Szrot majster pisze: pt, 22 maja 2026, 22:27
Potrzebny mi opis , gdzie mają być złącza RCA wejściowe, gdzie terminale kolumn i po to są te dwa durne gniazda DIN5?
DIN są jako opcja dodatkowa gdybyś chciał kiedyś dorobić np. wejście Phono i wejście na magnetofon są to nowe gniazda nie żadne wyluty z epoki. Jak nie będziesz ich używał to niech zostaną na zasadzie "zapchaj dziura " . Jedną parę RCA masz po bokach gniazda DIN ( gniazdo DIN jest centralnie między L a R RCA )a 2 pozostałe pary pod gniazdami DIN poziomo .
otwory na wyjścia głośnikowe to te 4 większe otwory w pobliżu otworu wentylacyjnego. Później Ci podeślę zdjęcie z opisem .
Witam!
Już obsadziłem gniazda kolumn.
Niestety standard wojskowy nijak pasował, trzeba było pilnik wziąć.
Ale obsadzone.
Co do PHONO to raczej nie, wrzucę prędzej DAC na ESS Sabre.
Z bliskoscia potencjometru lub nixie -- jak cos sie w przyszlosci lub przy uruchamianiu posypie to latwe to w serwisowaniu nie bedzie...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
TooL46_2 pisze: wt, 26 maja 2026, 19:33
Z bliskoscia potencjometru lub nixie -- jak cos sie w przyszlosci lub przy uruchamianiu posypie to latwe to w serwisowaniu nie bedzie...
Obok NIXIE jest selektor wejść . Który będzie z nią połączony .
Ale lutowanie pod NIXIE lub blisko potencjometru juz takie latwe nie bedzie bez wyciagania lamp lub rozbierania wzmacniacza. Ja rozumiem, ze budka za duza nie jest -- tylko mowie, ze przy serwisie bedzie pewnie wiele slow wypowiedzianych / wykrzyczanych, za ktorych powtarzanie tutaj moglbym dostac ostrzezenie
Wiem z autopsji... U mnie to kabelki wlutowane prosto w plytke w moim Williamson'ie mnie tak wk... denerwuja bo za kazdym razem musze cala PCB wyciagac. Wiec jestem teraz uczulony na montaz mechaniczny: albo zlacza na 'srubki' przy krawedzi plytki albo (jesli polacznie jest gdzies po srodku) wtyczki pdobone do tych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
Tak dla jasnosci -- wtyczki jak w poprzednim poscie uzywam jedynie do sygnalu; wszystkie polaczenia z wyzszym napieciem lub wiekszym pradem (e.g. zarzenie) wyprowadzam na krawedz plytki i stosuje zlacza srubowe.
Postanowilem dodac, by komus nie przyszlo do glowy by puszczac 450VDC lub 2A w takiej zlaczce
Pozdr,
-Tomek Drabas
Nie zrozumielismy sie Moj przyklad byl jedynie po to, by pokazac jak decyzje ktore podejmujemy teraz w przyszlosci moga nas gryzc w kuper. Ot tyle.
Czy to PCB czy nie -- inzynieria to nie tylko poskladac wzmacniacz ale zaplanowac tak, by pozniej mozna bylo go serwisowac. Bo pozniej trzeba rozbierac pol wzmacniacza by wymienic bezpiecznik (dla jasnosci -- to tylko przyklad (!!!) i w dodatku -- przerysowany)
Przepraszam autora za off topic.
Pozdr,
-Tomek Drabas