Wzmacniacz 13DR7

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Wzmacniacz 13DR7

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Od ex-saico kupiłem 11 takich lampek
13DR7.pdf
Ma to odpowiedniki i są wzmacniacze na tym....Ra zalecanego transformatora SE to 3,5k i ten warunek spełniają transformatory od TV NEFRYT obciążone głośnikiem 4 omowym
Mam dwa takie trafa, żarzenie był obleciał szeregowo i zasilacz impulsowy 24V przemysłowy.
Anodowe z trafa TS30/1 od Kankana.
WZMACNIACZ_13DR7.jpg
Pa dla większego systemu triodowego to 7W czyli porównywalnie do pentod ECL80 czy podobnych.
Co o tym myślicie?
Nigdy nie było na Forum wzmacniaczy na triodach tego typu, to niech raz będzie.
Kolego saico tu już nie ma, był ktoś z Polonii z USA, który znał temat ale chyba w pandemii mu się zmarło.
Ogólnie dużo ludzi zmarło a młodzi to wiedzy mało mają
Ktoś ma pomysł?
1,5W da radę, może być mniej.....to eksperyment
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz 13DR7

Post autor: Marek7HBV »

Układ jest prosty i efekt końcowy też nie powali, ale gdyby wykonać dodatkowo przełączany układ na PCL86 wykorzystujący ten sam zasilacz i transformatory? Niech sobie Kolega wyobrazi małe pudełko z czwórką lamp w szeregu na pierwszej lini, a w drugiej osłona transformatorów. Bez jakiś tam opóżnionych startów zamiast których wbudowany przełącznik trybów pracy sterujący kilkoma przekażnikami. Koszt niewielki ,ale jaka frajda :roll: . :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marek7HBV pisze: sob, 7 lutego 2026, 09:52 Układ jest prosty i efekt końcowy też nie powali, ale gdyby wykonać dodatkowo przełączany układ na PCL86 wykorzystujący ten sam zasilacz i transformatory? Niech sobie Kolega wyobrazi małe pudełko z czwórką lamp w szeregu na pierwszej lini, a w drugiej osłona transformatorów. Bez jakiś tam opóżnionych startów zamiast których wbudowany przełącznik trybów pracy sterujący kilkoma przekażnikami. Koszt niewielki ,ale jaka frajda :roll: . :D
Witam!
Myślałem ale.....Ra nie pasuje przy 4 omach do PCL86 a 8 omowe kolumny na trafach od Nefryta to znowu nikła moc wyjściowa dla 13DR7, bo Ra już 2 razy większe.
Do tego trafo Kankana nie wydoli anodowo przy 2 sztukach PCL86.
Nie mam większego transformatora "na hurra" i ciężko kupić, chyba, że któryś z Kolegów przystanie na wymianę i podaruje mi za coś taki transformator od Stolicy/AGI/Etiudy.
Przewaliłem wszystkie portale ogłoszeniowe i przez miesiąc znalazłem tylko.....swój pierwszy sprzęt Hi-Fi czyli Technics SA-303, kupiłem go z sentymentu za 350zł i słucham go z Altusami 300.
A na razie boję się napięć większych niż 100V, bo ojciec zamyka sklep rybny, który prowadził od 1989 roku i jest nerwowo w domu, do 13DR7 bym musiał poszukać prowizorycznego chassis bo podstawki i duperele mam "na stanie" a odpalić mogę z zasilacza 0-300V/0,1A, jeden kanał na luzie
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Trafo od jakiejś stolicy czy podobne mam, przy czym pamiętaj że to trafo dostosowane do lampy prostowniczej, więc uzwojenie anodowe jest symetryczne.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
W kwestii trafa symetrycznego nie problem....5C4S, brakujące 1V żarzenia dowinąć a poza tym przy fotowoltaice i tak lampa 5C4S będzie żarzona właściwym napięciem.
Mam gdzieś stary magnetofon szpulowy Grundig, tam transformator jest spory, mam też od Kolegi saico kupiony transformator, który zasilał magnetofon szpulowy z końcówką PP na 2xEL95 i to byłby idealny kandydat, bo żarzenie obleci mały moduł zasilacza impulsowego 24V 1,7A, to produkcja wojskowo-przemysłowa, więc trwałe.
A dwa kanały na przekaźnikach 24V przemysłowych, czyli jeden przełącza żarzenie i anodowe, drugi przełącza transformatory głośnikowe a trzeci telefoniczny TELFA przełącza wejścia i wyjścia na 2 sztuki oczek 6E2(EM87)
Tylko to trzeba rozplanować a idzie MRÓZ :!: :!: :!: .
Kotka siedzi dwa tygodnie w domu, choć po kotożbiku to nie chce na mróz.
Już u mnie jest -1,8 stopni mrozu, choć za dnia był plus, za to wczoraj się wywaliłem na schodach(ślisko i niedociścienie ortostatyczne razem), drugi raz w tym roku.
Ale nie potrzeba mi raczej podwójnego wzmacniacza, raczej dwie 13DR7 i dwie 6E2, coś robota nie idzie w tą pogodę, za niskie ciśnienie.
Muszę zebrać wszystkie graty do tej zabawy.
Ktoś może pamięta jaka była impedancja głośnika w Rubinie 714p?
Bo mam dwa transformatory od niego.