6CD6G- schemat wzmacniacza PP
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

6CD6G- schemat wzmacniacza PP
Witam!
Od Oregi na Allegro Lokalnie kupiłem 8 sztuk NOS-ów 6CD6G firmy BRIMAR
Lampy są naprawdę cudowne, choć jedna lampa potrzebuje 2,5A przy 6,3V na żarzenie.
Ponoć to starszy odpowiednik telewizyjnej EL36/PL36 czy EL500/PL500.
Nie mam doświadczenia z takimi bańkami ale kiedyś Kolega onyx1944 pokazał wzmacniacz PP na PL500
https://sklep.lampyelektronowe.pl/?786, ... y-pp-sizei
Takie transformatory tam on zastosował, uzyskując 20W
Ja kupiłem nowe EDIS LO40-2 do swojego AVT-2754 a te zdemontuję.
Mógłbym te puścić z EL32/VT-52 których mam pełno albo z PL841 ale chciałem coś ciekawego......nie kolejne SRPP czy PP o mocy 5-10W. Tu raczej nic do pracy w klasie A/AB nie ma bo to lampa typowo do odchylania poziomego telewizorów w USA, do SRPP też nieprzydatna z uwagi na 135V napięcia katoda-grzejnik.
Ktoś dłubał coś na takich lampach?
Od Oregi na Allegro Lokalnie kupiłem 8 sztuk NOS-ów 6CD6G firmy BRIMAR
Lampy są naprawdę cudowne, choć jedna lampa potrzebuje 2,5A przy 6,3V na żarzenie.
Ponoć to starszy odpowiednik telewizyjnej EL36/PL36 czy EL500/PL500.
Nie mam doświadczenia z takimi bańkami ale kiedyś Kolega onyx1944 pokazał wzmacniacz PP na PL500
https://sklep.lampyelektronowe.pl/?786, ... y-pp-sizei
Takie transformatory tam on zastosował, uzyskując 20W
Ja kupiłem nowe EDIS LO40-2 do swojego AVT-2754 a te zdemontuję.
Mógłbym te puścić z EL32/VT-52 których mam pełno albo z PL841 ale chciałem coś ciekawego......nie kolejne SRPP czy PP o mocy 5-10W. Tu raczej nic do pracy w klasie A/AB nie ma bo to lampa typowo do odchylania poziomego telewizorów w USA, do SRPP też nieprzydatna z uwagi na 135V napięcia katoda-grzejnik.
Ktoś dłubał coś na takich lampach?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Re: 6CD6G- schemat wzmacniacza PP
Fajne lampy, ładnie wyglądają.
Miałem robić PP na PL500/504, nawet mam obsadzone PCB końcówek, ale projekt ostatecznie porzuciłem z różnych przyczyn, więc leży zapakowane w pudle od paru lat. Do sterowania miała być E/PCC88.
Pozdrawiam,
A.
Miałem robić PP na PL500/504, nawet mam obsadzone PCB końcówek, ale projekt ostatecznie porzuciłem z różnych przyczyn, więc leży zapakowane w pudle od paru lat. Do sterowania miała być E/PCC88.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Orega pozbywa/ł się niekiedy ciekawych lamp, sam sporo kupiłem, o 6CD6G spytałem go ot tak bo choć ,,telewizyjna'' to w dość oryginalnej cenie, odpowiedział ,,bo rzadka''. Problemem może być niskie Sa, o wiele ciekawsze są (kupiłem od niego) 6Y6G General-Electric z lat 50-tych, wyglądają też ciekawie a mają Sa ponad dwukrotnie większe. Jako ciekawostka, często mierzę lampy na piechotę (jak na laborkach w TKasprzaka), zestawiam na stole układ z zasilaczy, multimetrów i mierzę lampy w dowolnym punkcie, ostatnio miałem ciekawy problem, ,,czarne z czerwonym pasem'' EL12 podłączone na długich dość przewodach ,,zagrały'' a mierniki szalały, dopiero poblokowanie zasilania pojemnościami przy samej podstawce uspokoiło całość. Wcześnie nigdy takiego czegoś nie zaobserwowałem na wielu różnych typach lamp.
