Jak rozebrać lampę?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Jak rozebrać lampę?

Post autor: OTLamp »

Nie radzę używać klejów epoksydowych, no chyba, że się chce za jakiś czas mieć ładnie oddzieloną bańkę od reszty równo na obwodzie cokołu...
onyx1944
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: onyx1944 »

No właśnie czytałem te wątki z takimi uwagami i chciałem się doradzić czym to najlepiej bezpiecznie skleić, do tej pory doraźnie kleiłem taśmą szmacianą , cos jak przylepiec, żeby nic nie urwać i nie pogorszyc stanu, ale później tych lamp raczej nie korzystałem. Tutaj nie chciałbym zaklejać cokolu z napisami.

Druga sprawa mam też urwany cycek na EK2, cokół wygląda ok, ale drucik na siatce czwartej jest urwany, jak do tego bezpiecznie podejść? Zlutowac I czym skleić?
Awatar użytkownika
szalony
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: szalony »

OTLamp pisze: pn, 1 czerwca 2026, 08:44 Nie radzę używać klejów epoksydowych, no chyba, że się chce za jakiś czas mieć ładnie oddzieloną bańkę od reszty równo na obwodzie cokołu...
Chodzi o to, że klej jest za twardy, i współczynnik rozszerzalności cieplnej się nie zgadza i bańka pęka, czy klej nie trzyma do szkła?

Są jeszcze, ale chyba nikt nie próbował, kleje metakrylowe. Są to rozmaite (drogie) kleje produkowane przez firmy takie jak 3M czy Henkel które nazywane są klejami strukturalnymi - mogą np. kleić aluminium tak, że w statycznej próbie rozciągania zerwanie następuje w materiale rodzimym, a nie w spoinie. Są szkło/metal i szkło/plastik, służące głównie do klejenia zawiasów do szklanych drzwi. Ich wadą jest jednak bardzo duży spadek wytrzymałości wraz z nagrzewaniem się. Utwardzane są dwuskładnikowo, bądź UV.

Są jeszcze silikony twarde strukturalne, które służą do klejenia szklanych elewacji do konstrukcji budynków. Są one stosunkowo elastyczne (50%), ale ich oderwanie rękami jest bardzo trudne, i zasadniczo sądzę, że nie powinno dać się już wyrwać bańki z cokołu, choć nie próbowałem nimi kleić do bakelitu. Takim klejem jest np. Dowsil 995.

W sytuacjach gdy ktoś naprawia nie zważając uwagę na wygląd, jak wspomniano wyżej taśmą szmacianą, polecam taśmę szklaną samowulkanizującą z 3M, w temperaturach w których pracuje bańka lampy zmieni się po kilku..kilkunastu h w beton nie do ruszenia.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: OTLamp »

szalony pisze: wt, 2 czerwca 2026, 10:54 Chodzi o to, że klej jest za twardy, i współczynnik rozszerzalności cieplnej się nie zgadza i bańka pęka,
Chodzi właśnie o współczynnik rozszerzalności cieplnej. Bańka zawsze pęka dokładnie na krawędzi cokołu, czyli krawędzi kleju (no chyba że podczas klejenia nie spłynął). Dlatego odradzam stosowanie różnych niesprawdzonych klejów, kitów, zwłaszcza do cennych lamp. Przez lata stosowałem kit gliptalowy wyprodukowany przez Alka. Ostatnio w umiarkowanym zakresie stosuję kit w postaci zmielonego oryginalnego kitu rozrobionego ze szkłem wodnym do konsystencji gęstej masy. Trzyma bardzo dobrze, ale ma poważną wadę polegającą na tym, że lampa musi schnąć nawet kilka miesięcy. Nie chodzi tu bowiem o twardnienie samego kitu, ale o rosę, która powstaje wewnątrz cokołu i powoduje pogorszenie izolacji (kilka megaomów) utrzymujące się nawet kilka miesięcy. Dlatego tym kitem kleję najczęściej górne oprawki anodowe z zaciskiem śrubowym w lampach kołkowych oraz kapturki siatkowe, a także te lampy, których cokoły mają naturalny otwór (głównie niektóre kołkowe).
Niemyski w swojej książce "Technologia lamp elektronowych" wspomina w rozdziale nt. cokołów, że cokół można dobrze przytwierdzić do bańki stosując jako kit szelak. Planuję przetestować go w tej roli, z utwardzaniem i bez. Zaletą szelaku, przynajmniej dla mnie, jest też odpowiednia barwa. Zamierzam też dodawać wypełniacza w postaci zmielonego oryginalnego kitu.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

OTLamp pisze: wt, 2 czerwca 2026, 16:34 Nie chodzi tu bowiem o twardnienie samego kitu, ale o rosę, która powstaje wewnątrz cokołu i powoduje pogorszenie izolacji (kilka megaomów) utrzymujące się nawet kilka miesięcy.
To się akurat łatwo da przyspieszyć, pod warunkiem że będzie tam jakaś mała nieszczelność.
Wystarczy potrzymać taką lampę w próżni. Godzina pewnie wystarczy. Próżnia nie musi być wysoka, wystarczy nawet rzędu 1 kPa. Czyli w sumie podciśnienie/próżnia wstępna.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
alpher
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: alpher »

szalony pisze: wt, 2 czerwca 2026, 10:54
Są jeszcze, ale chyba nikt nie próbował, kleje metakrylowe. Są to rozmaite (drogie) kleje produkowane przez firmy takie jak 3M czy Henkel które nazywane są klejami strukturalnymi - mogą np. kleić aluminium tak, że w statycznej próbie rozciągania zerwanie następuje w materiale rodzimym, a nie w spoinie.
Mógłbyś podać jakąś nazwę np 3M, potrzebuję czgoś takiego.
Dzięki.