Wzmacniacz z książeczki Valvo
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Re: Wzmacniacz z książeczki Valvo
Dzięki Romku za pomiary. Wyniki są widzę dość zbliżone do tego co i jak uzyskałem.
Pomierzyłem też te wspomniane tranzystory bez oznaczeń (wyniki zamieściłem dla porządku w innym wątku) i wygląda na to, że nie powinno być problemu z użyciem ich w tym wzmacniaczu jako diody do kompensacji temperaturowej.
Pozdrawiam,
A.
Pomierzyłem też te wspomniane tranzystory bez oznaczeń (wyniki zamieściłem dla porządku w innym wątku) i wygląda na to, że nie powinno być problemu z użyciem ich w tym wzmacniaczu jako diody do kompensacji temperaturowej.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Misiek13
- 375...499 postów

Dyskutujemy na temat modyfikacji układu stabilizacji prądu spoczynkowego ale z ostatnich symulacji wynikło, że modyfikacja tego układu wcale nie musi dać większych korzyści i sam układ stabilizacji nie musi być źródłem wcześniejszych problemów. Dla tego wracam z sugestią aby przed zmianami zmierzyć jeszcze szybkość zmian napięcia na wyjściu układu. Jest to jeden z kluczowych parametrów wzmacniacza.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Przeprowadzę pomiary dla prostokąta o wcześniej sugerowanych parametrach i zamieszczę.Misiek13 pisze: śr, 22 kwietnia 2026, 18:58 Dyskutujemy na temat modyfikacji układu stabilizacji prądu spoczynkowego ale z ostatnich symulacji wynikło, że modyfikacja tego układu wcale nie musi dać większych korzyści i sam układ stabilizacji nie musi być źródłem wcześniejszych problemów. Dla tego wracam z sugestią aby przed zmianami zmierzyć jeszcze szybkość zmian napięcia na wyjściu układu. Jest to jeden z kluczowych parametrów wzmacniacza.
Pozdrawiam,
A.
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Myślę że to ma znaczenie jeśli wzmacniacz ma służyć do celów pomiarowych np: stopień wyjściowy generatora warsztatowego. Co inni sądzą o tym?Misiek13 pisze: śr, 22 kwietnia 2026, 18:58Dla tego wracam z sugestią aby przed zmianami zmierzyć jeszcze szybkość zmian napięcia na wyjściu układu. Jest to jeden z kluczowych parametrów wzmacniacza.
Ratujmy stare tranzystory!
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Przeprojektowałem PCB a w zasadzie to zrobiłem je od nowa:
Zrezygnowałem z miejsca na tranzystory mocy i od razu zrobiłem pady przeznaczone do montażu przewodów na lutowanych końcówkach "oczkach". Jest to wersja ze źródłem prądowym, dodatkowo potencjometry zmienione na wieloobrotowe. Płytka zmniejszyła się o ~⅓ względem poprzedniej wersji.
Jeśli macie jakieś uwagi (sam już teraz widzę jedną rzecz...) to śmiało piszcie co poprawić/zmienić.
Pozdrawiam,
A.
Jeśli macie jakieś uwagi (sam już teraz widzę jedną rzecz...) to śmiało piszcie co poprawić/zmienić.
Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Nieliniowy
- 250...374 postów

Całkiem przypadkiem wiem że diody 1N276 mają podobne napięcie spadku co AAP153, około 0.378V. Nie wiem jak z dostępnością w Polsce, ale jak by się trafiły to polecam jako diody detekcyjne. Paski od strony katody: czarny, brązowy, czerwony.Romekd pisze: pn, 20 kwietnia 2026, 10:10 Dziękuję za bardzo ciekawe i cenne informacje. Co prawda germanowe diody detekcyjne zostały niemal zupełnie wyparte przez układy scalone i nowoczesne diody w.cz. Schottky'ego, ale w amatorskich konstrukcjach retro i podczas napraw tego typu starszych urządzeń mogą nanadal mieć zastosowanie. Te diody z trzema kolorowymi paskami dobrze kojarzę w urządzeniach, produkowanych w latach 80. zeszłego stulecia.
Pozdrawiam
Romek
Ja mam szczęście, są osiągalne w lokalnym sklepie z rupieciami. W Hillsboro jest dalej główna siedziba firmy Tektronix, ale laboratoria już dawno przeniesiono na daleki wschód. Na szczęście lokalny sklep ma bardzo dużo pozostałych części i sprzętu pomiarowego z lat 60-90.
Co ciekawe podrabiane diody germanowe (Amazon/Aliexpress), które są tak na prawdę diodami Schottky'ego, też działają w układach zaprojektowanych dla diód germanowych.
Pozdrawiam
-
zjawisko
- 1250...1874 posty

