PCL86 PP symetryzacja żarzenia

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: PCL86 PP symetryzacja żarzenia

Post autor: Romekd »

BenK pisze: pn, 4 maja 2026, 10:48 Dziękuję za odpowiedź.
Nie ma sprawy. Poziom nieliniowości stopnia wejściowego po zamianie widocznego na schemacie źródła prądowego rezystorem da się oczywiście dokładnie policzyć, podobnie jak dla zastosowania rezystora połączonego nie ze źródłem napięcia -12 V, a z masą układu (0 V).

I jeszcze taka mała prośba, proszę próbować stosować się do zasad poprawnej pisowni, obowiązujących w pisowni języka polskiego, chociaż w minimalnym zakresie, tzn. zaczynać zdania dużą literą i kończyć kropką (poprzednią wypowiedź poprawiłem, gdyż przy zaledwie dwóch wyrazach zawierała aż pięć błędów pisowni).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: PCL86 symetryzacja żarzenia

Post autor: AZ12 »

Witam

Tranzystory J-Fet są coraz trudniej dostępne. Myślę, że z powodzeniem można by zastosować źródło prądowe na tranzystorze bipolarnym NPN np: BC107B. Tranzystory germanowe nie nadają się ze względu na polaryzację PNP, a poza tym mają niskie wzmocnienie prądowe.
Romekd pisze: ndz, 3 maja 2026, 18:07Kondensator w pętli sprzężenia zwrotnego (włączony równolegle z rezystorem R3) dobiera się w taki sposób, by dla sygnału prostokątnego o częstotliwości 1 kHz na wejściu wzmacniacza uzyskać jak najlepszą falę prostokątną na wyjściu głośnikowym, obciążonym rezystorem (wartość kondensatora dobrać na jak najlepszy kształt fali prostokątnej, bez zbyt dużych przerzutów na zboczach i efektu "dzwonienia").
Szybki sposób na dobranie pojemności tego elementu. Należy wziąć kondensator zmienny o pojemności rzędu 100 - 200 pF, który następnie lutuje się do wyprowadzeń tego rezystora. Zmieniając jego pojemność obserwuje się kształt na ekranie lampy oscyloskopowej. Po tym zabiegu należy zmierzyć jego pojemność dokładnym miernikiem. Po odczytaniu wartości dobiera się kondensator stały.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: PCL86 symetryzacja żarzenia

Post autor: Romekd »

AZ12 pisze: pn, 4 maja 2026, 14:38 Tranzystory J-Fet są coraz trudniej dostępne. Myślę, że z powodzeniem można by zastosować źródło prądowe na tranzystorze bipolarnym NPN np: BC107B. Tranzystory germanowe nie nadają się ze względu na polaryzację PNP, a poza tym mają niskie wzmocnienie prądowe.
(...)
Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Tranzystory J-FET są cały czas łatwo dostępne, zarówno u dużych dystrybutorów, jak np. TME, jak i na znanym dużym portalu sprzedażowym. Obecnie w TME na półkach w magazynie mają 31 typów tego typu tranzystorów z kanałem N, w tym cztery montowane w obudowach przewlekanych TO-92, a reszta w obudowach SMD, głównie SOT-23. Nie ma więc najmniejszego problemu z ich zakupem, a zrobione z ich użyciem źródła prądowe są konstrukcyjnie najprostszymi z możliwych (jeden tranzystor i jeden rezystor, choć jak chcemy uzyskać dużo lepsze źródło prądowe to można użyć dwóch tranzystorów i jednego lub dwóch rezystorów). O tranzystorach tych szykowałem kiedyś dłuższą wypowiedź, ale jak zwykle zabrakło wolnego czasu by ją zamieścić (materiały i tabele z wynikami pomiarów są od dawana przygotowane) :oops: Spróbuję również to zrobić, jak nadarzy mi się wolna chwila, gdyż jest z nimi związanych kilka "niespodzianek", o czym będę chciał napisać...
Pomysł z trymerem i późniejszym pomiarem ustawionej doświadczalnie pojemności (w układzie kompensacji częstotliwościowej) jest bardzo dobry.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .