Witam!
I kolejny cudak ze Szwecji , LUXOR z 1954 roku
https://www.radiomuseum.org/r/luxor_luxorita_2.html
U mnie jak widać trochę inne wykończenie obudowy.
LUXOR_1.jpg
Obsada lamp jak to z linku
LUXOR_BEBECHY.jpg
LUXOR_TYL.jpg
LUXOR_GORA.jpg
Ciekawe wykończenie obudowy w stylu skóry węża, choć to taki lakier strukturalny, nic nie odpada, plamy po smole czy farbie zmyłem benzyną ekstrakcyjną a resztę płynem do mycia łazienki, na zdjęciu już tego pyłu wewnątrz nie ma i spryskałem potencjometr i przełącznik zakresów takim preparatem do motoryzacji, którego nie trzeba zmywać, bo nie żre jak zwykły Kontakt 60.
Radio odbiera Jedynkę na śrubokręcie, anteny zewnętrznej nie mam, bo raz, że może zbierać ładunki statyczne, dwa, ojciec i tak wywali.....on tylko patrzy, by było jak w całej Polsce, a u ludzi takie anteny były w latach 1926-1970, więc dla niego głupio to wygląda.
Ale bym musiał zrobić normalną antenę i uziemienie, bo lampy są w fajnej kondycji, jest tu 6AQ5 w końcówce mocy a wcześniejsze modele miały 6V6.
Wszystkie lampy miniaturowe, usterka przez którą radio było martwe, to bimetal na trafie, wyskoczyła sprężynka.
Radio starannie odpyliłem sprężarką, Szwedzi niestety są może i niepalący ale kurzu w radiach od nich to są całe pokłady
Kondensatory są smołowo-papierowe i raczej nie będą zostawione, bo lampy niezbyt łatwo dostępne w Polsce a głupi "smolak" może uwalić na przykład lampę głośnikową, prostowniczą czy nawet transformator sieciowy
Kondensatory jak się da, to kupię osiowe na 630V, jak nie dostanę, to dam zwykłe chińczyki MKSE na 630V.
Za radio dałem 148zł, ta faktura skrzynki mi się spodobała, choć radyjek bez UKF-u raczej nie zbieram, planuję zrobić modulator AM, który będzie miał obsługę FM/BT/MP3 i będzie podłączany przez wtyczki bananowe, przez wejście gramofonowe średnio, wtedy tylko wzmacniacz pracuje, szkoda naprawiać toru radiowego do takiego używania,
A tutaj jest przełącznik napięcia, który ustawiłem na 250V, u mnie jest od 235-255V, na 220V lampy by szybko padły.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.