"Ciekawy" wzmacniacz na PCL86

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
ECL86
25...49 postów
25...49 postów

"Ciekawy" wzmacniacz na PCL86

Post autor: ECL86 »

Kilka dni temu natknąłem się na, jak początkowo wydawało mi się, ciekawy materiał:
https://www.youtube.com/watch?v=p1MP94GZeVE

W powyższym filmie autor przedstawił swoją konstrukcję wzmacniacza zbudowanego na lampach PCL86.
Wg mnie mocno przekombinował niektóre rozwiązania techniczne, które przy tej klasie i mocy lamp oraz jakości użytych transformatorów głośnikowych są wręcz absurdalne.

Nie chcę uprzedzać faktów, dlatego mimo wszystko zachęcam, choć niechętnie, do obejrzenia - mimo iż oglądało mi się to z wielkim wysiłkiem, a momentami wręcz z zażenowaniem.
Ostatnio zmieniony pt, 13 lutego 2026, 11:57 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: "Ciekawy" wzmacniacz na PCL86

Post autor: Marek7HBV »

Wyjątkowo trudno jest zrobić wzmacniacz w standardowej obudowie w wersji podstawowej na xCL86. Po prostu te parę elementów wyglądało by głupio i prymitywnie. Natomiast co do uzyskanych parametrów przy pracy w ograniczonym zakresie mocy, to jest to całkowicie realne. Uzyskanie szerokiego pasma wymuszonego przez silne USZ. Oczywiście poziom zniekształceń na krańcach pasma będzie duży, ale to i tak mało kto jest w stanie usłyszeć. To po prostu gadżet za kilka stówek, osiągalny dla każdego. :D
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Radiowiec »

Możesz podać, które rozwiązania techniczne są przekombinowane? Nie chodzi ci chyba o stabilizację prądu żarzenia? Transformatory zasilające?
Reszta to standard. Transformatory wyjściowe są bardzo dobre, pasmo jest OK.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Rozumiem argument o przekombinowaniu układu w kontekście wzmacniacza małej mocy na tanich lampach, ale nie widzę tu jakichś wyjątkowo kuriozalnych rozwiązań. Wydaje mi się, że twórca tego wzmacniacza postanowił wydobyć co się da z układu, ograniczając koszta tam gdzie to możliwe, stąd dobre transformatory wyjściowe i (relatywnie) tanie toroidy w zasilaniu. Dziwne wydają mi się jedynie 12M na wejściu i dwójnik RL włączony szeregowo z głośnikiem.

PCL86_SE_masterkula.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Radiowiec pisze: pt, 13 lutego 2026, 11:22 Możesz podać, które rozwiązania techniczne są przekombinowane?
Choćby łączenie kilkuset nF równolegle z pojemnościami pikofaradowymi, ciekawe czy pomiary sprzętowe pokazały by różnice bez tych mikrych dodanych kondensatorów, w odsłuch, zwłaszcza po info, że takie zybcyki zastosowano, oczywiście wielu by piało z zachwytu. Wzmacniacz prosty jak konstrukcja cepa ale czymś gawiedź trzeba zadziwić aby dostać ochy i achy.
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Radiowiec »

cirrostrato pisze: pt, 13 lutego 2026, 12:26
Radiowiec pisze: pt, 13 lutego 2026, 11:22 Możesz podać, które rozwiązania techniczne są przekombinowane?
Choćby łączenie kilkuset nF równolegle z pojemnościami pikofaradowymi, ciekawe czy pomiary sprzętowe pokazały by różnice bez tych mikrych dodanych kondensatorów, w odsłuch, zwłaszcza po info, że takie zybcyki zastosowano, oczywiście wielu by piało z zachwytu. Wzmacniacz prosty jak konstrukcja cepa ale czymś gawiedź trzeba zadziwić aby dostać ochy i achy.
Tylko że ja nie traktuję tego co podałeś w kategorii "(niektóre) rozwiązania techniczne"...
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Możesz jaśniej...tam jest tyle ,,ałdiofilijskich'' rozwiązań, że szkoda mi wyczerpać tusz w klawiaturze. Zmontowałem 2xPCL86 na desce, trafo TS40 (dowinięte ciut żarzenie, żarzenie oczywiście prądem zmiennym) a autor tego cuda dał trzy toroidy, trafa SE pieciosekcyjne motania własnego i działa. Każdy nawet prosty i nie tylko lampowy wzmacniacz (i nie tylko wzmacniacz....) można rozbudować do absurdu i nigdy to nie będzie koniec zabawy, zawsze można coś więcej namodzić a lud podziwia. Kolejne, jedno z wielu, kuriozum to rezystor 10ohm/2W owinięty dwudziestoma zwojami drutu, mam nadzieję, że złocony lub co najmniej srebrzony, jaki sens?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

cirrostrato pisze: sob, 14 lutego 2026, 13:51 Możesz jaśniej...tam jest tyle ,,ałdiofilijskich'' rozwiązań, że szkoda mi wyczerpać tusz w klawiaturze. Zmontowałem 2xPCL86 na desce, trafo TS40 (dowinięte ciut żarzenie, żarzenie oczywiście prądem zmiennym) a autor tego cuda dał trzy toroidy, trafa SE pieciosekcyjne motania własnego i działa. Każdy nawet prosty i nie tylko lampowy wzmacniacz (i nie tylko wzmacniacz....) można rozbudować do absurdu i nigdy to nie będzie koniec zabawy, zawsze można coś więcej namodzić a lud podziwia. Kolejne, jedno z wielu, kuriozum to rezystor 10ohm/2W owinięty dwudziestoma zwojami drutu, mam nadzieję, że złocony lub co najmniej srebrzony, jaki sens?
Transformatory stanowią zabezpieczenie przed przeciągiem, który mógłby ten cenny sprzęt o podłogę rozwalić, lub kosztowo wyszły taniej od TS40. Tłumik LR, często stosowany w wzmacniaczach półprzewodnikowych, tu umieszczony w pętli USZ może mieć wpływ na górę pasma. Ale to już Konstruktor wie jaki:roll: . :D
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

cirrostrato pisze: sob, 14 lutego 2026, 13:51 Kolejne, jedno z wielu, kuriozum to rezystor 10ohm/2W owinięty dwudziestoma zwojami drutu, mam nadzieję, że złocony lub co najmniej srebrzony, jaki sens?
We wzmacniaczach półprzewodnikowych taki obwód LR dodaje się dla poprawy stabilności dla wysokich częstotliwości po obciążeniu zestawem głośnikowym. Żeby to miał spełniać swoje zadanie, musi być poza pętlą sprzężenia zwrotnego. Tutaj nie dość, że obwód LR został bezmyślnie przekopiowany do wzmacniacza lampowego, który nijak go nie potrzebuje, to jeszcze umieszczony wewnątrz pętli :oops: