PCL86 PP symetryzacja żarzenia

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: PCL86 PP symetryzacja żarzenia

Post autor: Romekd »

BenK pisze: pn, 4 maja 2026, 10:48 Dziękuję za odpowiedź.
Nie ma sprawy. Poziom nieliniowości stopnia wejściowego po zamianie widocznego na schemacie źródła prądowego rezystorem da się oczywiście dokładnie policzyć, podobnie jak dla zastosowania rezystora połączonego nie ze źródłem napięcia -12 V, a z masą układu (0 V).

I jeszcze taka mała prośba, proszę próbować stosować się do zasad poprawnej pisowni, obowiązujących w pisowni języka polskiego, chociaż w minimalnym zakresie, tzn. zaczynać zdania dużą literą i kończyć kropką (poprzednią wypowiedź poprawiłem, gdyż przy zaledwie dwóch wyrazach zawierała aż pięć błędów pisowni).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: PCL86 symetryzacja żarzenia

Post autor: AZ12 »

Witam

Tranzystory J-Fet są coraz trudniej dostępne. Myślę, że z powodzeniem można by zastosować źródło prądowe na tranzystorze bipolarnym NPN np: BC107B. Tranzystory germanowe nie nadają się ze względu na polaryzację PNP, a poza tym mają niskie wzmocnienie prądowe.
Romekd pisze: ndz, 3 maja 2026, 18:07Kondensator w pętli sprzężenia zwrotnego (włączony równolegle z rezystorem R3) dobiera się w taki sposób, by dla sygnału prostokątnego o częstotliwości 1 kHz na wejściu wzmacniacza uzyskać jak najlepszą falę prostokątną na wyjściu głośnikowym, obciążonym rezystorem (wartość kondensatora dobrać na jak najlepszy kształt fali prostokątnej, bez zbyt dużych przerzutów na zboczach i efektu "dzwonienia").
Szybki sposób na dobranie pojemności tego elementu. Należy wziąć kondensator zmienny o pojemności rzędu 100 - 200 pF, który następnie lutuje się do wyprowadzeń tego rezystora. Zmieniając jego pojemność obserwuje się kształt na ekranie lampy oscyloskopowej. Po tym zabiegu należy zmierzyć jego pojemność dokładnym miernikiem. Po odczytaniu wartości dobiera się kondensator stały.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: PCL86 symetryzacja żarzenia

AZ12 pisze: pn, 4 maja 2026, 14:38 Tranzystory J-Fet są coraz trudniej dostępne. Myślę, że z powodzeniem można by zastosować źródło prądowe na tranzystorze bipolarnym NPN np: BC107B. Tranzystory germanowe nie nadają się ze względu na polaryzację PNP, a poza tym mają niskie wzmocnienie prądowe.
(...)
Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Tranzystory J-FET są cały czas łatwo dostępne, zarówno u dużych dystrybutorów, jak np. TME, jak i na znanym dużym portalu sprzedażowym. Obecnie w TME na półkach w magazynie mają 31 typów tego typu tranzystorów z kanałem N, w tym cztery montowane w obudowach przewlekanych TO-92, a reszta w obudowach SMD, głównie SOT-23. Nie ma więc najmniejszego problemu z ich zakupem, a zrobione z ich użyciem źródła prądowe są konstrukcyjnie najprostszymi z możliwych (jeden tranzystor i jeden rezystor, choć jak chcemy uzyskać dużo lepsze źródło prądowe to można użyć dwóch tranzystorów i jednego lub dwóch rezystorów). O tranzystorach tych szykowałem kiedyś dłuższą wypowiedź, ale jak zwykle zabrakło wolnego czasu by ją zamieścić (materiały i tabele z wynikami pomiarów są od dawana przygotowane) :oops: Spróbuję również to zrobić, jak nadarzy mi się wolna chwila, gdyż jest z nimi związanych kilka "niespodzianek", o czym będę chciał napisać...
Pomysł z trymerem i późniejszym pomiarem ustawionej doświadczalnie pojemności (w układzie kompensacji częstotliwościowej) jest bardzo dobry.

Pozdrawiam
Romek
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Radiowiec »

