Jakie poprawne dane filtrów 10,7MHz ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Dzikiws
50...74 posty
50...74 posty

Re: Jakie poprawne dane filtrów 10,7MHz ?

Post autor: Dzikiws »

Ja o tej osobie AGH wiedziałem i oglądałem wiele jego filmów, na różne dziedziny techniczne poniarów i przyrządów, bardzo ciekawy i pouczające tematy porusza.Dzisiaj zrobiłem kolejny filtr drugiej pośredniej, najlepsze efekty to 28 zwoi x 2 i 2 po 33 pf. Ale nie podoba mnie się sposób strojenia w układzie z lampą EBF89, przy odsłuchu to tak wygląda jakby następowało wzbudzenie , lekkie echo i zanik sygnału, piszę cały czas o sytuacji podczas strojenia oraz dźwięk niestety ale zniekształcony, czytelny, ale w tle czuć zniekształcenia, dzisiaj tylko na słuch, może jutro na badaniach sygnału.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Jeśli powodem jest wzbudzenie, będzie je można zaobserwować oscyloskopem lub stwierdzić diodową sondą w.cz., ale jeśli przyczyną jest charakterystyka filtrów, trzeba się będzie bawić w poprawę ich parametrów. Na razie brakuje mi czasu na udzielanie porad co w tej sytuacji robić, ale jak znajdę czas, może wspólnie się nad tym problemem zastanowimy. Proponuję też innym Użytkownikom, posiadającym jakieś doświadczenia lub pomysły w tej dziedzinie o zabieranie głosu w dyskusji.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Dzikiws
50...74 posty
50...74 posty

OK - to nie piekarnia.
Dzikiws
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki Romku za wypowiedzi w innym wątku, tu odpowiem dlaczego go napisałem, przez dwa tygodnie, a może dłużej, siedziałem nad tymi filtrami, wiele razy przezwajane, zmieniane kodensatory, zmiany odległości między cewkami, a efekt mizerny, pomyślałem, iż szkoda czasu i nerwów, rozejżałem się za używkami i niesprawnymi starymi radiami, aby powyciągać głowicę , którą szukałem i nie znalazłem, a mianowicie 88 - 104 MHz, ale też jednocześnie o filtry pośredniej do wymontowania, pozostałe elementy nie potrzebne utylizuję, znalazłem kontak z osobą nie daleko ode mnie kupiłem dwa, jedno rozbebeszone, drugie całe za nie wielkie pieniądze, rozmontuję, zobaczę co wyjdzie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Ja w międzyczasie narysowałem schemat układu wzmacniacza na dwóch tranzystorach w połączeniu kaskodowym. W układzie można użyć dowolnych tranzystorów wysokiej częstotliwości o małych pojemnościach baza-kolektor i kolektor-emiter, choć ja w tym układzie układzie preferuję użycie tranzystorów SS9018 lub w razie ich braku można spróbować zastosować tranzystory BF199. Układ cechuje niska, wynosząca 50 Ω impedancja wejściowa (dopasowana wartością do typowych generatorów w.cz.) i duża impedancja wyjściowa (by nie obciążać badanego obwodu). Schemat poniżej (mam nadzieję, że nie pomyliłem się w obliczeniach rezystorów).
Kaskoda do pomiarów.png

Mierzony układ należy obciążyć rezystorami o wartości zbliżonej do tych występujących w docelowym układzie lampowym. Natomiast do wyjścia układu powinno się podłączyć sondę o dużej rezystancji wejściowej i małej pojemności wejściowej. Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby podłączenie sondy aktywnej lub wzmacniacza separującego. Ich schematy przedstawiam poniżej.
RF probe.png
RF probe PCB.jpg
wzmacniacz_pomiarowy.jpg

Korzystając z sondy aktywnej lub wzmacniacza separującego należy wziąć pod uwagę maksymalną dopuszczalną amplitudę liniowego przenoszenia tych układów i odpowiednio ustawić poziom sygnału z generatora i potencjometr na wejściu kaskody.

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Dziękuję za opis i schematy. Schemat jednotranzystorowej sondy aktywnej (Figure 1) nasunął mi pewne skojarzenie i... trafiłem. Pochodzi on z artykułu "sonda aktywna dla biednych" (Elektuur 4/2004). Tytuł może nie brzmi zbyt zachęcająco, ale układ jak najbardziej! :)

Nie wiem czy ze względu na prawa autorskie słuszne jest wgrywać plik na forum, ale tutaj można przeczytać całość opisu w .pdf wraz z rysunkiem płytki drukowanej: https://elektrotanya.com/files/forum/20 ... 04a036.pdf
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Dzikiws
50...74 posty
50...74 posty

Ostatnio przeglądając układy schematów pośredniej na 10,7MHz spotkałem się z detektorem iloczynowym, w tym układzie stosowana jest lampa np.ECH81, ale są inne 6BN6,EH81,EQ80,EH90,EH81,EH81H oraz rosyjska 6A3P. W opisach jest stwierdzenie, iż jest dużo łatwiejsze wykonanie, ponieważ występuje tylko jedna cewka w układzie LC, czyli ostatni filtr pośredniej nie musi być tak "dokładniy i precyzyjny" bo jest tylko jedna cewka z kondensatorem, jest temat na Trodzie, ale tam bardziej rozmawiają o budowie bardzo skomplikowanego układu, którego ja nie będę wykonywać i pytanie - czy warto ? Znalazłem lampę E81H w cenie 15 zł.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Właśnie jesteś na Triodzie ...
pozdrawiam