Uwaga na nowe NE5532 od TI
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Uwaga na nowe NE5532 od TI
Firma Texas Instruments jakiś czas temu przeniosła produkcję niektórych układów scalonych do innych fabryk. Jednym z nich jest podwójny wzmacniacz operacyjny NE5532. Bardzo popularny w sprzęcie profesjonalnym, obecny na rynku od 1979 roku i w dalszym ciągu oferujący dobre parametry w stosunku do swojej ceny. Sęk w tym, że nowe NE5532 od TI, mimo tego samego oznaczenia są najwyraźniej innymi konstrukcyjnie wzmacniaczami. Stopień wejściowy PNP zamiast NPN, dopuszczalne napięcie zasilania +-18 V zamiast +-22 V, niższy slew rate i brak specyfikacji wielu innych parametrów. Więcej można się dowiedzieć z nowego odcinka EEVBlog https://www.youtube.com/watch?v=22ZmmZ67SMY
-
Romekd
- moderator
Re: Uwaga na nowe NE5532 od TI
Czołem.
Dzisiaj, kilka godzin temu obejrzałem ten odcinek i widzę, że coraz trudniej jest kupić oryginalne podzespoły o parametrach zgodnych z deklarowanymi w nocie katalogowej producenta. Dlatego tak ważne są własne badania i pomiary, szczególnie gdy zależy nam na dobrych konkretnych parametrach, np. pobór prądu, wnoszone THD i szumy... Nawet podzespoły kupowane u znanych dystrybutorów mogą mieć gorsze parametry od tych oznaczanych jako "typowe", choć zmierzone przeze mnie wartości często jeszcze mieściły się w tych, określanych jako "graniczne", które potrafią być gorsze od "typowych" nawet o kilka rzędów wielkości (można kupić nawet kilkadziesiąt egzemplarzy danego podzespołu i wszystkie one okażą się tylko przeciętne pod względem osiąganych parametrów, żaden nie będzie "typowy"...)...
Pozdrawiam
Romek
Dzisiaj, kilka godzin temu obejrzałem ten odcinek i widzę, że coraz trudniej jest kupić oryginalne podzespoły o parametrach zgodnych z deklarowanymi w nocie katalogowej producenta. Dlatego tak ważne są własne badania i pomiary, szczególnie gdy zależy nam na dobrych konkretnych parametrach, np. pobór prądu, wnoszone THD i szumy... Nawet podzespoły kupowane u znanych dystrybutorów mogą mieć gorsze parametry od tych oznaczanych jako "typowe", choć zmierzone przeze mnie wartości często jeszcze mieściły się w tych, określanych jako "graniczne", które potrafią być gorsze od "typowych" nawet o kilka rzędów wielkości (można kupić nawet kilkadziesiąt egzemplarzy danego podzespołu i wszystkie one okażą się tylko przeciętne pod względem osiąganych parametrów, żaden nie będzie "typowy"...)...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
traxman
- 50...74 posty

To znany trend od dłuższego czasu, stare opracowania są wycofywane, takie które które jeszcze się sprzedają i opłacają producentowi, przerabiane są na nowe, tańsze w produkcji technologie, czasem zmieniana lub wycofywana jest obudowa, czasem zmieniany proces wytwarzania struktury.
NE5532 dotyczy ten sam problem, a stosuje się go sporo w sprzęcie studyjnym zasilanym podniesionym napięciem +/-16/18V - dla napędzenia linii 600R i zachowania odpowiedniego zapasu na przesterowanie, teraz będzie to wymagało sporej ostrożności. Osobiście od dłuższego czasu zmieniłem wzmacniacze na THAT, NJR(Nisshinbo) lub z Ti OPA165x z AD ADA40xx ale to już nie ta półka cenowa.
NE5532 dotyczy ten sam problem, a stosuje się go sporo w sprzęcie studyjnym zasilanym podniesionym napięciem +/-16/18V - dla napędzenia linii 600R i zachowania odpowiedniego zapasu na przesterowanie, teraz będzie to wymagało sporej ostrożności. Osobiście od dłuższego czasu zmieniłem wzmacniacze na THAT, NJR(Nisshinbo) lub z Ti OPA165x z AD ADA40xx ale to już nie ta półka cenowa.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Tranzystory mocy tak samo.....kup 2N3055 czy 3N3773, który nie jest wydmuszką ze strukturą jak w BD139.....ano nie ma.
