Pionier Stereo DSP-102- parę pytań.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Pionier Stereo DSP-102- parę pytań.

Post autor: CHOPIN66 »

Marekmp21 pisze: ndz, 24 listopada 2024, 20:52 Witam serdecznie, również i ja nabyłem ostatnio takie radio. Chciałbym je jednak przestroić za pomocą konwertera do samodzielnego montażu z jednym quartz. Nie mogę jednak znaleźć punktu z zasilaniem 9V i więcej. W Jubilacie zrobiłem tak ale z zewnętrznym 12V zasilaczem. Jest to jednak uciążliwe kable, wtyczki miejsce itd. Czy istnieje taki punkt do podłączenia na płytce i gdzie on jest? Za ewentualną odpowiedź dziękuję i pozdrawiam.
Konwerter to nie to samo co przestrojenie głowicy a pogorszy tylko czułość Ponadto szkoda zachodu- musiałbyś dołożyć stabilizator 317 gdyż radio jest zasilane napięciem stałym 15,5V przy 220V a przy 230V do 250 tam będzie około 17V do 20V. Tam trzeba wymienić raptem kilka kondensatorów na takie wartości jak w załączonym przezmianie-dostaniesz je w każdym sklepie z częściami elektronicznymi- ustawić kondensator zmienny w położeniu środkowym i ustawić rdzeniem/trymerem częstotliwość heterodyny 109,9MHz. Warto sprawdzić jaka stacja nadaje w pobliżu 98MHz i do niej się dostroić. Cewkami L1 i L2 stroisz na max wzmocnienie. To jest standardowa procedura przestrajania z OIRT na CCIR. Płyta ma możliwość wstawienia trymerów w głowicy i należy użyć trymerów ceramicznych 3/12pF. Ponadto nie wiadomo czy Sanyo produkuje jeszcze te układy czy nie dają do kitów chińskich malowanek bądź układów z zapasów magazynowych. Układ został wprowadzony okolicach 1986 więc może być jak z STK.
Szrot majster pisze: ndz, 24 listopada 2024, 21:46
Witam!
Weź daj 7809/7812 i podepnij się pod duży elektrolit 4700uF w zasilaczu.
A zresztą dla konwertera starczy rezystor około 330R 2W i dioda Zenera 1,3W 9V1 czy 12V, aczkolwiek 7812 znajdziesz nawet w elektrośmieciach, więc gra niewarta świeczki :D
A w czym problem, że wstawiasz konwerter?
Ja byłem uczniem liceum w latach 1999-2002, "złotych czasach" przestrajania na CCIR, niestety wówczas miałem zbyt małą wiedzę, by stroić głowice UKF, poza tym wówczas sprzęt UNITRA to był szczyt obciachu, za przysłowiową "fajkę tabaki" szło kupić Grundiga/SABA/ITT czy inny z gotowym zakresem CCIR, wtedy dużo naszych odbiorników po prostu wyrzuciłem do śmietnika.
Ale konwerter to jest niestety dziadostwo....będziesz miał szum w stereo i "dziury" w paśmie......ja bym to przestroił, dla mnie ta głowica jest tak prosta, że nie zdążę dużego kubka kawy dopić i już mam pełny zakres CCIR, jak coś "nie halo", to BF195/BF215 zmienia się na współczesne BF241 i wszystko "z marszu" działa, "klocki Dzierżoniowskie" mają bardzo proste głowice UKF, nie idź w konwertery , tym bardziej z kitów, bo będziesz miał szumofon a nie użyteczne radio stereo :!:
Dokładnie też to zaproponowałem. Swoją drogą problemy z BF215 w głowicy mogą wynikać z użycia koralika ferytowego na emiterze a robiono to po to aby zdławić głowicę w zakresie w pełnym CCIR.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Marekmp21 pisze: ndz, 24 listopada 2024, 20:52 Witam serdecznie, również i ja nabyłem ostatnio takie radio. Chciałbym je jednak przestroić za pomocą konwertera do samodzielnego montażu z jednym quartz. Nie mogę jednak znaleźć punktu z zasilaniem 9V i więcej. W Jubilacie zrobiłem tak ale z zewnętrznym 12V zasilaczem. Jest to jednak uciążliwe kable, wtyczki miejsce itd. Czy istnieje taki punkt do podłączenia na płytce i gdzie on jest? Za ewentualną odpowiedź dziękuję i pozdrawiam.
Witam!
A zresztą dla konwertera starczy rezystor około 330R 2W i dioda Zenera 1,3W 9V1 czy 12V, aczkolwiek 7812 znajdziesz nawet w elektrośmieciach, więc gra niewarta świeczki :D
Ja byłem uczniem liceum w latach 1999-2002, "złotych czasach" przestrajania na CCIR, niestety wówczas miałem zbyt małą wiedzę, by stroić głowice UKF, poza tym wówczas sprzęt UNITRA to był szczyt obciachu, za przysłowiową "fajkę tabaki" szło kupić Grundiga/SABA/ITT czy inny z gotowym zakresem CCIR, wtedy dużo naszych odbiorników po prostu wyrzuciłem do śmietnika.
Ale konwerter to jest niestety dziadostwo....będziesz miał szum w stereo i "dziury" w paśmie......ja bym to przestroił, dla mnie ta głowica jest tak prosta, że nie zdążę dużego kubka kawy dopić i już mam pełny zakres CCIR, jak coś "nie halo", to BF195/BF215 zmienia się na współczesne BF241 i wszystko "z marszu" działa, "klocki Dzierżoniowskie" mają bardzo proste głowice UKF, nie idź w konwertery , tym bardziej z kitów, bo będziesz miał szumofon a nie użyteczne radio stereo :!:
Nie tak szybko z tym podłączeniem do plusa kondensatora C72 (4700 μF). Jeżeli konwerter podłączony jest swoją masą do masy odbiornika w okolicach głowicy, to na dodatnim wyprowadzeniu kondensatora 4700 μF występuje jedynie niestabilne napięcie o wartości ok. 3,5 V, gdyż na masie odbiornika występuje napięcie +12 V, mierzone względem ujemnego wyprowadzenia kondensatora C72 (4700 μF; właśnie tego do którego dodatniego wyprowadzenia autor pytania ma się Twoim zdaniem podłączyć "plusem" zasilania konwertera. Poniżej fragment schematu Pioniera.
PIONIER.png
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

