Uwaga na nowe NE5532 od TI
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Uwaga na nowe NE5532 od TI
Firma Texas Instruments jakiś czas temu przeniosła produkcję niektórych układów scalonych do innych fabryk. Jednym z nich jest podwójny wzmacniacz operacyjny NE5532. Bardzo popularny w sprzęcie profesjonalnym, obecny na rynku od 1979 roku i w dalszym ciągu oferujący dobre parametry w stosunku do swojej ceny. Sęk w tym, że nowe NE5532 od TI, mimo tego samego oznaczenia są najwyraźniej innymi konstrukcyjnie wzmacniaczami. Stopień wejściowy PNP zamiast NPN, dopuszczalne napięcie zasilania +-18 V zamiast +-22 V, niższy slew rate i brak specyfikacji wielu innych parametrów. Więcej można się dowiedzieć z nowego odcinka EEVBlog https://www.youtube.com/watch?v=22ZmmZ67SMY
-
Romekd
- moderator
Re: Uwaga na nowe NE5532 od TI
Czołem.
Dzisiaj, kilka godzin temu obejrzałem ten odcinek i widzę, że coraz trudniej jest kupić oryginalne podzespoły o parametrach zgodnych z deklarowanymi w nocie katalogowej producenta. Dlatego tak ważne są własne badania i pomiary, szczególnie gdy zależy nam na dobrych konkretnych parametrach, np. pobór prądu, wnoszone THD i szumy... Nawet podzespoły kupowane u znanych dystrybutorów mogą mieć gorsze parametry od tych oznaczanych jako "typowe", choć zmierzone przeze mnie wartości często jeszcze mieściły się w tych, określanych jako "graniczne", które potrafią być gorsze od "typowych" nawet o kilka rzędów wielkości (można kupić nawet kilkadziesiąt egzemplarzy danego podzespołu i wszystkie one okażą się tylko przeciętne pod względem osiąganych parametrów, żaden nie będzie "typowy"...)...
Pozdrawiam
Romek
Dzisiaj, kilka godzin temu obejrzałem ten odcinek i widzę, że coraz trudniej jest kupić oryginalne podzespoły o parametrach zgodnych z deklarowanymi w nocie katalogowej producenta. Dlatego tak ważne są własne badania i pomiary, szczególnie gdy zależy nam na dobrych konkretnych parametrach, np. pobór prądu, wnoszone THD i szumy... Nawet podzespoły kupowane u znanych dystrybutorów mogą mieć gorsze parametry od tych oznaczanych jako "typowe", choć zmierzone przeze mnie wartości często jeszcze mieściły się w tych, określanych jako "graniczne", które potrafią być gorsze od "typowych" nawet o kilka rzędów wielkości (można kupić nawet kilkadziesiąt egzemplarzy danego podzespołu i wszystkie one okażą się tylko przeciętne pod względem osiąganych parametrów, żaden nie będzie "typowy"...)...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .