Witam!
Od ex-saico kupiłem 11 takich lampek
Ma to odpowiedniki i są wzmacniacze na tym....Ra zalecanego transformatora SE to 3,5k i ten warunek spełniają transformatory od TV NEFRYT obciążone głośnikiem 4 omowym
Mam dwa takie trafa, żarzenie był obleciał szeregowo i zasilacz impulsowy 24V przemysłowy.
Anodowe z trafa TS30/1 od Kankana.
Pa dla większego systemu triodowego to 7W czyli porównywalnie do pentod ECL80 czy podobnych.
Co o tym myślicie?
Nigdy nie było na Forum wzmacniaczy na triodach tego typu, to niech raz będzie.
Kolego saico tu już nie ma, był ktoś z Polonii z USA, który znał temat ale chyba w pandemii mu się zmarło.
Ogólnie dużo ludzi zmarło a młodzi to wiedzy mało mają
Ktoś ma pomysł?
1,5W da radę, może być mniej.....to eksperyment
Wzmacniacz 13DR7
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Wzmacniacz 13DR7
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz 13DR7
Układ jest prosty i efekt końcowy też nie powali, ale gdyby wykonać dodatkowo przełączany układ na PCL86 wykorzystujący ten sam zasilacz i transformatory? Niech sobie Kolega wyobrazi małe pudełko z czwórką lamp w szeregu na pierwszej lini, a w drugiej osłona transformatorów. Bez jakiś tam opóżnionych startów zamiast których wbudowany przełącznik trybów pracy sterujący kilkoma przekażnikami. Koszt niewielki ,ale jaka frajda
. 
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!Marek7HBV pisze: sob, 7 lutego 2026, 09:52 Układ jest prosty i efekt końcowy też nie powali, ale gdyby wykonać dodatkowo przełączany układ na PCL86 wykorzystujący ten sam zasilacz i transformatory? Niech sobie Kolega wyobrazi małe pudełko z czwórką lamp w szeregu na pierwszej lini, a w drugiej osłona transformatorów. Bez jakiś tam opóżnionych startów zamiast których wbudowany przełącznik trybów pracy sterujący kilkoma przekażnikami. Koszt niewielki ,ale jaka frajda.
![]()
Myślałem ale.....Ra nie pasuje przy 4 omach do PCL86 a 8 omowe kolumny na trafach od Nefryta to znowu nikła moc wyjściowa dla 13DR7, bo Ra już 2 razy większe.
Do tego trafo Kankana nie wydoli anodowo przy 2 sztukach PCL86.
Nie mam większego transformatora "na hurra" i ciężko kupić, chyba, że któryś z Kolegów przystanie na wymianę i podaruje mi za coś taki transformator od Stolicy/AGI/Etiudy.
Przewaliłem wszystkie portale ogłoszeniowe i przez miesiąc znalazłem tylko.....swój pierwszy sprzęt Hi-Fi czyli Technics SA-303, kupiłem go z sentymentu za 350zł i słucham go z Altusami 300.
A na razie boję się napięć większych niż 100V, bo ojciec zamyka sklep rybny, który prowadził od 1989 roku i jest nerwowo w domu, do 13DR7 bym musiał poszukać prowizorycznego chassis bo podstawki i duperele mam "na stanie" a odpalić mogę z zasilacza 0-300V/0,1A, jeden kanał na luzie
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Trafo od jakiejś stolicy czy podobne mam, przy czym pamiętaj że to trafo dostosowane do lampy prostowniczej, więc uzwojenie anodowe jest symetryczne.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
W kwestii trafa symetrycznego nie problem....5C4S, brakujące 1V żarzenia dowinąć a poza tym przy fotowoltaice i tak lampa 5C4S będzie żarzona właściwym napięciem.
Mam gdzieś stary magnetofon szpulowy Grundig, tam transformator jest spory, mam też od Kolegi saico kupiony transformator, który zasilał magnetofon szpulowy z końcówką PP na 2xEL95 i to byłby idealny kandydat, bo żarzenie obleci mały moduł zasilacza impulsowego 24V 1,7A, to produkcja wojskowo-przemysłowa, więc trwałe.
A dwa kanały na przekaźnikach 24V przemysłowych, czyli jeden przełącza żarzenie i anodowe, drugi przełącza transformatory głośnikowe a trzeci telefoniczny TELFA przełącza wejścia i wyjścia na 2 sztuki oczek 6E2(EM87)
Tylko to trzeba rozplanować a idzie MRÓZ
.
Kotka siedzi dwa tygodnie w domu, choć po kotożbiku to nie chce na mróz.
Już u mnie jest -1,8 stopni mrozu, choć za dnia był plus, za to wczoraj się wywaliłem na schodach(ślisko i niedociścienie ortostatyczne razem), drugi raz w tym roku.
Ale nie potrzeba mi raczej podwójnego wzmacniacza, raczej dwie 13DR7 i dwie 6E2, coś robota nie idzie w tą pogodę, za niskie ciśnienie.
Muszę zebrać wszystkie graty do tej zabawy.
Ktoś może pamięta jaka była impedancja głośnika w Rubinie 714p?
Bo mam dwa transformatory od niego.
