6CD6G- schemat wzmacniacza PP

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: 6CD6G- schemat wzmacniacza PP

Post autor: Szrot majster »

Witam!
U mnie demontaż transformatorów to nie takie CYK! i już :evil:
Trzeba zrobić i tak żarzenie na zasilaczu impulsowym, bo raz jest 6V na żarzeniu lamp a raz 7,2V, źle zrobiona fotowoltaika swoje robi, spaliły mi się dwie taśmy LED razem ze sterownikami i zasilaczami, że "eSa" B16 i RCD raz wywaliło, niestety u mnie rozsądek musi wziąć górę nad trzymaniem się starych rozwiązań i wymianą nowych 6P14P-EV co pół roku, bo przeżarzone dłużej nie pożyją.
Poza tym i tak trzeba dobrać USZ czyli znowu PR-ek zamiast rezystora, generator, oscyloskop i jazda, przy GI-30 i tych transformatorach jest piękne pasmo, tu miałem 38 lat jak robiłem z jak będę poprawiał, to już będę miał 43 lata, bogatszy o doświadczenie, generator i porządny oscyloskop.\
Obecnie ten AVT-2754 tnie mocno górę pasma bo USZ "na pałę" było zrobione.
Tak samo muszę zmierzyć napięcia na rezystorach katodowych bo może za dużo jest i oram niepotrzebnie lampy mocy.
A do pomiarów zapuszczę wszystko z UPS-a 1,6kW sinus z 2 bateriami po 100Ah(12V czyli 200Ah), bo raz mam 210V a za 30 sekund mam 248V, w takiej sytuacji pomiar nie ma sensu.
Mam też dwa stabilizatory ferrorezonansowe UKRAINA-2, drugi kupiłem jako NOS, wymieniłem tylko rosyjski kondensator na DUCATI ENERGIA.
Wstyd mi się przyznać, że jako średnio zaawansowany "lampiarz" nam zepsutą elektrykę w domu
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: 6CD6G- schemat wzmacniacza PP

Post autor: Olkus »

Misiek13 pisze: ndz, 1 marca 2026, 20:00 Ten układ może sterować PL500 przy bardzo obniżonym Ug2 i dużym Raa. Niestety zabraknie mu wzmocnienia żeby uzyskać jednocześnie sensowną czułość i rezystancję wyjściową.
Jeżeli chcemy z PL500 wyciągnąć coś więcej np. 40W tu układ musi pracować w klasie B. Wtedy potrzeba amplitudy sygnału na siatce 1 na poziomie 40V co wiąże się z koniecznością zastosowania między stopniem na ECC88 jeszcze jednego stopnia na ECC88 i wtedy będzie ok. Przy klasie B polaryzacja musi być stała.
Ogólnie budowa wzmacniacza audio na lampach do odchylania poziomego jest trochę niewdzięcznym tematem.
Początkowo chciałem tam użyć E/PCF82, ale odradzono mi strasząc zbyt dużym wzmocnieniem, co okazało się bzdurą, jednak miałem wtedy jeszcze zbyt małą wiedzę by samemu do tego dojść.
Układ podobno działa poprawnie, w każdym razie takie głosy usłyszałem, także od osoby, która budowała wg tego schematu.
Tu nie miało być 40W a 20-25W. Może kiedyś jeszcze wrócę do tej konstrukcji, bo sporo rzeczy do tego wzmacniacza bym miał, praktycznie wszystko poza TG, ale na razie się na to nie zanosi.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,