Wzmacniacz z książeczki Valvo

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Wzmacniacz z książeczki Valvo

Post autor: Olkus »

Dzięki Romku za pomiary. Wyniki są widzę dość zbliżone do tego co i jak uzyskałem.
Pomierzyłem też te wspomniane tranzystory bez oznaczeń (wyniki zamieściłem dla porządku w innym wątku) i wygląda na to, że nie powinno być problemu z użyciem ich w tym wzmacniaczu jako diody do kompensacji temperaturowej.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Misiek13
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Misiek13 »

Dyskutujemy na temat modyfikacji układu stabilizacji prądu spoczynkowego ale z ostatnich symulacji wynikło, że modyfikacja tego układu wcale nie musi dać większych korzyści i sam układ stabilizacji nie musi być źródłem wcześniejszych problemów. Dla tego wracam z sugestią aby przed zmianami zmierzyć jeszcze szybkość zmian napięcia na wyjściu układu. Jest to jeden z kluczowych parametrów wzmacniacza.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Misiek13 pisze: śr, 22 kwietnia 2026, 18:58 Dyskutujemy na temat modyfikacji układu stabilizacji prądu spoczynkowego ale z ostatnich symulacji wynikło, że modyfikacja tego układu wcale nie musi dać większych korzyści i sam układ stabilizacji nie musi być źródłem wcześniejszych problemów. Dla tego wracam z sugestią aby przed zmianami zmierzyć jeszcze szybkość zmian napięcia na wyjściu układu. Jest to jeden z kluczowych parametrów wzmacniacza.
Przeprowadzę pomiary dla prostokąta o wcześniej sugerowanych parametrach i zamieszczę.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Misiek13 pisze: śr, 22 kwietnia 2026, 18:58Dla tego wracam z sugestią aby przed zmianami zmierzyć jeszcze szybkość zmian napięcia na wyjściu układu. Jest to jeden z kluczowych parametrów wzmacniacza.
Myślę że to ma znaczenie jeśli wzmacniacz ma służyć do celów pomiarowych np: stopień wyjściowy generatora warsztatowego. Co inni sądzą o tym?
Ratujmy stare tranzystory!
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Przeprojektowałem PCB a w zasadzie to zrobiłem je od nowa:
Wzmacniacz_AD149_PCB.png
Zrezygnowałem z miejsca na tranzystory mocy i od razu zrobiłem pady przeznaczone do montażu przewodów na lutowanych końcówkach "oczkach". Jest to wersja ze źródłem prądowym, dodatkowo potencjometry zmienione na wieloobrotowe. Płytka zmniejszyła się o ~⅓ względem poprzedniej wersji.
Jeśli macie jakieś uwagi (sam już teraz widzę jedną rzecz...) to śmiało piszcie co poprawić/zmienić.

Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Nieliniowy »

Romekd pisze: pn, 20 kwietnia 2026, 10:10 Dziękuję za bardzo ciekawe i cenne informacje. Co prawda germanowe diody detekcyjne zostały niemal zupełnie wyparte przez układy scalone i nowoczesne diody w.cz. Schottky'ego, ale w amatorskich konstrukcjach retro i podczas napraw tego typu starszych urządzeń mogą nanadal mieć zastosowanie. Te diody z trzema kolorowymi paskami dobrze kojarzę w urządzeniach, produkowanych w latach 80. zeszłego stulecia.

Pozdrawiam
Romek
Całkiem przypadkiem wiem że diody 1N276 mają podobne napięcie spadku co AAP153, około 0.378V. Nie wiem jak z dostępnością w Polsce, ale jak by się trafiły to polecam jako diody detekcyjne. Paski od strony katody: czarny, brązowy, czerwony.
Ja mam szczęście, są osiągalne w lokalnym sklepie z rupieciami. W Hillsboro jest dalej główna siedziba firmy Tektronix, ale laboratoria już dawno przeniesiono na daleki wschód. Na szczęście lokalny sklep ma bardzo dużo pozostałych części i sprzętu pomiarowego z lat 60-90.