-
Misiek13
- 375...499 postów

Te lampy aż proszą się aby je zastosować w PP w klasie B. Takie rozwiązania stosował Philips dla EL36 i EL81. Można zbudować układ na podstawie karty katalogowej EL36. Tutaj bym widział Raa=3k, Ua=300V, Ug2=150V, prąd spoczynkowy rzędu 30mA, polaryzacja stała około -35-40V. Prosta aplikacja. Do sterowania proponuję typowy układ: 1 stopień 1/2 ECC82, odwracacz na drugiej połówce ECC82, stopnie sterujące na E88CC. To musi działać. Będzie głośny, moc ponad 40W.
-
OTLamp
- 1250...1874 posty

Chyba pomyliłeś lampy, bo powyższe dwa typy mają praktycznie tożsame nachylenie w podobnych warunkach zasilania. Poza tym, 6CD6G ma w tych warunkach znacznie wyżej położoną zerową charakterystykę anodową (czyli jej nachylenie w typowych dla 6Y6G warunkach jest nachyleniem na dnie charakterystyk), więc po obniżeniu Us2 tak, by obniżyć zerową charakterystykę anodową do poziomu jak w 6Y6G, to 6CD6G będzie miała wyższe nachylenie.cirrostrato pisze: sob, 28 lutego 2026, 16:11 o 6CD6G spytałem go ot tak bo choć ,,telewizyjna'' to w dość oryginalnej cenie, odpowiedział ,,bo rzadka''. Problemem może być niskie Sa, o wiele ciekawsze są (kupiłem od niego) 6Y6G General-Electric z lat 50-tych, wyglądają też ciekawie a mają Sa ponad dwukrotnie większe.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Opierałem się na schematach z danymi lamp podawanymi przez oregę, jeszcze sam nie mierzyłem.OTLamp pisze: sob, 28 lutego 2026, 17:41Chyba pomyliłeś lampy, bo powyższe dwa typy mają praktycznie tożsame nachylenie.cirrostrato pisze: sob, 28 lutego 2026, 16:11 o 6CD6G spytałem go ot tak bo choć ,,telewizyjna'' to w dość oryginalnej cenie, odpowiedział ,,bo rzadka''. Problemem może być niskie Sa, o wiele ciekawsze są (kupiłem od niego) 6Y6G General-Electric z lat 50-tych, wyglądają też ciekawie a mają Sa ponad dwukrotnie większe.
-
OTLamp
- 1250...1874 posty

Przecież wystarczy zerknąć w karty katalogowe.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Czyli dedykowane transformatory PP pod EL34?
No cóż.....tymczasowo brak kasy na takie zabawy, trafa z linku za słabe, a poza tym po co wyciągać 10-20W z takiej kobyły(Iż =2,5A) jak można wyciągnąć 30-40W?
W polaryzację ujemną z zasilacza się nie bawiłem, bo przy EL84, PLCL86 czy EL95/innych z radyjek polaryzacja automatyczna w zupełności zdaje egzamin i układ działa " z buta".
Myślałem o jakimś gotowcu, na przykład na bazie ELZA Charleston , który Kolega onyx1944 na Forum już pokazywał
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p ... on#p434361
A ktoś z Kolegów nie ma na sprzedać trafek 2-3,5k PP?
Nie musi być to EDIS, nie mam audiofilskich zapędów.
Czyli dedykowane transformatory PP pod EL34?
No cóż.....tymczasowo brak kasy na takie zabawy, trafa z linku za słabe, a poza tym po co wyciągać 10-20W z takiej kobyły(Iż =2,5A) jak można wyciągnąć 30-40W?
