DUX Dixie V401-potrzebny schemat i informacje

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

DUX Dixie V401-potrzebny schemat i informacje

Post autor: Szrot majster »

Witam!
W Wielkanoc kupiłem na Allegro Lokalnie za 99zł szwedzkie radio DUX Dixie V401.
Stan "nieznany" ale dziś doszło i jest sprawne i "dziewicze"
DUX_1.jpg
DUX_2.jpg
DUX_3.jpg
DUX_4.jpg
Jest to w istocie Philips, głośnik jest kobaltowy Philipsa i gra pięknym basem, końcówka mocy SE na EL86, lampy typowe jak w radiach z lat 60-tych i wszystkie oryginalne Philips MINIWATT.
Oczko trupek, ledwo widać.....EM80 droga a 6E1P świeci jak VFD(inny skład chemiczny luminoforu)
Martwi mnie obłażąca skala, niestety 65 lat swoje zrobiło :(
Skala pójdzie na Podhale a koszt nieistotny, bo mi rentę mocno podnieśli.
Potrzebny mi schemat, jest to w środku Philips ale który?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: DUX Dixie V401-potrzebny schemat i informacje

Witam!
Ktoś? Coś?....
Nie znacie szwedzkich Philipsów?
Ja szukałem schematu ale dobrze znam tylko niemiecki, angielski po 13 latach od ostatniej lekcji praktycznie zapomniałem, taki poziom mam jak 10-13 latek obecnie, nie miałem szans wyjeżdżać zagranicę.
Przez translatory po jednym zdaniu tłumaczyć nie będę, jak nie będzie schematu, to chapnę byle Philipsa z tą obsadą lamp i z tych lat i może przypasuje.
Tu jest do wymiany garść "kartoflaków" i dwa potencjometry, co jakiś debil ukręcił.
Mam coraz mniejszą chęć na naprawę dziwadeł lampowych Skandynawskich, bo schematów ni cholery nie znajdzie.
A co ciekawe.....radia te są dostępne za naprawdę śmieszne pieniądze, widać to wzornictwo nie pasuje....albo w starszych lampy rimlock czy seria U
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Tanie, bo popularne jak Pionierki i Stolice, lecz nie tak patriotyczne :lol: . Jeśli jest dziewicze, to schemat powinien byc w środku. :D
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Z Norwegii przytargałem Solvsuper 3 i Solvsuper 4, niby staroć ale schematy w sieci, może kiedyś uruchomię bo stan kompletny i wizualnie prawie idealny. Nigdy nie brałem do ręki czegokolwiek, nawet polskiego, niekompletnego i w stanie kiepskim, po czasie obserwując np. Allegro i inne trafiałem (nie kupowałem) na sprzęty porównywalne cenowo lub nawet znacznie tańsze i często w doskonałym stanie. Ostatni trend na Allegro: rozwalamy kompletny sprzęt, wystawiamy w kawałkach i liczymy na większy zysk, idiotyczne podejście wielu wystawców.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

cirrostrato pisze: ndz, 4 maja 2025, 15:58 Z Norwegii przytargałem Solvsuper 3 i Solvsuper 4, niby staroć ale schematy w sieci, może kiedyś uruchomię bo stan kompletny i wizualnie prawie idealny. Nigdy nie brałem do ręki czegokolwiek, nawet polskiego, niekompletnego i w stanie kiepskim, po czasie obserwując np. Allegro i inne trafiałem (nie kupowałem) na sprzęty porównywalne cenowo lub nawet znacznie tańsze i często w doskonałym stanie. Ostatni trend na Allegro: rozwalamy kompletny sprzęt, wystawiamy w kawałkach i liczymy na większy zysk, idiotyczne podejście wielu wystawców.
Witam!
Ostatnio demolka sprzętu UNITRA.....radiatory, transformatory, głowice UKF, całe końcówki mocy.
Sam kupiłem dwa TS-y od Toski i jeden od Aidy, radiatorów pełno za grosze, trzy GFE-105/109, kilka dni temu GFE-112, ładnie wszystko przestrojone na wobuloskopie, lepiej niż samemu się babrać z rozgrzebaną GFE-105, do Merkurego przeszczepiłem( to 1:1), głowicę GFE-105, gra jak głupi, drugą GFE-105 do Radmora 5102-TE za zdemolowany oryginał.
Teraz z AS-642 wywaliłem zgrzebaną GFE-105 i kupiłem oryginał ale przestrojony, 80-120zł głowica, taniej niż grzebanie się z GLORIA czy T10, że Arcz. nie podłączysz.
A i ja złomu nie biorę do ręki, jak są "kwiatki" typu spalona końcówka mocy czy po palaczu, to też nie biorę, po palaczu tylko za free biorę, bo to "skórka za wyprawkę", czasem coś dostanę.....dostałem TV/monitor Samsung SyncMaster 640MW w stanie gabinetowym a na "pchlim targu" też często kupuje się taniuśko :D
Biorę też z utylizacji, na Allegro sporo tego ma gość z Olsztyna, tylko pracy sporo, ale złomu tam nie kupisz, jak jest szmelc, to i cena jak za szmelc.