ECC83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
ECC83
Witam! Poszukuje schematow i opisow ukladow na lampie ECC83 zasilanych niskim napieciem. Do jednego takiego ukladu dotarlem i jest nim korektor audio prezentowany w Elektronice Praktycznej nr 12/2001 zasilany napieciem +-12V. Interesuja mnie wszelkie rowiazania na tej lampie zasilane podobnym lub nieco wyzszym napieciem. Za wszelkie informacje z gory dziekuje. Pozdrawiam!
Bartek
-
- 5...9 postów
-
- 375...499 postów
Re: ECC83
Witambartstan pisze:Witam! Poszukuje schematow i opisow ukladow na lampie ECC83 zasilanych niskim napieciem. Do jednego takiego ukladu dotarlem i jest nim korektor audio prezentowany w Elektronice Praktycznej nr 12/2001 zasilany napieciem +-12V. Interesuja mnie wszelkie rowiazania na tej lampie zasilane podobnym lub nieco wyzszym napieciem. Za wszelkie informacje z gory dziekuje. Pozdrawiam!
Lubię takie wyzwania. Jeżeli jest to temat pracy dyplomowej to dobrze świadczy o promotorze. Jest szansa, że przy rozsądnym podniesieniu napięcia żarzenia zmienią się zupełnie charakterystyki lampy na korzyść pracy przy niższych napięciach. O ile można podnieść to napięcie? Trzeba poświęcić jedną lampę jak chcesz tak zrobić. Ponadto jak dasz zasilanie niskim napięciem od strony anody triody możesz zakombinować z odpowiednim, też niskim minusem zasilania. Coś takiego +/-, ale nadal niskie. Trochę eksperymentów i coś wyjdzie. Jak masz ten schemat z Elektroniki Praktycznej to już jest coś, baza do wyjścia. Działaj dalej.
Tak nisko jednak na razie nie schodzę.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 1250...1874 posty
Re: ECC83
Jedno zasadnicze pytanie: czy niskim ma być napięcie anodowe ECC83 czy napięcie zasilające cały układbartstan pisze:Witam! Poszukuje schematow i opisow ukladow na lampie ECC83 zasilanych niskim napieciem. Pozdrawiam!

W pierwszym przypadku lampa pracuje w anormalnych warunkach - w drugim w zbliżonych do katalogowych.
Skoroś taki uparty... wyślę Ci małe co nieco...
Swojego czasu przesiedziałem chyba z rok nad takimi kombinacjami głównie gitarowych efektów podłogowych: generalnie jest to wszystko DO DUPY (alias taki wyrostek robaczkowy techniki lampowej

Zdecydowanie ODRADZAM aktywne zasilacze anodowe z powielaniem napięcia i wszelkie układy generacyjne - tych zakłóceń NIE DA się skutecznie wyfiltrować

Ale, skoro musisz?
Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 375...499 postów
-
- 6250...9374 posty
Raczej ECC86, max. napięcie anodowe 30V, typowe 12V. Rzadko spotykana.METALOWIEC pisze:ECC84 ponoc jest stworzona do pracy przy niskich napieciach w radiach samochodowych. Niestety jest BARDZO trudno dostepna.
ECC84 to lampa w.cz. do pracy w układzie kaskody, typowe napiecie anodowe 90V. Mało popularna, ale często bywa na Allegro.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
WitamThereminator pisze:Raczej ECC86, max. napięcie anodowe 30V, typowe 12V. Rzadko spotykana.METALOWIEC pisze:ECC84 ponoc jest stworzona do pracy przy niskich napieciach w radiach samochodowych. Niestety jest BARDZO trudno dostepna.
ECC84 to lampa w.cz. do pracy w układzie kaskody, typowe napiecie anodowe 90V. Mało popularna, ale często bywa na Allegro.
Mam propozycję. Załatwić koledze lampę o niskim napięciu anodowym (ja u siebie poszukam coś ruskiego) i niech wykaże wyższość pracy tej lampy nad ECC83 promotorowi. Może on coś z tej elektroniki czai i da się przechylić. Temat pracy dyplomowej można zmienić lub jej zakres a zwłaszcza tytuł. Jak nie, to mu napiszemy co sądzimy o takich pracach dyplomowych.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów
WitamMETALOWIEC pisze:Retroman ma racje. Tylko skad wziac takie lampy? ja podejzewam ze nic nie bede mial takiego(same radiowki i telewizyjki posiadam oraz pare pentod do wzmacniacza i duotriod ecc83)
Tak w ciemno bo nie mam tego przy sobie, ruska 2E2P, może ktoś szybko sprawdzi bo mam 2.
Sprawdziłem, to niestety nie trioda i ma niskie napięcie ale tylko żarzenia.
Dziś poszukam jeszcze innych lampek typu ECC
Pozdrowienia
-
- 9375...12499 postów
-
- 375...499 postów
Witampainlust pisze:A co tu szukać. Wystarczy PCC88. Znajdowała się w co drugim TV. Niech kolega poszuka w tych swoich szpargałach może ma tylko bez napisów bo te schodziły często i o tym nie wie.
To mamy problem kolegi rozwiązany. Mam E88CC, wystarczy drugą 8 podretuszować i będzie E83CC. Wilk bedzie syty i owca cała. A może ktoś ma ECC88, to jeszcze lepiej bo tamta E83CC może wbudzić podejrzenia (nie wiem czy takie produkowano).
Pozdrowienia
-
- 625...1249 postów