CHOPIN66 pisze: ndz, 24 listopada 2024, 21:58
Konwerter to nie to samo co przestrojenie głowicy a pogorszy tylko czułość (...)
Problemem większości starych, polskich odbiorników radiowych na zakresie UKF była słaba czułość, gdyż producenci oszczędzali na ilości zastosowanych tranzystorów, bo były drogie. W takim przypadku "wydłużenie" całego toru FM o dodatkowy konwerter, który cechuje się dodatkowym wzmocnieniem przemiany częstotliwości, nie zmniejszy czułości odbiornika, a wręcz przeciwnie - pozytywnie wpłynie na jej poprawę!

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Wspomniane scalaki LA1185 są dostępne, problemu jak z STK nie będzie, bo to nie są układy mocy....LM3916 też oryginałów nie robią a chińskie też OK, tak samo uPC1237 i KA2284, te ostatnie kupiłem oryginały Samsung ale kupiłem też chińskie moduły i nie widzę różnicy.
Nie miałem też problemów z KA2206/TEA2025, klony grają jak oryginały.....uważałbym z tranzystorami czy stabilizatorami, zaopatrzyłem się w sporo MA7812/7815 jak i MA7805 czy LM338K z wojskowych "ZN-ów", kupując układy mocy omijam najtańsze oferty bo to od razu śmierdzi szwindlem :!:
Co do LA1185.....swojego czasu były głowice UKF do takiej Wandy/Jowity, gdzie są upierdliwe głowice UKF, które na ogół nie chodzą poprawnie nawet do 100MHz.
LM317 OK, ale prościej LM7812/LM7809, ba, nawet LM7805 wytrzyma 30V na wejściu a konwerter pobiera może 20-30mA, można policzyć moc traconą, która jest tak nikła, że stabilizator może być w wersji 100mA z literką "L".
Nie wiem, czy u mnie jest koralik ferrytowy na emiterze ale raczej nie.....tranzystory są w kanciastych obudowach i nie ma miejsca by ten koralik tam wcisnąć, ja bym obstawiał tranzystory z "bubli"(BOMIS) niż celowe działanie, w PRL-u masowo stosowano elementy, które były poza selekcją.
UL1405 jest tym samym, co UL1402, z tym, że UL1402 powinien trafić do śmieci czy BOMIS-u a nie do radia, UL1405 był najlepszym sortem i trafiał do Amatora DSS-101, zresztą po ilości tych odbiorników zachowanych w oryginale widać, jaki był "dobry", bo był syfem, nic dziwnego, że DIORA przeszła na GML026 czy tranzystorowe moduły "zamienne"(Amator 3, wszystko po stanie wojennym)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Romekd pisze: ndz, 24 listopada 2024, 22:12 Czołem.
Witam!
Nie tak szybko z tym podłączeniem do plusa kondensatora C72 (4700 μF). Jeżeli konwerter podłączony jest swoją masą do masy odbiornika w okolicach głowicy, to na dodatnim wyprowadzeniu kondensatora 4700 μF występuje jedynie niestabilne napięcie o wartości ok. 3,5 V, gdyż na masie odbiornika występuje napięcie +12 V, mierzone względem ujemnego wyprowadzenia kondensatora C72 (4700 μF; właśnie tego do którego dodatniego wyprowadzenia autor pytania ma się Twoim zdaniem podłączyć "plusem" zasilania konwertera. Poniżej fragment schematu Pioniera.

