ECC83

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bartstan
5...9 postów
5...9 postów

ECC83

Post autor: bartstan »

Witam! Poszukuje schematow i opisow ukladow na lampie ECC83 zasilanych niskim napieciem. Do jednego takiego ukladu dotarlem i jest nim korektor audio prezentowany w Elektronice Praktycznej nr 12/2001 zasilany napieciem +-12V. Interesuja mnie wszelkie rowiazania na tej lampie zasilane podobnym lub nieco wyzszym napieciem. Za wszelkie informacje z gory dziekuje. Pozdrawiam!
Bartek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Kolejny wątek o tym samym?
Dlaczego tak się uparłeś na ECC83, skoro już wiele osób mówiło Ci, że ta lampa wyjątkowo słabo nadaje się do niskich napięć?
bartstan
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: bartstan »

Niestety to nie moj wymysl, taki temat pracy dyplomowej ;/
Bartek
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Boski Miszcz »

Np ECC88 lub PCC88 przy niskich napięciach spisują się dobrze:)
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

bartstan pisze:Niestety to nie moj wymysl, taki temat pracy dyplomowej ;/
No to raczej niezbyt mądry temat. Gdzie Ci kazali takie coś pisać? Ja wybierałem sobie temat sam...
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Re: ECC83

Post autor: Retroman »

bartstan pisze:Witam! Poszukuje schematow i opisow ukladow na lampie ECC83 zasilanych niskim napieciem. Do jednego takiego ukladu dotarlem i jest nim korektor audio prezentowany w Elektronice Praktycznej nr 12/2001 zasilany napieciem +-12V. Interesuja mnie wszelkie rowiazania na tej lampie zasilane podobnym lub nieco wyzszym napieciem. Za wszelkie informacje z gory dziekuje. Pozdrawiam!
Witam
Lubię takie wyzwania. Jeżeli jest to temat pracy dyplomowej to dobrze świadczy o promotorze. Jest szansa, że przy rozsądnym podniesieniu napięcia żarzenia zmienią się zupełnie charakterystyki lampy na korzyść pracy przy niższych napięciach. O ile można podnieść to napięcie? Trzeba poświęcić jedną lampę jak chcesz tak zrobić. Ponadto jak dasz zasilanie niskim napięciem od strony anody triody możesz zakombinować z odpowiednim, też niskim minusem zasilania. Coś takiego +/-, ale nadal niskie. Trochę eksperymentów i coś wyjdzie. Jak masz ten schemat z Elektroniki Praktycznej to już jest coś, baza do wyjścia. Działaj dalej.
Tak nisko jednak na razie nie schodzę.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: ECC83

Post autor: ZoltAn »

bartstan pisze:Witam! Poszukuje schematow i opisow ukladow na lampie ECC83 zasilanych niskim napieciem. Pozdrawiam!
Jedno zasadnicze pytanie: czy niskim ma być napięcie anodowe ECC83 czy napięcie zasilające cały układ :?: :?: :?: Bo to zupełnie dwie różne bajki :!: :!: :!:

W pierwszym przypadku lampa pracuje w anormalnych warunkach - w drugim w zbliżonych do katalogowych.

Skoroś taki uparty... wyślę Ci małe co nieco...

Swojego czasu przesiedziałem chyba z rok nad takimi kombinacjami głównie gitarowych efektów podłogowych: generalnie jest to wszystko DO DUPY (alias taki wyrostek robaczkowy techniki lampowej :? ) zarówno w kwestii uzyskanych wyników jak i czysto technicznych - zwłaszcza zasilania.

Zdecydowanie ODRADZAM aktywne zasilacze anodowe z powielaniem napięcia i wszelkie układy generacyjne - tych zakłóceń NIE DA się skutecznie wyfiltrować :!: Zawsze jakieś śmiecie przenikają i prawdziwy kanał zaczyna się dopiero przy wysokich częstotliwościach ponadakustycznych - nie słychać tego ale lampki mocy zaczynają się dziwnie rozżarzać. Człowiek szuka wady we wzmacniaczu m.cz. a to tymczasem efekt podłogowy produkuje sobie ultradźwięki...

Ale, skoro musisz?

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

ECC84 ponoc jest stworzona do pracy przy niskich napieciach w radiach samochodowych. Niestety jest BARDZO trudno dostepna.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

METALOWIEC pisze:ECC84 ponoc jest stworzona do pracy przy niskich napieciach w radiach samochodowych. Niestety jest BARDZO trudno dostepna.
Raczej ECC86, max. napięcie anodowe 30V, typowe 12V. Rzadko spotykana.

ECC84 to lampa w.cz. do pracy w układzie kaskody, typowe napiecie anodowe 90V. Mało popularna, ale często bywa na Allegro.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Thereminator pisze:
METALOWIEC pisze:ECC84 ponoc jest stworzona do pracy przy niskich napieciach w radiach samochodowych. Niestety jest BARDZO trudno dostepna.
Raczej ECC86, max. napięcie anodowe 30V, typowe 12V. Rzadko spotykana.

ECC84 to lampa w.cz. do pracy w układzie kaskody, typowe napiecie anodowe 90V. Mało popularna, ale często bywa na Allegro.
Witam
Mam propozycję. Załatwić koledze lampę o niskim napięciu anodowym (ja u siebie poszukam coś ruskiego) i niech wykaże wyższość pracy tej lampy nad ECC83 promotorowi. Może on coś z tej elektroniki czai i da się przechylić. Temat pracy dyplomowej można zmienić lub jej zakres a zwłaszcza tytuł. Jak nie, to mu napiszemy co sądzimy o takich pracach dyplomowych.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

Retroman ma racje. Tylko skad wziac takie lampy? ja podejzewam ze nic nie bede mial takiego(same radiowki i telewizyjki posiadam oraz pare pentod do wzmacniacza i duotriod ecc83)
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

METALOWIEC pisze:Retroman ma racje. Tylko skad wziac takie lampy? ja podejzewam ze nic nie bede mial takiego(same radiowki i telewizyjki posiadam oraz pare pentod do wzmacniacza i duotriod ecc83)
Witam
Tak w ciemno bo nie mam tego przy sobie, ruska 2E2P, może ktoś szybko sprawdzi bo mam 2.
Sprawdziłem, to niestety nie trioda i ma niskie napięcie ale tylko żarzenia.
Dziś poszukam jeszcze innych lampek typu ECC
Pozdrowienia
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A co tu szukać. Wystarczy PCC88. Znajdowała się w co drugim TV. Niech kolega poszuka w tych swoich szpargałach może ma tylko bez napisów bo te schodziły często i o tym nie wie.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

painlust pisze:A co tu szukać. Wystarczy PCC88. Znajdowała się w co drugim TV. Niech kolega poszuka w tych swoich szpargałach może ma tylko bez napisów bo te schodziły często i o tym nie wie.
Witam
To mamy problem kolegi rozwiązany. Mam E88CC, wystarczy drugą 8 podretuszować i będzie E83CC. Wilk bedzie syty i owca cała. A może ktoś ma ECC88, to jeszcze lepiej bo tamta E83CC może wbudzić podejrzenia (nie wiem czy takie produkowano).
Pozdrowienia
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Tyle tylko, że wymienione lampy dość istotnie różnią się konstrukcją anody :?
785mm