Witam!
Wspomniane scalaki LA1185 są dostępne, problemu jak z STK nie będzie, bo to nie są układy mocy....LM3916 też oryginałów nie robią a chińskie też OK, tak samo uPC1237 i KA2284, te ostatnie kupiłem oryginały Samsung ale kupiłem też chińskie moduły i nie widzę różnicy.
Nie miałem też problemów z KA2206/TEA2025, klony grają jak oryginały.....uważałbym z tranzystorami czy stabilizatorami, zaopatrzyłem się w sporo MA7812/7815 jak i MA7805 czy LM338K z wojskowych "ZN-ów", kupując układy mocy omijam najtańsze oferty bo to od razu śmierdzi szwindlem
Co do LA1185.....swojego czasu były głowice UKF do takiej Wandy/Jowity, gdzie są upierdliwe głowice UKF, które na ogół nie chodzą poprawnie nawet do 100MHz.
LM317 OK, ale prościej LM7812/LM7809, ba, nawet LM7805 wytrzyma 30V na wejściu a konwerter pobiera może 20-30mA, można policzyć moc traconą, która jest tak nikła, że stabilizator może być w wersji 100mA z literką "L".
Nie wiem, czy u mnie jest koralik ferrytowy na emiterze ale raczej nie.....tranzystory są w kanciastych obudowach i nie ma miejsca by ten koralik tam wcisnąć, ja bym obstawiał tranzystory z "bubli"(BOMIS) niż celowe działanie, w PRL-u masowo stosowano elementy, które były poza selekcją.
UL1405 jest tym samym, co UL1402, z tym, że UL1402 powinien trafić do śmieci czy BOMIS-u a nie do radia, UL1405 był najlepszym sortem i trafiał do Amatora DSS-101, zresztą po ilości tych odbiorników zachowanych w oryginale widać, jaki był "dobry", bo był syfem, nic dziwnego, że DIORA przeszła na GML026 czy tranzystorowe moduły "zamienne"(Amator 3, wszystko po stanie wojennym)