Kilka dni temu natknąłem się na, jak początkowo wydawało mi się, ciekawy materiał:
https://www.youtube.com/watch?v=p1MP94GZeVE
W powyższym filmie autor przedstawił swoją konstrukcję wzmacniacza zbudowanego na lampach PCL86.
Wg mnie mocno przekombinował niektóre rozwiązania techniczne, które przy tej klasie i mocy lamp oraz jakości użytych transformatorów głośnikowych są wręcz absurdalne.
Nie chcę uprzedzać faktów, dlatego mimo wszystko zachęcam, choć niechętnie, do obejrzenia - mimo iż oglądało mi się to z wielkim wysiłkiem, a momentami wręcz z zażenowaniem.
"Ciekawy" wzmacniacz na PCL86
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
ECL86
- 25...49 postów

"Ciekawy" wzmacniacz na PCL86
Ostatnio zmieniony pt, 13 lutego 2026, 11:57 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: "Ciekawy" wzmacniacz na PCL86
Wyjątkowo trudno jest zrobić wzmacniacz w standardowej obudowie w wersji podstawowej na xCL86. Po prostu te parę elementów wyglądało by głupio i prymitywnie. Natomiast co do uzyskanych parametrów przy pracy w ograniczonym zakresie mocy, to jest to całkowicie realne. Uzyskanie szerokiego pasma wymuszonego przez silne USZ. Oczywiście poziom zniekształceń na krańcach pasma będzie duży, ale to i tak mało kto jest w stanie usłyszeć. To po prostu gadżet za kilka stówek, osiągalny dla każdego. 
-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Możesz podać, które rozwiązania techniczne są przekombinowane? Nie chodzi ci chyba o stabilizację prądu żarzenia? Transformatory zasilające?
Reszta to standard. Transformatory wyjściowe są bardzo dobre, pasmo jest OK.
Reszta to standard. Transformatory wyjściowe są bardzo dobre, pasmo jest OK.
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Rozumiem argument o przekombinowaniu układu w kontekście wzmacniacza małej mocy na tanich lampach, ale nie widzę tu jakichś wyjątkowo kuriozalnych rozwiązań. Wydaje mi się, że twórca tego wzmacniacza postanowił wydobyć co się da z układu, ograniczając koszta tam gdzie to możliwe, stąd dobre transformatory wyjściowe i (relatywnie) tanie toroidy w zasilaniu. Dziwne wydają mi się jedynie 12M na wejściu i dwójnik RL włączony szeregowo z głośnikiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Choćby łączenie kilkuset nF równolegle z pojemnościami pikofaradowymi, ciekawe czy pomiary sprzętowe pokazały by różnice bez tych mikrych dodanych kondensatorów, w odsłuch, zwłaszcza po info, że takie zybcyki zastosowano, oczywiście wielu by piało z zachwytu. Wzmacniacz prosty jak konstrukcja cepa ale czymś gawiedź trzeba zadziwić aby dostać ochy i achy.Radiowiec pisze: pt, 13 lutego 2026, 11:22 Możesz podać, które rozwiązania techniczne są przekombinowane?
-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Tylko że ja nie traktuję tego co podałeś w kategorii "(niektóre) rozwiązania techniczne"...cirrostrato pisze: pt, 13 lutego 2026, 12:26Choćby łączenie kilkuset nF równolegle z pojemnościami pikofaradowymi, ciekawe czy pomiary sprzętowe pokazały by różnice bez tych mikrych dodanych kondensatorów, w odsłuch, zwłaszcza po info, że takie zybcyki zastosowano, oczywiście wielu by piało z zachwytu. Wzmacniacz prosty jak konstrukcja cepa ale czymś gawiedź trzeba zadziwić aby dostać ochy i achy.Radiowiec pisze: pt, 13 lutego 2026, 11:22 Możesz podać, które rozwiązania techniczne są przekombinowane?