Słuchawki douszne

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Słuchawki douszne

Post autor: Ola Boga »

Drodzy słuchacze mobilni, doradźcie mi.
Chciałam sobie sprawić jakieś lepsze douszne "pigułki", a jak wiadomo taki sprzęt trudno przetestować.
Podzielcie się proszę doświadczeniami - czego unikać, bo zaraz się rozsypie, a co jest w miarę wygodne i zapewni chociaż namiastkę pasma akustycznego.
Nie ma dla mnie większego znaczenia, czy będą miały kabelek, czy nie. Kluczowy jest brak pałąka na głowie i możliwość wygodnego używania pojedynczej słuchawki.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Słuchawki douszne

Post autor: zjawisko »

Używam tanich Philipsów na kablu, już chyba dziesiątych. Kupionych jako najtańsze w całym Tesco (9,99?) jeszcze za czasów ich prosperity. Bardzo wyważona charakterystyka, taka neutralna. Są to moje bida-słuchawki bida-odniesienia.

Dziesiątych gdyż kupiłem ich całą garść po przetestowaniu pierwszej pary, a przez ostatnie kilkanaście lat każda miała jakiś wypadek. A to kocie zęby, a to zahaczenie w autobusie, a to kablodestrukcyjne zaplątanie przy słuchaniu audiobuczków do spania. :)

Pchełek na bluetooth używa kolega biurko obok i co chwilę wyjmuje je do ładowania. Ja mam pełnowymiarowe Audio Techniki z kodekiem LDAC (bezstratny, plus odpowiedni telefon/nadajnik) i ładuję co 3 tygodnie... Jestem zadowolony to mało powiedziane.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

korków dousznych nie używać wcale
lubię szum starej płyty
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Wygoda to obawiam się kwestia indywidualnej anatomii, bez przetestowania chociaż danego typu się raczej nie obejdzie...
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Einherjer pisze: ndz, 22 lutego 2026, 19:01 Wygoda to obawiam się kwestia indywidualnej anatomii, bez przetestowania chociaż danego typu się raczej nie obejdzie...
Jasne. Ja akurat wiem, że lepiej pasują mi twarde pchełki, niż takie miękkie korki zatykające uszy szczelnie. Teoretycznie te twarde mają gorsze niskie tony, lub nie mają ich wcale, ale to akurat nie jest dla mnie priorytetem.
Zastanawiam się natomiast, czy jest sens wykładać pieniądze na jakąś znaną markę typu AKG, albo Beyerdynamic, czy to wszystko jedna chińszczyzna, tylko płaci się za napis...
Wpadło mi też w oko takie coś:
https://mobileaudiophile.com/flat-head- ... 00-review/
Wyglądają bardzo elegancko, bardziej retro, niż ten wszechobecny plastik. Ale z drugiej strony ten audiofilski kabelek nie budzi we mnie zaufania...
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Ja nie ukrywam, że jestem fanem AKG, używam różnych modeli od wielu lat i uważam, że ich jakość jest adekwatna do ceny, w przeciwieństwie do wielu modeli Sennheisera na przykład. Słuchawek dousznych używam tylko do słuchania audiobooków i podcastów, więc mam jakąś taniochę, która nie gniecie mnie za bardzo. Pytanie też jakie ma być urządzenie, do którego słuchawki będą podłączone. Na Androida (na iOs pewnie też) są dostępne equalizery, do których można znaleźć presety do konkretnych modeli słuchawek. Ostatnio mój znajomy mi opowiadał, że potrafią one bardzo skutecznie zbliżyć brzmienie tanich słuchawek do droższych referencyjnych. Sam nie testowałem. Znajomy nie jest złotouchy, ale za to po szkole muzycznej.
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Einherjer pisze: pn, 23 lutego 2026, 17:07 Ja nie ukrywam, że jestem fanem AKG,
Ja również, jak widać na załączonym obrazku. Te mają już kilkanaście lat i swoje przeszły, a wciąż dobrze mi służą, chociaż swego czasu był to jeden z tańszych modeli.
Pytanie tylko, czy w przypadku dousznych pigułek jest tak samo, czy produkcja jest jednak "zewnętrzna", szczególnie w bezprzewodowych, które mają elektronikę i baterie podatne na awarię.
Einherjer pisze: pn, 23 lutego 2026, 17:07 Na Androida (na iOs pewnie też) są dostępne equalizery, do których można znaleźć presety do konkretnych modeli słuchawek.
Bazowo wiadomo - telefon, ale czasem wtykam je też do komputera i innych urządzeń. Najlepiej, jakby grały dobrze "na czysto".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

KZ PRX - absolutna petarda jeśli chodzi o stosunek jakości brzmienia do ceny i spokojnie mogłyby kosztować o wiele, wiele więcej (na Aliexpress dostępne od ok 104 zł do 130 zł). Gdy porównuję je do elektrostatycznej konkurencji dousznej od Staxa to nie mają się czego wstydzić te planarne miniaturki z Chin.
Niestety są przewodowe, więc nie bardzo widzę możliwości stosowania pojedynczej słuchawki, do takich zabiegów to jedynie rodzaj TWS.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