Przy testowaniu oprogramowania miernika przydałby się element, który naśladowałby lampę o znanych, stabilnych a najlepiej ustawianych parametrach. Nie chodzi mi o kompletny półprzewodnikowy zamiennik lampy jak np. https://amt-sales.com/products/tube-12ax7ws-le ale o emulator parametrów statycznych. Najlepiej, gdyby mógł udawać konkretny typ lampy (triodę, pentodę) o realnych parametrach. Taki element mógłby się przydać nie tylko do testowania forumowego miernika, ale np. do weryfikacji wskazań i metod pomiarowych w wiekowych przyrządach.
Czy ktoś z forumowiczów ma pomysł, jak to zrealizować albo spotkał się z takim rozwiązaniem?
Pomiarowa lampa "solid-state"
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów

-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Re: Pomiarowa lampa "solid-state"
To wygląda mi na zadanie dla mikroprocesora który mierzyłby zadane wartości (Uh, Us1, Ua, Us2) a następnie w oparciu o wczytane tabele lub model lampy sterował tranzystorem wykonawczym tak aby wymusić odpowiedni przepływ prądu...
-
Romekd
- moderator
Widziałem to podobnie, z tym że elementami regulacyjnymi, w przypadku symulacji pentod, musiałyby być dwa tranzystory, ustalające prądy Ia i Is2, przy czym musiałyby być dodatkowe dwie pętle sprzężenia z kolektorów tych tranzystorów (informujące układ o aktualnym napięciu), by była możliwa symulacja wewnętrznych "rezystancji lampy" i wzajemnych zależności prądów od aż trzech napięć - dla siatki pierwszej, trzeciej i anody. Mam wrażenie, że układ symulujący różne lampy byłby dość rozbudowany, podobnie jak oprogramowanie jego procesora.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów

Wszędzie byście tylko te procki wsadzali! 
A gdyby się ograniczyć do 1..2 lamp, powiedzmy jednej popularnej triody, np. ECC83 i jednej pentody, np. EL84. W dodatku tylko w wąskim przedziale, gdzie charakterystyka jest w miarę liniowa. Zazwyczaj mierniki mierzą prąd anodowy, gdy podają Us na Us+1V oraz przy stałym Us, gdy zmieniają Ua na Ua+dV.
Czy tego nie dałoby się zaemulowac źródłem prądowym sterowanym napięciowo plus równolegle rezystor z szeregową diodą Zenera dla przesunięcia charakterystyki?
A gdyby się ograniczyć do 1..2 lamp, powiedzmy jednej popularnej triody, np. ECC83 i jednej pentody, np. EL84. W dodatku tylko w wąskim przedziale, gdzie charakterystyka jest w miarę liniowa. Zazwyczaj mierniki mierzą prąd anodowy, gdy podają Us na Us+1V oraz przy stałym Us, gdy zmieniają Ua na Ua+dV.
Czy tego nie dałoby się zaemulowac źródłem prądowym sterowanym napięciowo plus równolegle rezystor z szeregową diodą Zenera dla przesunięcia charakterystyki?
Tomek
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Takie gizmo byloby dobre do kalibracji. Byc moze moznaby to zrobic podobnie jak w sasiednim watku? https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=439837#p439837
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
OTLamp
- 1250...1874 posty

Dodam tylko jako ciekawostkę, bo nie spełnia postawionych wymagań. Na początku lat 70 firma Teledyne wprowadziła półprzewodnikowe, bezpośrednie zamienniki kilku popularnych lamp z wykorzystaniem struktur jfetów. Nazywało się to Fetron: https://lampes-et-tubes.info/sd/FETRON.pdf