Ja mam zapasy KD502 i KD3773 TESLA.
Tak samo robiłem WS442 i wstawiłem 2N6488G i 2N6491G ON SEMI, które kupiłem w TME, ST się po prostu boję.
I Darlingtony mocy też trzeba uważać, szczególnie przy wysokim napięciu zasilania jak w Radmorze 5412, bo potem można wzrok stracić i to nie są żarty.
Ogólnie to skupuję stare zapasy półprzewodników, do hobby fajnie ale w praktyce zawodowej nie jest różowo
Tranzystory mocy tak samo.....kup 2N3055 czy 3N3773, który nie jest wydmuszką ze strukturą jak w BD139.....ano nie ma.
Ja mam zapasy KD502 i KD3773 TESLA.
Tak samo robiłem WS442 i wstawiłem 2N6488G i 2N6491G ON SEMI, które kupiłem w TME, ST się po prostu boję.
I Darlingtony mocy też trzeba uważać, szczególnie przy wysokim napięciu zasilania jak w Radmorze 5412, bo potem można wzrok stracić i to nie są żarty.
Ogólnie to skupuję stare zapasy półprzewodników, do hobby fajnie ale w praktyce zawodowej nie jest różowo
-
Ukaniu
- 625...1249 postów

Jakoś w zeszłym roku, pod koniec, jeden ze znajomych producentów przysłał do mnie do sprawdzenia partię NE5532 bo zachowywała się "dziwnie", kupioną u oficjalnego dystrybutora. Sprawdziłem je na charakterografie z przystawką do badania układów liniowych. Pomiary wykazały, że mają zupełnie inne parametry jak prawilne 5532. Tektronix 577 z przystawką 178. Różniły się przebiegiem napięcia wyjściwego od różnicowego, inne pssr, prądy wejściowe. Można było uznać, że to inne elementy. Dokumentację przekazałem, sprawa się toczyła. Po dłuższym czasie otrzymałem informację, że została zamknięta z uwagi na zmiany w procesie produkcji. I szczerze powiedziawszy zapomniałem o tym. Jak znajdę chwilę czasu to wrzucę film z pomiarami YT.
Nie tak prosto zastąpić 5532. W szczególności 5534, ja nie znam układu, który wstawiasz i zapominasz bo musi być lepiej albo przynajmniej tak samo. Trzeba zawsze analizować detale i na końcu często wychodzi, że 5534 jest optymalne i coś niby "lepszego" nosi znamiona za krótkiej kołdry. Wygląda jakby proces produkcji powstał specjalnie by 5534 mogło być tak dobre zaś dziś robi się układy na jakie akurat aktualnie aktywny zyskowny proces pozwala. Z produkcji wielkoseryjnej wypadło wiele doskonałych elementów. Szczęśliwie są producenci tacy jak Linear Systems czy Exicon. Nie musi być tanio byle by było - to dla mnie najważniejsze.
Nie tak prosto zastąpić 5532. W szczególności 5534, ja nie znam układu, który wstawiasz i zapominasz bo musi być lepiej albo przynajmniej tak samo. Trzeba zawsze analizować detale i na końcu często wychodzi, że 5534 jest optymalne i coś niby "lepszego" nosi znamiona za krótkiej kołdry. Wygląda jakby proces produkcji powstał specjalnie by 5534 mogło być tak dobre zaś dziś robi się układy na jakie akurat aktualnie aktywny zyskowny proces pozwala. Z produkcji wielkoseryjnej wypadło wiele doskonałych elementów. Szczęśliwie są producenci tacy jak Linear Systems czy Exicon. Nie musi być tanio byle by było - to dla mnie najważniejsze.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika https://www.facebook.com/ldlelektronika/
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika https://www.facebook.com/ldlelektronika/