Dzięki Romku za pomiary. Wyniki są widzę dość zbliżone do tego co i jak uzyskałem.
Pomierzyłem też te wspomniane tranzystory bez oznaczeń (wyniki zamieściłem dla porządku w innym wątku) i wygląda na to, że nie powinno być problemu z użyciem ich w tym wzmacniaczu jako diody do kompensacji temperaturowej.
Pozdrawiam,
A.
Wzmacniacz z książeczki Valvo
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Re: Wzmacniacz z książeczki Valvo
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Misiek13
- 375...499 postów

Dyskutujemy na temat modyfikacji układu stabilizacji prądu spoczynkowego ale z ostatnich symulacji wynikło, że modyfikacja tego układu wcale nie musi dać większych korzyści i sam układ stabilizacji nie musi być źródłem wcześniejszych problemów. Dla tego wracam z sugestią aby przed zmianami zmierzyć jeszcze szybkość zmian napięcia na wyjściu układu. Jest to jeden z kluczowych parametrów wzmacniacza.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Przeprowadzę pomiary dla prostokąta o wcześniej sugerowanych parametrach i zamieszczę.Misiek13 pisze: śr, 22 kwietnia 2026, 18:58 Dyskutujemy na temat modyfikacji układu stabilizacji prądu spoczynkowego ale z ostatnich symulacji wynikło, że modyfikacja tego układu wcale nie musi dać większych korzyści i sam układ stabilizacji nie musi być źródłem wcześniejszych problemów. Dla tego wracam z sugestią aby przed zmianami zmierzyć jeszcze szybkość zmian napięcia na wyjściu układu. Jest to jeden z kluczowych parametrów wzmacniacza.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Myślę że to ma znaczenie jeśli wzmacniacz ma służyć do celów pomiarowych np: stopień wyjściowy generatora warsztatowego. Co inni sądzą o tym?Misiek13 pisze: śr, 22 kwietnia 2026, 18:58Dla tego wracam z sugestią aby przed zmianami zmierzyć jeszcze szybkość zmian napięcia na wyjściu układu. Jest to jeden z kluczowych parametrów wzmacniacza.
Ratujmy stare tranzystory!