CHOPIN66 pisze: śr, 14 stycznia 2026, 01:04
Czy indukcyjność dławika 1mH 2,8A jest w jakiś sposób krytyczna ?
Wyjmij dławik stabilizacji grupowej z zasilacza komputera i nawiń drut o średnicy 1 mm, aż będzie pełny.
Trzeba mieć jeszcze zasilacz jedyny jaki mam jest przewidziany do PC na 486
Chyba jeszcze mam takie rdzenie, jak nie to na pewno mam całe dławiki z demontażu, jakby co to się odezwij.
Ja do swojego miernika wsadziłem jeden z takich dławików, bo parę miałem, nie wiem od czego ale są duże (średnica ~45mm) i nawinięte grubym drutem, więc pewnie nawet mocno się nie zagrzeje:
IMG_20260114_233142029_HDR_AE~3.jpg
Przy czym nie testowałem działania, w razie problemów pewnie wezmę drut i rdzeń z ATX-a...
Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomasz Gumny pisze: wt, 6 stycznia 2026, 16:35Czy znajdą się chętni do testowania nowych, roboczych wersji programu miernika? Niezbędny będzie miernik lamp, mikrokontroler ATMEGA32 (lepiej kilka) i jakiś programator ISP. Wypadałoby dobrze znać obsługę miernika, żeby wychwycić ewentualne niepożądane efekty i świadomie testować wprowadzane zmiany.
Proszę o zgłoszenia na PW.
U mnie z czasem średnio, miernik złożyłem, odpaliłem i stoi, bo ostatnio głównie robię nie lampowe projekty.
Mogę podesłać cały jako platformę do testów, bo sam go praktycznie nie używałem, poza paroma lampami po poskładaniu całości.
Chyba że jakieś określone testy były by do wykonania, to wtedy może jakoś ogarnę.
Z programowania używam tylko arduino. Można chyba użyć uno jako programator ISP?