AZ12 pisze: pn, 5 maja 2025, 07:42
Witam
Ze względu na występowanie lampy EABC80 rozwiązanie układowe zbliżone do odbiorników produkcji niemieckiej, może trzeba szukać schematów sprzętu z takimi właśnie lampami?
cirrostrato pisze: ndz, 4 maja 2025, 15:58Z Norwegii przytargałem Solvsuper 3 i Solvsuper 4, niby staroć ale schematy w sieci, może kiedyś uruchomię bo stan kompletny i wizualnie prawie idealny.
Wyłączenie tam nadawania analogowego radia FM przyczyniło się do tego.
cirrostrato pisze: ndz, 4 maja 2025, 15:58Ostatni trend na Allegro: rozwalamy kompletny sprzęt, wystawiamy w kawałkach i liczymy na większy zysk, idiotyczne podejście wielu wystawców.
Tak się generalnie dzieje z komputerami stacjonarnymi.
Szrot majster pisze: ndz, 4 maja 2025, 19:42sporo tego ma gość z Olsztyna, tylko pracy sporo, ale złomu tam nie kupisz, jak jest szmelc, to i cena jak za szmelc.
Prawdopodobnie można więcej zarobić niż gdyby sprzęt został zutylizowany, tzn. odzyskano z niego metale i surowce.
Witam!
Co do wyłączenia FM w Norwegii....200 nadajników FM pracuje i zostały na wypadek informowania ludności a poza tym nadawcy mogą z nich korzystać i nadawać regularny program, nie musieli iść w DAB+.
DAB+ jest przestarzały i na przykład 5G Broadcast go wypiera, poza tym w żadnym wypadku nie może być jedynym sposobem nadawania w czasie zagrożenia a przecież mamy pełnoskalową wojnę za wschodnią granicą i rosnące zagrożenie ze strony Rosji.
Dlatego nasze perełki jeszcze pograją o ile mają UKF i zadbamy o nie.
Komputery stacjonarne to i tak są składaki, były przypadki, że w dobre, gamingowe płyty główne pakowano byle co....Pentium czy Celeron albo tanie 2-rdzeniowe i3.
Fatalnej jakości elementy i podzespoły komputerowe idą do utylizacji/na odzysk złota i platyny, te dobre są sprzedawane i ja nieraz kupuję, uszkodziłem płytę główną MSI na H81M z nietypowym All in One ZONEO, warunek był taki, że musiało być złącze DVI i za 100zł taką płytę kupiłem, tak samo kupuję używane, markowe zasilacze ATX a nie Akygi/Bandit Power, te drugie to inne wcielenie Codegena.
Pomysł na utylizację wszystkiego, nieważne jak unikatowego, to właśnie obecna partia wdrażała....idiotyzm kompletny, w Niemczech zajmują się tym Turcy i nie dość, że tanio, to perły można wyrwać a syf prawilnie idzie do utylizacji.....nie jak u mnie w Bory Tucholskie czy do Wisły, wolę się trzymać z daleka od takich praktyk, bo nie mam takiej kasy by pokryć koszty sprzątania, karę i koszty egzekucyjne.
Sam przygotowuję marketowe torby ze śmieciem na PSZOK, mam las w kompleksie Borów Tucholskich, mógłbym wywalić ale ja nie mam umysłu dziada i Janusza, w kwestii odzysku: widziałeś jak to w Afryce robią?
Ano wszystko palą w ogniskach, mielą resztki i potem w stężony kwas azotowy i inne draństwa.....a tam nie tylko złoto jest, bo jest na przykład kadm czy PCB lub PFAS....długo oni nie żyją.