Może głupio zapytam, ale dlaczego "TME" padło z nazwy, a "znany duży portal sprzedażowy" nie? :wink: :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Radiowiec pisze: czw, 7 maja 2026, 00:34 Może głupio zapytam, ale dlaczego "TME" padło z nazwy, a "znany duży portal sprzedażowy" nie? :wink: :D
Brzydzę się nieuczciwością i zarabianiem pieniędzy na ludzkiej niewiedzy i naiwności. Gdy kilkadziesiąt lat temu naprawiałem jeszcze laptopy, zdarzało mi się kupić za granicą jakieś oszukane procesory graficzne i inne podzespoły (okazały się uszkodzonymi "wylutami" z widocznymi pod mikroskopem śladami kleju, którym były wcześniej przyklejone do PCB, choć sprzedawanymi jako nowe i pozbawione jakichkolwiek ukrytych wad...). Przy ich zakupie Urząd Celno-Skarbowy naliczył stosowne cła i podatki. Żaden z tych układów nie działał, ale mimo oczywistego oszustwa nie udało mi się odzyskać poniesionych strat, czyli na czyimś złodziejstwie zarobili wszyscy, w tym nasze państwo, a straciłem tylko ja (nie było możliwości odzyskania nawet cła i podatku, naliczonego do zwykłego oszustwa - zbyt skomplikowane i nieopłacalne do realizacji "procedury". Kupując podzespoły u dużych dystrybutorów mam niemal 100% pewności, że oferowany przez nich towar spełnia parametry, przedstawione w nocie katalogowej producenta, a w razie niezgodności z tymi parametrami mogę oddać zakupione podzespoły i odzyskać pieniądze (nigdy nie było z tym problemów). Natomiast kupując na "znanym portalu sprzedażowym" mogę mieć ogromne problemy z zakupionym towarem, jego oddaniem i odzyskaniem swoich pieniędzy. Wielokrotnie dokonany tam zakup okazywał się pomyłką, a odzyskanie pieniędzy było niemożliwe, gdyż nie byłem w stanie udowodnić oszustwa, gdyż sprzedający był świetnie zabezpieczony odpowiednimi argumentami lub swoją opieszałością /utrudnianiem kontaktu/sprawiał, że odechciewało mi się dochodzenia swoich praw. Poza tym ciężko jest walczyć z "systemem", gdzie na sprzedaży wadliwego towaru wszyscy zarabiają, sprzedający na "bublach", państwo na uczciwie zapłaconych od tych bubli podatkach, a znany portal sprzedażowy na swoich marżach od ich sprzedaży. Wszyscy pośrednicy i państwo mają z tego korzyć, więc wzajemnie się wspierają, a kupujący jest z reguły na przegranej pozycji. Gwarancja bardzo często jest fikcją. Zwracałem wielokrotnie uwagę osobom odpowiedzialnym za ten proceder, ale bez efektu. Dlatego nadal nieuczciwi sprzedawcy (nazywani często, z powodu ilości sprzedawanego towaru przez znany portal super-sprzedawcami) mogą bezkarnie zarabiać na ludzkiej niewiedzy i naiwności... :? Jeżeli ktoś uważa, że jest inaczej, to niech powie dlaczego na "znanym portalu sprzedażowym" od wielu lat można kupić akumulatorki litowo-jonowe typu 18650 o nierealnej pojemności kilkunastu amperogodzin, gdy wiadomo, że elementy o takich parametrach po prostu nie istnieją? Dlaczego portal na to pozwala, pozwala państwo i nie ma reakcji osób mających "walczyć o prawa konsumenta", a jest tego naprawdę dużo... Poniżej aukcja akumulatorów marki "RAKIETA" o pojemności aż 12 Ah... :lol:
Akumulator RAKIETA 12Ah.png

Inne rakiety (77 sprzedaży tego niesamowitego "cuda techniki").
Inne RAKIETY.png

I nie ma tu nawet prób obrony tego towaru, że te 12 Ah to tylko fragment handlowej nazwy, a nie rzeczywista pojemność...
Parametry RAKIETY.png

Proszę pokazać mi podobny produkt w TME... Nie ma, gdyż maksymalna pojemność takich akumulatorów może dochodzić do góra 4 Ah i to możliwych do odebrania jedynie przy pewnych warunkach rozładowania (np. przy niższym prądzie).
Aku z TME.png

Od lat widuję na A... towary, których cena kilkakrotnie (a czasem nawet dużo więcej) przewyższa cenę tych samych podzespołów w sklepach, gdzie może kiedyś był moment, że ich nie było na stanie, ale teraz często są, np. stosowany przez niektórych naszych Użytkowników tranzystor LND150, który na A... kosztuje...
LND150_All.png

a w TME:
LND150_TME.png
Dlaczego w TME nie znajdziemy elementów z podawanymi kompletnie nierealnymi parametrami? Czy o miejscach, w których od wielu lat sprzedaje się również zwykłe "śmieci" (co na to obrońcy środowiska?), jako pełnowartościowy towar, można powiedzieć, że szanują również kupujących...?

Takich przykładów można by przytaczać bardzo wiele, tylko po co, skoro zawsze znajdą się niedoinformowani, którzy to kupią, nie zdając sobie sprawy, że cena jest "wywindowana w kosmos"...

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Allegro nie ma w tym interesu, jak sam zauważasz, ale UOKIK albo prokuratura mogą ich bardziej zmobilizować :)
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Radiowiec »

Wystarczyło napisać " w TME lub na portalach typu Allegro,Ebay, Aliexpress, Temu, Reverb, ale jeśli nie kupujesz w znanej firmie to nie masz gwarancji ani co do jakości sprzedawców ani podzespołów" :D