Wymiana STK463 na 2xTDA7294
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Wymiana STK463 na 2xTDA7294
Proponuję siegnąć do wątku o obniżaniu napiecia...
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=32325
Jednym ze sposobów jest włączenie w przeciwfazie uzwojenia wtórnego transformatora w szereg z odbiornikiem.
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=32325
Jednym ze sposobów jest włączenie w przeciwfazie uzwojenia wtórnego transformatora w szereg z odbiornikiem.
-
- 1875...2499 postów
Witam!mll pisze: śr, 13 sierpnia 2025, 12:20 To może napisz jak włączyłeś ten dodatkowy transformator, ja zrobiłbym to łącząc wtórne dodatkowego w szereg z pierwotnym tego z amplitunera. Zbija to nieco napięcie zasilania ale na pewno nie o wartość nominalną strony wtórnej dodatkowego trafa.
Włączyłem wtórne uzwojenie dodatkowego trafa z jego pierwotnym ale w przeciwfazie, z tego zasilam główny transformator amplitunera, może i głupie to ale małe trafo było liczone na 230-240V, a musiałbym mieć w sieci 252V by było 230V na uzwojeniu głównego trafa.
-
- 625...1249 postów
Przy dużych nadwyżkach napięcia, korzystne jest połączenie szeregowe uzwojenia pierwotnego i wtórnego w fazie. Wejściem jest wtedy całe to połączenie szeregowe, a obniżone napięcie odbiera się z uzwojenia pierwotnego. Transformator dobiera się tak, by suma znamionowego napięcia pierwotnego i wtórnego była równa zawyżonemu napięciu sieci. Przykładowo, jeśli mamy w sieci 260 V i chcemy obniżyć na 230 V, dobieramy transformator 230 V/30 V. Uzwojenie pierwotne i wtórne łączymy w fazie szeregowo i dołączamy do sieci o zawyżonym napięciu (260 V), a 230 V odbieramy z uzwojenia pierwotnego.
Gdyby natomiast chcieć obniżyć napięcie włączając uzwojenie wtórne w przeciwfazie z siecią, trzeba by dobrać transformator 230 V/26,5 V i liczyć się z tym, że będzie on pracował przy napięciu 260 V na uzwojeniu pierwotnym.
Gdyby natomiast chcieć obniżyć napięcie włączając uzwojenie wtórne w przeciwfazie z siecią, trzeba by dobrać transformator 230 V/26,5 V i liczyć się z tym, że będzie on pracował przy napięciu 260 V na uzwojeniu pierwotnym.
-
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Przy podłączeniu wtórnego uzwojenia w przeciwfazie, by obniżyć napięcie na zasilanym w ten sposób odbiorniku, uzwojenie wtórne staje się tak naprawdę uzwojeniem pierwotnym, które odbiera nadmiar mocy, a uzwojenie pierwotne staje się uzwojeniem wtórnym, które oddaje tę cząstkę mocy z powrotem do sieci! To radykalnie zmienia sytuację pod względem napięć uzwojeń, gdyż z reguły napięcie uzwojenia wtórnego podawane jest przez producentów transformatorów dla nominalnej wartości prądu obciążającego wyjście transformatora! W rezultacie podana wartość napięcia jest zawsze niższa od napięcia jakie występuje na nieobciążonym uzwojeniu (przy normalnym wykorzystaniu transformatora). W sytuacji gdy uzwojenie wtórne łączymy w przeciwnej fazie do pierwotnego, by obniżyć napięcie na odbiorniku, napięcie na uzwojeniu wtórnym jest zawsze wyższe od napięcia na tymże uzwojeniu dla braku obciążenia, a jeszcze wyższe gdy płynie przez nie prąd znamionowy, tylko w odwrotnym od założonego kierunku. Czy udało mi się ten przypadek w sposób zrozumiały wytłumaczyć? Kto nie wierzy, niech zrobi eksperyment...mll pisze: śr, 13 sierpnia 2025, 12:20 To może napisz jak włączyłeś ten dodatkowy transformator, ja zrobiłbym to łącząc wtórne dodatkowego w szereg z pierwotnym tego z amplitunera. Zbija to nieco napięcie zasilania ale na pewno nie o wartość nominalną strony wtórnej dodatkowego trafa.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 500...624 posty
Jakby chcieć to rozrysować, wyglądałoby to tak?OTLamp pisze: śr, 13 sierpnia 2025, 14:23 Przykładowo, jeśli mamy w sieci 260 V i chcemy obniżyć na 230 V, dobieramy transformator 230 V/30 V. Uzwojenie pierwotne i wtórne łączymy w fazie szeregowo i dołączamy do sieci o zawyżonym napięciu (260 V), a 230 V odbieramy z uzwojenia pierwotnego.
Chętnie sprawdzę, ale czy to nie będzie przypadek że pierwotne dodatkowego transformatora dostanie zawyżonym napięciem, o czym pisał OTLamp?Romekd pisze: śr, 13 sierpnia 2025, 14:45 Czołem.