Co ciekawe podrabiane diody germanowe (Amazon/Aliexpress), które są tak na prawdę diodami Schottky'ego, też działają w układach zaprojektowanych dla diód germanowych.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zjawisko
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: zjawisko »

U nas na szczęście nadal łatwo (kiedyś tanio, obecnie w znośnych cenach) dostępne są radzieckie diody rodziny Д9 (D9) o których pisałem parę postów wyżej. :)

...a do wyższych częstotliwości - ГД507А, czyli GD507A.

Myślę że każdy kto siedzi w temacie ma zabezpieczone po woreczku każdego typu.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Wymienione wyżej diody germanowe mają dopuszczalny prąd zaledwie kilkunastu miliamperów więc...
Nieliniowy pisze: śr, 29 kwietnia 2026, 06:52Całkiem przypadkiem wiem że diody 1N276 mają podobne napięcie spadku co AAP153, około 0.378V. Nie wiem jak z dostępnością w Polsce, ale jak by się trafiły to polecam jako diody detekcyjne. Paski od strony katody: czarny, brązowy, czerwony.
W Europie trudno dostępne poza Ebay.
Ratujmy stare tranzystory!
traxman
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: traxman »

Olkus pisze: wt, 28 kwietnia 2026, 01:05 Przeprojektowałem PCB a w zasadzie to zrobiłem je od nowa:
Pozdrawiam,
A.
0.jpg
- obróciłbym bezpiecznik, po co mieć wejście przy zasilaniu,
- 1000uF dałbym niżej, 24R w pionie,
- tranzystor Q1, R9 też można zamienić miejscami,
- kanciata ścieżka przy R10 po skosie, po co sprzęgać ją z zasilaniem i zawsze lepiej krótsza niż dłuższa,
- Q3 też można obrócić,
- odsunąć w lewo R15 od C11, bo niepotrzebnie wchodzą wyprowadzenia na obudowę
- tranzystory mocy podłączyłbym przez ARK3, zawsze regularne odstępy, a można ich przecież nie lutować,
- oznacz wyprowadzenia tranzystorów mocy, ułatwi to montaż,
- można się pozbyć niektórych zwór przesuwając np. R4 lub obracając Q2

Gubię się w strategii masy, gdzie to ma główne zasilanie (też przydała by się ARK)? Jak głowny punkt podłaczenia jest przy bezpieczniku, to cały prąd z głośnika płynie przez punkt podłączenia wejścia sygnału.
Wyłącz wartości, a zostaw tylko oznaczenia tak to łatwiej się ogląda.
Fajnie było by mieć w poście schemat przy płytce, łatwiej ogarnąć przy sprawdzaniu.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Dzięki za uwagi.
Pewne zmiany już w między czasie wprowadziłem, musiałem sobie jeszcze na spokojnie popatrzeć na to na drugi dzień :wink:
Zmiany na obrazku niżej (dorzucam schemat). Wygląda to lepiej niż wcześniej.
Co do kostek ARK dla tranzystorów mam tu pewne obawy, w razie utraty kontaktu mogą być problemy, a szkoda tranzystorów mocy. Ale i tak w tej części wprowadziłem zmiany, umożliwiające zastosowanie kostki czy innego złącza o rastrze 5mm.
Oznaczenia wyprowadzeń tranzystorów mocy docelowo będą.
Q2 musi zostać jak jest, gdyż musi mieć kontakt termiczny z T2, który jest obok. R4 tak dałem bo próbując różne kombinacje tak wyszło najlepiej, nie ma sensu komplikować układu ścieżek i nadmiernie wydłużać innych, zwłaszcza tych od Q3, przeżyję tę dodatkową zworę. Jakbym robił płytkę dwustronną to by większość problemów zniknęła, no ale takiej w domu nie zrobię sobie tak łatwo.
Zasilanie przy bezpieczniku, choć przewidziałem dodatkowe otwory nad C5 do podpięcia masy w razie problemów w związku z obecnym układem.

Pozdrawiam,
A.
AD149 i CS.png
AD149 pcb2.png
traxman
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: traxman »

Teraz wygląda lepiej, ale prąd z głośnika dalej płynie przez masę wejścia.
zamiast dwóch zwór do tranzystora mocy z prawej, dałbym jedną na zasilaniu
0a.jpg