Pomiarowa lampa "solid-state"

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Pomiarowa lampa "solid-state"

Post autor: Tomasz Gumny »

Przy testowaniu oprogramowania miernika przydałby się element, który naśladowałby lampę o znanych, stabilnych a najlepiej ustawianych parametrach. Nie chodzi mi o kompletny półprzewodnikowy zamiennik lampy jak np. https://amt-sales.com/products/tube-12ax7ws-le ale o emulator parametrów statycznych. Najlepiej, gdyby mógł udawać konkretny typ lampy (triodę, pentodę) o realnych parametrach. Taki element mógłby się przydać nie tylko do testowania forumowego miernika, ale np. do weryfikacji wskazań i metod pomiarowych w wiekowych przyrządach.
Czy ktoś z forumowiczów ma pomysł, jak to zrealizować albo spotkał się z takim rozwiązaniem?
Tomek
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Pomiarowa lampa "solid-state"

Post autor: Radiowiec »

To wygląda mi na zadanie dla mikroprocesora który mierzyłby zadane wartości (Uh, Us1, Ua, Us2) a następnie w oparciu o wczytane tabele lub model lampy sterował tranzystorem wykonawczym tak aby wymusić odpowiedni przepływ prądu...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Widziałem to podobnie, z tym że elementami regulacyjnymi, w przypadku symulacji pentod, musiałyby być dwa tranzystory, ustalające prądy Ia i Is2, przy czym musiałyby być dodatkowe dwie pętle sprzężenia z kolektorów tych tranzystorów (informujące układ o aktualnym napięciu), by była możliwa symulacja wewnętrznych "rezystancji lampy" i wzajemnych zależności prądów od aż trzech napięć - dla siatki pierwszej, trzeciej i anody. Mam wrażenie, że układ symulujący różne lampy byłby dość rozbudowany, podobnie jak oprogramowanie jego procesora.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Wszędzie byście tylko te procki wsadzali! ;)
A gdyby się ograniczyć do 1..2 lamp, powiedzmy jednej popularnej triody, np. ECC83 i jednej pentody, np. EL84. W dodatku tylko w wąskim przedziale, gdzie charakterystyka jest w miarę liniowa. Zazwyczaj mierniki mierzą prąd anodowy, gdy podają Us na Us+1V oraz przy stałym Us, gdy zmieniają Ua na Ua+dV.
Czy tego nie dałoby się zaemulowac źródłem prądowym sterowanym napięciowo plus równolegle rezystor z szeregową diodą Zenera dla przesunięcia charakterystyki?
Tomek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Takie gizmo byloby dobre do kalibracji. Byc moze moznaby to zrobic podobnie jak w sasiednim watku? https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=439837#p439837
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: OTLamp »

Dodam tylko jako ciekawostkę, bo nie spełnia postawionych wymagań. Na początku lat 70 firma Teledyne wprowadziła półprzewodnikowe, bezpośrednie zamienniki kilku popularnych lamp z wykorzystaniem struktur jfetów. Nazywało się to Fetron: https://lampes-et-tubes.info/sd/FETRON.pdf