Witam,
Kupiłem z 1,5 roku temu kilka takich gniazdek RCA, niby pozłacanych. Chcąc zamontować w obudowie wzmacniacza, o to co zobaczyłem:
Gniazda z zewnątrz pokryły się jakimś nalotem, którego nie mogę się pozbyć... Wnętrze gniazda jest w porządku.
Specjalnie kupiłem wtedy coś droższego, mając złe doświadczenia z gniazdami tańszymi, w teorii lepszego, jak widać praktyka pokazała co innego. Ciekawi mnie z czego jest ta zewnętrzna powłoka, bo złoto to nie jest...
Dużo jest podobnych gniazd do kupienia, ale podejrzewam że to wszystko to i tak jedno i to samo. Są jakieś audiofilskie wynalazki, z czystej miedzi itd., ale to już drogie. Może polecacie coś sprawdzonego i nie za majątek? Co ciekawe nie znalazłem takich samych ale np. niklowanych.
Pozdrawiam,
A.
Gniazda "złocone"
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Olkus
- 3125...6249 postów

Gniazda "złocone"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
szalony
- 1875...2499 postów

Re: Gniazda "złocone"
Jest to mosiądzowanie galwaniczne. AUDENy są niezłe https://allegro.pl/listing?string=auden%20rca
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
Olkus
- 3125...6249 postów

Kupowałem tam głośnikowe.szalony pisze: pn, 15 czerwca 2026, 13:23 Jest to mosiądzowanie galwaniczne. AUDENy są niezłe https://allegro.pl/listing?string=auden%20rca
Jest to samo z tymi RCA, które pokazałem, na szczęście nie jest to duży problem, bo sam styk jest czysty, ale już nakrętki, gwint też mają ten nalot.
Zresztą to samo jest na Ali tylko z 2x tańsze zwykle...
Dużo mniejszy wybór jest wśród tych gniazd z powłoką w kolorze metalicznym, nie złotym, określane często jako rodowane, wszystkie "złocone" pewnie mają taki sam problem
Pozdrawiam,
A.
-
szalony
- 1875...2499 postów

Z wyższej półki, no to Neutrik.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Takie coś
Idealnie czyści najbardziej zapyziałe podstawki lamp z odzysku, te cholerne złącza DIN, te wtyczki przez dekady są czarne(skrobanie usuwa srebro!)
I do stopów miedzi też się nadaje, wszelkie klamki, lichtarze, moździerze z mosiądzu.
Ja rzeczone gniazda z tematu mam i nie korodują......Kolega Olkus mieszka w Krakowie a tam powietrze przypomina bardziej dym z komina niż coś do oddychania.
U mnie leża różne tego typu bzdety i nic tak nie wygląda, no ale północ Polski i jak u mnie las , który stanowi wydmy Borów Tucholskich, zdecydowanie nie sprzyja gromadzeniu się siarczków na tego typu rzeczach.
Tak samo od grudnia 2025 kupiłem trzy amplitunery REMA Toccata 940/2, w tym jeden z NRD, te jest czysty, potem drugi ze Śląska i jest w środku brudno i poczerniałe PR-ki, trzecia Toccata z Podlasia(Supraśl), stan piękny, PR-ki błyszczące i nie zasmrodziła mi pokoju smrodem benzenu, siarki i ciul wie czego, kolumny od tego radia, które w pandemii kupiłem z Będzina musiałem rozebrać i wywalić na słońce otwarte, smród śląskiej chemii był nie do zniesienia.
Ludzie myślą, że za 5-10zł dostaną pozłacane.....za komuny wszystko było za to posrebrzane czego niechlubnym przykładem są trzeszczące isostaty w sprzęcie UNITRA i przeklęte, nitowane podstawki nowalowe do druku, które były z cienkiego preszpanu, zdecydowanie zalecam wymianę tego syfu.
Podobnie przełączniki polskie i rosyjskie, radyjko VEF-201 czy polskie odbiorniki lampowe to przykłady jak to się psuje
Idealnie czyści najbardziej zapyziałe podstawki lamp z odzysku, te cholerne złącza DIN, te wtyczki przez dekady są czarne(skrobanie usuwa srebro!)
I do stopów miedzi też się nadaje, wszelkie klamki, lichtarze, moździerze z mosiądzu.
Ja rzeczone gniazda z tematu mam i nie korodują......Kolega Olkus mieszka w Krakowie a tam powietrze przypomina bardziej dym z komina niż coś do oddychania.
U mnie leża różne tego typu bzdety i nic tak nie wygląda, no ale północ Polski i jak u mnie las , który stanowi wydmy Borów Tucholskich, zdecydowanie nie sprzyja gromadzeniu się siarczków na tego typu rzeczach.
Tak samo od grudnia 2025 kupiłem trzy amplitunery REMA Toccata 940/2, w tym jeden z NRD, te jest czysty, potem drugi ze Śląska i jest w środku brudno i poczerniałe PR-ki, trzecia Toccata z Podlasia(Supraśl), stan piękny, PR-ki błyszczące i nie zasmrodziła mi pokoju smrodem benzenu, siarki i ciul wie czego, kolumny od tego radia, które w pandemii kupiłem z Będzina musiałem rozebrać i wywalić na słońce otwarte, smród śląskiej chemii był nie do zniesienia.
Ludzie myślą, że za 5-10zł dostaną pozłacane.....za komuny wszystko było za to posrebrzane czego niechlubnym przykładem są trzeszczące isostaty w sprzęcie UNITRA i przeklęte, nitowane podstawki nowalowe do druku, które były z cienkiego preszpanu, zdecydowanie zalecam wymianę tego syfu.
Podobnie przełączniki polskie i rosyjskie, radyjko VEF-201 czy polskie odbiorniki lampowe to przykłady jak to się psuje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Olkus
- 3125...6249 postów

Wiadomo, że za 10zł nie kupi się gniazd, które zawierają złoto, to chyba oczywiste.
Ale oczekiwałbym, że nie będą sprawiały problemów jak te pokazane wyżej, albo się rozpadały, jak inne które kiedyś miałem...
Tak więc pseudo złocone to podziękuję, wolę coś np. niklowanego.
Pozdrawiam,
A.
Ale oczekiwałbym, że nie będą sprawiały problemów jak te pokazane wyżej, albo się rozpadały, jak inne które kiedyś miałem...
Tak więc pseudo złocone to podziękuję, wolę coś np. niklowanego.
Pozdrawiam,
A.