PIONIER.png

Pozdrawiam
Romek
Witam!
A po co to rozwiązanie z tym napieciem 12V?
Poza tym można czerpać 12V wprost z transformatora czy z zasilania końcówek mocy UL1402/1403
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Rozwiązanie z napięciem dodatnim na masie tunera bierze się z faktu, że tor odbiornika zapożyczonego do Pioniera z innego odbiornika, miał zasilanie napięciem ujemnym, z masą znajdującą się na "plusie". Dokładając stopnie mocy z układami UL1402, które wymagały ujemnego napięcia na swojej masie i zasilania napięcie dodatnim względem masy zmusił konstruktorów radia do pewnego kombinowania z masami poszczególnych bloków odbiornika i ich różnym zasilaniem. To tak na szybko, gdyż takiego Pioniera nie miałem okazji przestrajać, a swojej zastrzeżenia do uwag Kolegów czerpię z analizy przedstawionego w wątku schematu.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Marekmp21
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Marekmp21 »

Wielkie dzięki za info, rzeczywiście muszę się jeszcze zastanowić. Niestety pracuję poza multimetrem bez innych urządzeń na słuch... To słabe.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marekmp21 pisze: ndz, 24 listopada 2024, 22:55 Wielkie dzięki za info, rzeczywiście muszę się jeszcze zastanowić. Niestety pracuję poza multimetrem bez innych urządzeń na słuch... To słabe.
Witam!
Kup sobie to
https://allegro.pl/oferta/848-transmite ... 3857468060
Zrzut ekranu 2024-11-24 231352.png
Jest to bardzo dobry nadajnik stereofoniczny, ja praktycznie nie słyszę różnicy, na sprzęcie typu Zodiak czy Amator nie odróżnisz od sygnału podanego wprost na tor m.cz.
Na wynalazku takim jak Pionier stereo nie ma to znaczenia, zbyt marne radio, ten nadajnik FM brzmi jak dobra modulacja komercyjnej stacji FM.
Ja mam dwa takie, mam też DDS-a AMBM do 150MHz AM/FM, ale zepsuł mu się wyświetlacz LCD i mało co widać obecnie, to zwykły HD44780 2x16, mam nowy i kiedyś wymienię.
Awatar użytkownika
Marekmp21
5...9 postów
5...9 postów

Dzięki wielkie, myślę że to super pomysł jestem pewien że spróbuję zainstalować to urządzenie w Jubilacie. Czasami lubię poeksperymentować.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marekmp21 pisze: pn, 25 listopada 2024, 15:30 Dzięki wielkie, myślę że to super pomysł jestem pewien że spróbuję zainstalować to urządzenie w Jubilacie. Czasami lubię poeksperymentować.
Witam!
To z linku to nadajnik FM.....NIE KONWERTER! :!:
Najpierw trzeba przestroić, a nadajnik ustaw na jakąś wolną częstotliwość i wbuduj do pudełka z modułem Bluetooth, będziesz miał muzykę ze smartfona w radiu FM. Z nadajnikami FM problem może wyniknąć w blokowisku wielkopłytowym,
Ja mam dolutowane 5cm kabelka, Kolega może moduł zaekranować i wyprowadzić sygnał gniazdem BNC, tłumiąc go jeszcze w ekranie kondensatorem 1nF, jak na wsi czy w starym budownictwie to nie ma co się cackać.
Kiedyś była taka formacja jak ORMO i co niektórzy nie pogodzili się z faktem, że ustrój polityczny zmienił się 35 lat temu i dalej donoszą.
Awatar użytkownika
Marekmp21
5...9 postów
5...9 postów