U nas na szczęście nadal łatwo (kiedyś tanio, obecnie w znośnych cenach) dostępne są radzieckie diody rodziny Д9 (D9) o których pisałem parę postów wyżej.
...a do wyższych częstotliwości - ГД507А, czyli GD507A.
Myślę że każdy kto siedzi w temacie ma zabezpieczone po woreczku każdego typu.
...a do wyższych częstotliwości - ГД507А, czyli GD507A.
Myślę że każdy kto siedzi w temacie ma zabezpieczone po woreczku każdego typu.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Wymienione wyżej diody germanowe mają dopuszczalny prąd zaledwie kilkunastu miliamperów więc...
Wymienione wyżej diody germanowe mają dopuszczalny prąd zaledwie kilkunastu miliamperów więc...
W Europie trudno dostępne poza Ebay.Nieliniowy pisze: śr, 29 kwietnia 2026, 06:52Całkiem przypadkiem wiem że diody 1N276 mają podobne napięcie spadku co AAP153, około 0.378V. Nie wiem jak z dostępnością w Polsce, ale jak by się trafiły to polecam jako diody detekcyjne. Paski od strony katody: czarny, brązowy, czerwony.
Ratujmy stare tranzystory!
-
traxman
- 25...49 postów

- obróciłbym bezpiecznik, po co mieć wejście przy zasilaniu,Olkus pisze: wt, 28 kwietnia 2026, 01:05 Przeprojektowałem PCB a w zasadzie to zrobiłem je od nowa:
Pozdrawiam,
A.
- 1000uF dałbym niżej, 24R w pionie,
- tranzystor Q1, R9 też można zamienić miejscami,
- kanciata ścieżka przy R10 po skosie, po co sprzęgać ją z zasilaniem i zawsze lepiej krótsza niż dłuższa,
- Q3 też można obrócić,
- odsunąć w lewo R15 od C11, bo niepotrzebnie wchodzą wyprowadzenia na obudowę
- tranzystory mocy podłączyłbym przez ARK3, zawsze regularne odstępy, a można ich przecież nie lutować,
- oznacz wyprowadzenia tranzystorów mocy, ułatwi to montaż,
- można się pozbyć niektórych zwór przesuwając np. R4 lub obracając Q2
Gubię się w strategii masy, gdzie to ma główne zasilanie (też przydała by się ARK)? Jak głowny punkt podłaczenia jest przy bezpieczniku, to cały prąd z głośnika płynie przez punkt podłączenia wejścia sygnału.
Wyłącz wartości, a zostaw tylko oznaczenia tak to łatwiej się ogląda.
Fajnie było by mieć w poście schemat przy płytce, łatwiej ogarnąć przy sprawdzaniu.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Dzięki za uwagi.
Pewne zmiany już w między czasie wprowadziłem, musiałem sobie jeszcze na spokojnie popatrzeć na to na drugi dzień
Zmiany na obrazku niżej (dorzucam schemat). Wygląda to lepiej niż wcześniej.
Co do kostek ARK dla tranzystorów mam tu pewne obawy, w razie utraty kontaktu mogą być problemy, a szkoda tranzystorów mocy. Ale i tak w tej części wprowadziłem zmiany, umożliwiające zastosowanie kostki czy innego złącza o rastrze 5mm.
Oznaczenia wyprowadzeń tranzystorów mocy docelowo będą.
Q2 musi zostać jak jest, gdyż musi mieć kontakt termiczny z T2, który jest obok. R4 tak dałem bo próbując różne kombinacje tak wyszło najlepiej, nie ma sensu komplikować układu ścieżek i nadmiernie wydłużać innych, zwłaszcza tych od Q3, przeżyję tę dodatkową zworę. Jakbym robił płytkę dwustronną to by większość problemów zniknęła, no ale takiej w domu nie zrobię sobie tak łatwo.
Zasilanie przy bezpieczniku, choć przewidziałem dodatkowe otwory nad C5 do podpięcia masy w razie problemów w związku z obecnym układem.
Pozdrawiam,
A.
Pewne zmiany już w między czasie wprowadziłem, musiałem sobie jeszcze na spokojnie popatrzeć na to na drugi dzień
Zmiany na obrazku niżej (dorzucam schemat). Wygląda to lepiej niż wcześniej.
Co do kostek ARK dla tranzystorów mam tu pewne obawy, w razie utraty kontaktu mogą być problemy, a szkoda tranzystorów mocy. Ale i tak w tej części wprowadziłem zmiany, umożliwiające zastosowanie kostki czy innego złącza o rastrze 5mm.
Oznaczenia wyprowadzeń tranzystorów mocy docelowo będą.
Q2 musi zostać jak jest, gdyż musi mieć kontakt termiczny z T2, który jest obok. R4 tak dałem bo próbując różne kombinacje tak wyszło najlepiej, nie ma sensu komplikować układu ścieżek i nadmiernie wydłużać innych, zwłaszcza tych od Q3, przeżyję tę dodatkową zworę. Jakbym robił płytkę dwustronną to by większość problemów zniknęła, no ale takiej w domu nie zrobię sobie tak łatwo.
Zasilanie przy bezpieczniku, choć przewidziałem dodatkowe otwory nad C5 do podpięcia masy w razie problemów w związku z obecnym układem.
Pozdrawiam,
A.
-
traxman
- 25...49 postów

Teraz wygląda lepiej, ale prąd z głośnika dalej płynie przez masę wejścia.
zamiast dwóch zwór do tranzystora mocy z prawej, dałbym jedną na zasilaniu
zamiast dwóch zwór do tranzystora mocy z prawej, dałbym jedną na zasilaniu