W polaryzację ujemną z zasilacza się nie bawiłem, bo przy EL84, PLCL86 czy EL95/innych z radyjek polaryzacja automatyczna w zupełności zdaje egzamin i układ działa " z buta".
Myślałem o jakimś gotowcu, na przykład na bazie ELZA Charleston , który Kolega onyx1944 na Forum już pokazywał
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p ... on#p434361
A ktoś z Kolegów nie ma na sprzedać trafek 2-3,5k PP?
Nie musi być to EDIS, nie mam audiofilskich zapędów.
-
Misiek13
- 375...499 postów

W karcie katalogowej BRIMAR są też przykładowe aplikacje dla tej lampy dla układu PP w klasie A. Można też pokusić się o budowę wzmacniacza w oparciu o wspomniany wcześniej transformator o Raa=10k. Wówczas Ua=300V, Ug2 ok 75-85V, polaryzacja automatyczna. Dodatkowo wysoka czułość tego układu może spowodować, że do jego sterowania wystarczy pojedyncza lampa z epoki 6SL7. W tym układzie pozostanie tylko problem z zasilaczem siatki 2. Wstępnie można pomyśleć o równoległym stabilizatorze coś w rodzaju 0A3 lub 0B3. Wszystko będzie ładnie wyglądało. Lampy duże i stare.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
A jakiś schemat, który bym podstawił elementami z karty katalogowej lamp?
Na razie raczej nie zrobię, bo muszę rozwiązać problem żarzenia tych żarłoków.
Myślałem o zasilaczu impulsowym 12V i włókna szeregowo, czyli 2,5A co daje 5A na dwa kanały.
Transformator byłby ogromny do samego żarzenia równoległego tych lamp, bo anodowe to zwykły transformator separacyjny, który można kupić za 200-250zł a używany za kilkadziesiąt złotych.
Szukałem schematów pod EL36 ale wszędzie jest rozwiązanie z BIAS-em ujemnym.
Pod 6CD6G nie ma nic z automatyczną polaryzacją.
Zresztą nie bardzo znam angielski, a to są strony anglojęzyczne, uczyłem się od 1995 roku do 2010 i nigdy nie byłem w kraju anglojęzycznym, więc "tłukę" język na poziomie imigranta z krajów arabskich, pisać już nie umiem, jedyny język jaki znam to język niemiecki ale to wynika z pochodzenie ludzi tu, gdzie mieszkam.
A gdybym przerobił schemat od 6V6 czy EL84 czy EL84?
Na przykład to Czyli zmiana Rk i Ck do tego stabilizacja Ug2 neonówką
https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 8066801159
SG2S będzie chyba OK?
A jakiś schemat, który bym podstawił elementami z karty katalogowej lamp?
Na razie raczej nie zrobię, bo muszę rozwiązać problem żarzenia tych żarłoków.
Myślałem o zasilaczu impulsowym 12V i włókna szeregowo, czyli 2,5A co daje 5A na dwa kanały.
Transformator byłby ogromny do samego żarzenia równoległego tych lamp, bo anodowe to zwykły transformator separacyjny, który można kupić za 200-250zł a używany za kilkadziesiąt złotych.
Szukałem schematów pod EL36 ale wszędzie jest rozwiązanie z BIAS-em ujemnym.
Pod 6CD6G nie ma nic z automatyczną polaryzacją.
Zresztą nie bardzo znam angielski, a to są strony anglojęzyczne, uczyłem się od 1995 roku do 2010 i nigdy nie byłem w kraju anglojęzycznym, więc "tłukę" język na poziomie imigranta z krajów arabskich, pisać już nie umiem, jedyny język jaki znam to język niemiecki ale to wynika z pochodzenie ludzi tu, gdzie mieszkam.
A gdybym przerobił schemat od 6V6 czy EL84 czy EL84?