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie spostrzeżenia i uwagi. Kupiłem na razie zewnętrzny zasilacz 12V do konwertera, gdyż jak rozumiem nie można pobrać odpowiedniego napięcia z radia. /+ - względem masy itd. /
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Marekmp21 pisze: pn, 25 listopada 2024, 17:23 Jeszcze raz dziękuję za wszystkie spostrzeżenia i uwagi. Kupiłem na razie zewnętrzny zasilacz 12V do konwertera, gdyż jak rozumiem nie można pobrać odpowiedniego napięcia z radia. /+ - względem masy itd. /
To nie tak, że nic się nie da zrobić i bezwzględnie należy zastosować zewnętrzny zasilacz. Można układ zasilać napięciem pobieranym z zasilacza odbiornika, ale należałoby wówczas masę konwertera podłączyć przez kondensatory 100 nF+1 nFdo masy głowicy UKF, plus konwertera podłączyć bezpośrednio do masy odbiornika, a masę konwertera podłączyć do minusa kondensatora C159 przez dławik. W razie potrzeby wejście i wejście konwertera również sprzęgnąć przez kondensatory 1 nF z anteną i cewką wejściową głowicy UKF odbiornika. Trochę więcej pracy i kilka drobnych elementów, i zasilacz zewnętrzny byłby zupełnie zbędny. Konwertery UKF najczęściej cechuje niski pobór prądu, rzędu kilku do kilkunastu miliamperów i ich podłączenie do obwodów zasilania odbiornika nie powinno niczego zaburzać w działaniu jego obwodów.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Romekd pisze: pn, 25 listopada 2024, 20:00 Czołem.
Marekmp21 pisze: pn, 25 listopada 2024, 17:23 Jeszcze raz dziękuję za wszystkie spostrzeżenia i uwagi. Kupiłem na razie zewnętrzny zasilacz 12V do konwertera, gdyż jak rozumiem nie można pobrać odpowiedniego napięcia z radia. /+ - względem masy itd. /
To nie tak, że nic się nie da zrobić i bezwzględnie należy zastosować zewnętrzny zasilacz. Można układ zasilać napięciem pobieranym z zasilacza odbiornika, ale należałoby wówczas masę konwertera podłączyć przez kondensatory 100 nF+1 nFdo masy głowicy UKF, plus konwertera podłączyć bezpośrednio do masy odbiornika, a masę konwertera podłączyć do minusa kondensatora C159 przez dławik. W razie potrzeby wejście i wejście konwertera również sprzęgnąć przez kondensatory 1 nF z anteną i cewką wejściową głowicy UKF odbiornika. Trochę więcej pracy i kilka drobnych elementów, i zasilacz zewnętrzny byłby zupełnie zbędny. Konwertery UKF najczęściej cechuje niski pobór prądu, rzędu kilku do kilkunastu miliamperów i ich podłączenie do obwodów zasilania odbiornika nie powinno niczego zaburzać w działaniu jego obwodów.

Pozdrawiam
Romek
Witam!
A dekoder stereo jest zasilany z "normalnego" napięcia?
Bo jest rozwalony i będzie podmianka na ersatz na MC1310, z tego, co widzę, pracuje on na tej samej "masie", co końcówki mocy.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Stereodekoder w tym odbiorniku zasilany jest już w sposób "klasyczny", czyli napięciem dodatnim i z minusem na masie. Możliwa jest zatem jego podmiana z tranzystorowego na scalony z pętlą PLL.

Pozdrawiam
Romek
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Romekd pisze: ndz, 24 listopada 2024, 22:19 Problemem większości starych, polskich odbiorników radiowych na zakresie UKF była słaba czułość, gdyż producenci oszczędzali na ilości zastosowanych tranzystorów, bo były drogie.
Nie tyle cena tranzystorów co nie precyzyjne zestrojenie na max wzmocnienie :D Telefunken Bajjazo TS z 1964 miał głowicę dwu tranzystorową strojoną wariometrem- wzmacniacz w.cz pracował w konfiguracji WE a nie WB jak w polskich głowicach i przy takiej samej liczbie stopni p.cz jak w Jubilacie tor FM osiągał czułość 4uV fakt, że odbiornik był w całości na germanie. Zauważ, że ta sama dwu tranzystorowa głowica z użyciem 3 sekcyjnego agregatu, tranzystorów BF241 I BF314 oraz scalonego wzmacniacza p.cz na UL1211 w Roksanie R601 sprawiała, że tor FM osiągała już czułość 8uV. Ta sama głowica z agregatem 2x14,7pF w Sudetach R208 i pochodnych ze wzmacniaczem p.cz na UL1211 tor FM osiągał czułość ok. 20uV . Myślę,że dało by się osiągnąć w Jubilacie te przynajmniej 15uV jeśli dobrze zestroić by głowicę i tor p.cz na naprawdę max wzmocnienie.
ODPOWIEDZ