisze: sob, 11 lipca 2026, 19:50 tak, pomyślałem o tym samym, to zawęża problem do samego dekodera.
Przy zwartej nóżce 11. TDA4510 oraz manipulacją Pr, jak domyślam, od poziomu nasycenia otrzymuje obraz taki jak na obrazku poniżej. Są to szybciej lub wolniej pływające przekoloryzowania, co chyba jest zjawiskiem opisywanym w m. in. Praktycznym elektorniku 9\93 jako płaszczyzna wielozmienna, nie wiem...
Wymieniłem trymer na 5\30pf oraz starałem się dobrać pojemność dodatkową równolegle do trymera, tak aby, według instrukcji w Praktycznym elektorniku, ustawić częstotliwość na wejsciu układu. Żadna z moich prób nie przyniosła jednak poprawnie kolorowego obrazu.