Na przykład to Czyli zmiana Rk i Ck do tego stabilizacja Ug2 neonówką
https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 8066801159
SG2S będzie chyba OK?
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Wzmacniacz przeciwsobny z polaryzacją katodową na tych lampach da się zrobić, ale nie będzie miał dużej mocy, pisałem o tym wyżej. Dlatego stosuje się polaryzację sztywną aby stopień pracował w klasie zbliżonej do B.
Wzmacniacz przeciwsobny pracujący w klasie AB (prąd pierwszej maleje, drugiej rośnie) na tych lampach to raczej kiepski pomysł gdyż moc strat anod będzie porównywalna z mocą wyjściową, co ograniczy wykorzystanie pełnej mocy pentod.Olkus pisze: sob, 28 lutego 2026, 14:20Miałem robić PP na PL500/504, nawet mam obsadzone PCB końcówek, ale projekt ostatecznie porzuciłem z różnych przyczyn, więc leży zapakowane w pudle od paru lat.
Trochę małe wzmocnienie jak na stopień sterujący.
Szrot majster pisze: ndz, 1 marca 2026, 14:45Szukałem schematów pod EL36 ale wszędzie jest rozwiązanie z BIAS-em ujemnym. Pod 6CD6G nie ma nic z automatyczną polaryzacją.
Wzmacniacz przeciwsobny z polaryzacją katodową na tych lampach da się zrobić, ale nie będzie miał dużej mocy, pisałem o tym wyżej. Dlatego stosuje się polaryzację sztywną aby stopień pracował w klasie zbliżonej do B.
Ratujmy stare tranzystory!
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Robiłem wg schematu jak niżej, zmiany były niewielkie, dokładnie teraz nie pamiętam co zmieniłem.
Pozdrawiam,
A.
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Misiek13
- 375...499 postów

Jest tutaj: https://frank.pocnet.net/sheets/184/6/6CD6G.pdf
Zasilacz impulsowy to profanacja przy takich stylowych lampach. Jak już stosujesz SG2S to w układzie nie może być półprzewodników. Prostownik powinien być na równie stylowej lampie np. 5U4G, filtr to kondensator 33uF- dławik 5-10H- kondensator 220uF. Transformator sieciowy własnoręcznie robiony o obniżonej indukcji tutaj by idealnie pasował. Trochę wysiłku i masz. Całość będzie pobierała z sieci blisko 200W a na wyjściu całe 2x15W.Szrot majster pisze: ndz, 1 marca 2026, 14:45 Myślałem o zasilaczu impulsowym 12V i włókna szeregowo, czyli 2,5A co daje 5A na dwa kanały.
Układ, który przedstawiłeś dla 6V6 byłby ok jako koncepcja. W katodach lamp mocy rozdzieliłbym polaryzację tak aby każda miała w katodzie swój układ RC, dodatkowo zastosowałbym jakieś sprzężenie zwrotne tak aby osiągnąć rezystancję wyjściową mniejszą niż 1/3 znamionowej impedancji głośnika.
Ten układ może sterować PL500 przy bardzo obniżonym Ug2 i dużym Raa. Niestety zabraknie mu wzmocnienia żeby uzyskać jednocześnie sensowną czułość i rezystancję wyjściową.Olkus pisze: ndz, 1 marca 2026, 18:16 Robiłem wg schematu jak niżej, zmiany były niewielkie, dokładnie teraz nie pamiętam co zmieniłem.
Jeżeli chcemy z PL500 wyciągnąć coś więcej np. 40W tu układ musi pracować w klasie B. Wtedy potrzeba amplitudy sygnału na siatce 1 na poziomie 40V co wiąże się z koniecznością zastosowania między stopniem na ECC88 jeszcze jednego stopnia na ECC88 i wtedy będzie ok. Przy klasie B polaryzacja musi być stała.
Ogólnie budowa wzmacniacza audio na lampach do odchylania poziomego jest trochę niewdzięcznym tematem.