W kwestii trafa symetrycznego nie problem....5C4S, brakujące 1V żarzenia dowinąć a poza tym przy fotowoltaice i tak lampa 5C4S będzie żarzona właściwym napięciem.
Mam gdzieś stary magnetofon szpulowy Grundig, tam transformator jest spory, mam też od Kolegi saico kupiony transformator, który zasilał magnetofon szpulowy z końcówką PP na 2xEL95 i to byłby idealny kandydat, bo żarzenie obleci mały moduł zasilacza impulsowego 24V 1,7A, to produkcja wojskowo-przemysłowa, więc trwałe.
A dwa kanały na przekaźnikach 24V przemysłowych, czyli jeden przełącza żarzenie i anodowe, drugi przełącza transformatory głośnikowe a trzeci telefoniczny TELFA przełącza wejścia i wyjścia na 2 sztuki oczek 6E2(EM87)
Tylko to trzeba rozplanować a idzie MRÓZ
Kotka siedzi dwa tygodnie w domu, choć po kotożbiku to nie chce na mróz.
Już u mnie jest -1,8 stopni mrozu, choć za dnia był plus, za to wczoraj się wywaliłem na schodach(ślisko i niedociścienie ortostatyczne razem), drugi raz w tym roku.
Ale nie potrzeba mi raczej podwójnego wzmacniacza, raczej dwie 13DR7 i dwie 6E2, coś robota nie idzie w tą pogodę, za niskie ciśnienie.
Muszę zebrać wszystkie graty do tej zabawy.
Ktoś może pamięta jaka była impedancja głośnika w Rubinie 714p?
Bo mam dwa transformatory od niego.
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

Mogę Ci zrobić PCB pod 13DR7, Tu by podszedło trafo SE od EL34- one mają Ra 3,5k . Trafa głośnikowe od Stolicy/ Etiudy miały Ra 7k z tego co pamięramSzrot majster pisze: sob, 7 lutego 2026, 17:33Witam!Marek7HBV pisze: sob, 7 lutego 2026, 09:52 Układ jest prosty i efekt końcowy też nie powali, ale gdyby wykonać dodatkowo przełączany układ na PCL86 wykorzystujący ten sam zasilacz i transformatory? Niech sobie Kolega wyobrazi małe pudełko z czwórką lamp w szeregu na pierwszej lini, a w drugiej osłona transformatorów. Bez jakiś tam opóżnionych startów zamiast których wbudowany przełącznik trybów pracy sterujący kilkoma przekażnikami. Koszt niewielki ,ale jaka frajda.
![]()
Myślałem ale.....Ra nie pasuje przy 4 omach do PCL86 a 8 omowe kolumny na trafach od Nefryta to znowu nikła moc wyjściowa dla 13DR7, bo Ra już 2 razy większe.
Do tego trafo Kankana nie wydoli anodowo przy 2 sztukach PCL86.
Nie mam większego transformatora "na hurra" i ciężko kupić, chyba, że któryś z Kolegów przystanie na wymianę i podaruje mi za coś taki transformator od Stolicy/AGI/Etiudy.
Przewaliłem wszystkie portale ogłoszeniowe i przez miesiąc znalazłem tylko.....swój pierwszy sprzęt Hi-Fi czyli Technics SA-303, kupiłem go z sentymentu za 350zł i słucham go z Altusami 300.
A na razie boję się napięć większych niż 100V, bo ojciec zamyka sklep rybny, który prowadził od 1989 roku i jest nerwowo w domu, do 13DR7 bym musiał poszukać prowizorycznego chassis bo podstawki i duperele mam "na stanie" a odpalić mogę z zasilacza 0-300V/0,1A, jeden kanał na luzie
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Trafo od Etiudy miało być sieciowe.....nie głośnikowe.
Trafo od Nefryta przy głośniku 8 omowym idealnie pasuje do EL84/ECL86, przy 4 omach Ra było dla PL84 i w tym TV była PL84 właśnie.
Tutaj powinno być OK to trafo, zakup transformatora SE do EL34 mija się z celem, jak już to jakieś śmieciowe od UBL21 lub PL84/UL84/EL86 czy 8 omowe od EL84 obciążone 4 omami, to nie apteka, trafo które przeniesie 20-30W do wzmacniacza, który wydoli 1,5-2W to strata pieniędzy.
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p ... yt#p428481
Mam też przewinięte pod SE GU-29 i głośnik 8 omowy jakby co, szczelina jest.
Trafo od Etiudy miało być sieciowe.....nie głośnikowe.
Trafo od Nefryta przy głośniku 8 omowym idealnie pasuje do EL84/ECL86, przy 4 omach Ra było dla PL84 i w tym TV była PL84 właśnie.
Tutaj powinno być OK to trafo, zakup transformatora SE do EL34 mija się z celem, jak już to jakieś śmieciowe od UBL21 lub PL84/UL84/EL86 czy 8 omowe od EL84 obciążone 4 omami, to nie apteka, trafo które przeniesie 20-30W do wzmacniacza, który wydoli 1,5-2W to strata pieniędzy.
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p ... yt#p428481
Mam też przewinięte pod SE GU-29 i głośnik 8 omowy jakby co, szczelina jest.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.