Czy udało mi się ten przypadek w sposób zrozumiały wytłumaczyć? Kto nie wierzy, niech zrobi eksperyment...
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
W obu przypadkach po obciążeniu układu uzwojenie wtórne staje się pierwotnym (pobiera moc), a pierwotne wtórnym (oddaje tę moc do sieci). Mój przypadek jest lepszym gdy przy napięciu 230...240 V chcemy zmniejszyć napięcie na odbiorniku do np. 220 V, natomiast opisany przez OTLampa jest korzystniejszy gdy w sieci mamy faktycznie ekstremalnie wysokie napięcie, czyli 250...260 V.onyx1944 pisze: śr, 13 sierpnia 2025, 15:58 (...)
Chętnie sprawdzę, ale czy to nie będzie przypadek że pierwotne dodatkowego transformatora dostanie zawyżonym napięciem, o czym pisał OTLamp?
Pozdrawiam
Romek
-
- 625...1249 postów
Tak, choć dla większej przejrzystości narysowałbym to tak:onyx1944 pisze: śr, 13 sierpnia 2025, 15:58
Jakby chcieć to rozrysować, wyglądałoby to tak?20250813_154809.jpg
W rezultacie otrzymujemy po prostu autotransformator obniżający z 260 V na 230 V.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Myślę, że lepiej by było zastosować do tego celu transformator z odczepami do 5-10 V, pozwoliło by na skokową regulację napięcia. Do tego celu konieczny byłby woltomierz.
Myślę, że lepiej by było zastosować do tego celu transformator z odczepami do 5-10 V, pozwoliło by na skokową regulację napięcia. Do tego celu konieczny byłby woltomierz.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1875...2499 postów
Witam!AZ12 pisze: czw, 14 sierpnia 2025, 06:48 Witam
Mam taki autotransformator z przełącznikiem i woltomierzem produkcji NRD, pierwszy odczep to obniżenie napięcia o 10% w stosunku do napięcia sieci, następne to już podwyższenie napięcia.
140zł dałem za tego cudaka Zdjęcie sprzed ponad roku , teraz stoi na moim stanowisku warsztatowym.
Mam stabilizator chiński AVR, ale stabilizuje na poziomie 230-240V, nieco podobny do naszego ZATRA RN-300
Może przełączenie odczepów by pomogło?
RN-300 też mam i zasila Radmora 5412, bo na 230-250V gotuje się zasilacz pomocniczy amplitunera
Mam też ferromagnetyczny UKRAINA-2 tylko one nieznośnie brzęczą.
-
- moderator
Czołem.
Podwyższanie przy już mocno zawyżonym napięciu w gniazdkach nie ma większego sensu, za to zyskałoby się możliwość większego jego obniżania i może dodatkowo zmniejszyłoby się moc pobieraną (traconą na ciepło) przez transformator w stanie jałowym (bez obciążenia).
Pozdrawiam
Romek
Sądzę, że dałoby się w nim inaczej podłączyć napięcie zasilania i można byłoby otrzymać urządzenie służące jedynie do obniżania napięcia w stosunku do aktualnego w sieci elektrycznej.Szrot majster pisze: czw, 14 sierpnia 2025, 15:44 (...)
Mam taki autotransformator z przełącznikiem i woltomierzem produkcji NRD, pierwszy odczep to obniżenie napięcia o 10% w stosunku do napięcia sieci, następne to już podwyższenie napięcia.
140zł dałem za tego cudaka.
Zdjęcie sprzed ponad roku , teraz stoi na moim stanowisku warsztatowym.
Podwyższanie przy już mocno zawyżonym napięciu w gniazdkach nie ma większego sensu, za to zyskałoby się możliwość większego jego obniżania i może dodatkowo zmniejszyłoby się moc pobieraną (traconą na ciepło) przez transformator w stanie jałowym (bez obciążenia).
Trzeba byłoby zajrzeć do środka, poznać budowę urządzenia i sprawdzić czy transformator ma odczepy i czy da się je sensownie wykorzystać.Szrot majster pisze: czw, 14 sierpnia 2025, 15:44
Mam stabilizator chiński AVR, ale stabilizuje na poziomie 230-240V, nieco podobny do naszego ZATRA RN-300
Może przełączenie odczepów by pomogło?
RN-300 wnosi duże straty, szczególnie gdy jest nieobciążony. O ile pamiętam producent zalecał go wykorzystywać z odbiornikami o większym poborze mocy. Pracując bez obciążenia (lub z małym obciążeniem) pewnie się nie uszkodzi. U mnie w domu zdarzało się wielokrotnie zapomnieć wyłączyć stabilizatora "Stabor" po wyłączeniu telewizora Rubin, a mimo to przez kilkanaście lat pracował on niezawodnie, choć praca bez obciążenia powodowała, że mocno się nagrzewał.Szrot majster pisze: czw, 14 sierpnia 2025, 15:44 RN-300 też mam i zasila Radmora 5412, bo na 230-250V gotuje się zasilacz pomocniczy amplitunera
Mam też ferromagnetyczny UKRAINA-2 tylko one nieznośnie brzęczą.
Pozdrawiam
Romek