Koerting Multisound- potrzebna pomoc i schematy.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Koerting Multisound- potrzebna pomoc i schematy.

Post autor: Szrot majster »

hellcat pisze: ndz, 18 sierpnia 2024, 17:33 Tak, strojenie głowicy robi się z wyłączoną AFC, najpierw się ustawi 98 MHz (środek pasma) jako znacznik, potem skrajne 88 MHz i 108 MHz i stara się uzyskać na wobuloskopie podobny poziom. Nie musi być przy tym grzebana głowica, wystarczy czas i starzenie, nawet minimalnie elementów.
I AGC też powinno być wyłączony. Potem z włączonym można delikatnie korygować.
Witam!
Bez schematu nie kręcę niczym :!: - a w głowicy szczególnie :!:
Chodzi o to, że pokrycie częstotliwości jest OK, ale chodzi mi o PR-ki przy programatorze, czyli najniższe napięcie warikapowe dla 88MHz i najwyższe dla 104MHz, mam ku temu podejrzenie, bo programator był niemiłosiernie brudny i utleniony, same PR-ki też nie budzą mojego zaufania, są podżarte dwutlenkiem siarki z powietrza..
Zobacz sobie jak to wygląda w Zodiaku
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3668864.html
Poza tym grzebanie w tej głowicy jest ryzykowne, bo jest tu tranzystor FET, a nie ma dokumentacji.
AFC wyłączyć się nie da, nie ma przycisku- to jest automatycznie realizowane.
Powinny być dwa PR-ki przy programatorze- tu nie ma cudów, tak samo jak z GFE-105 i pochodnymi
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: hellcat »

Ok, kiedyś na zachodzie pasmo było do 104 MHz i to by się zgadzało tym co piszesz, AFC nigdy nie da się "wyłączyć", trzeba odcinać fizycznie do strojenia głowicy, ja Cię nie zachęcam do grzebania w głowicy bez przyrządów.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Tak, ten tuner ma FM do 104MHz jak zresztą większość z tamtych lat, choć spotykam takie, które mają do 108MHz a mają ponad 50 lat.
Co do "przesuniętej skali", to wynika tu ze starych PR-ków, bo ten tuner ma wskaźnik częstotliwości, będący w istocie woltomierzem, który mierzy napięcie warikapowe i pokazuje je jako częstotliwość, Radmor 51xx miał tak samo i 90% niemieckich z programatorem a u nas Julia Stereo i Maria R-801.
AFC się "odcina" kabelkiem przy głowicy ale tej nie będę stroił, bo nie mam ani przyrządów, ani grama doświadczenia, kilka głowic z OIRT przestroiłem na CCIR "na słuch", raz poległem przy głowicy po burzy, skończyło się wymianą na przestrojony egzemplarz GFE-105 z Allegro, to była Aida AWS-103, tylko początek i koniec zakresu ustawiłem.
Co do załączania mono/stereo, czy mogę dać transoptor?
Bo TCA290 przełącza to zwarciem pinu 8 do masy a TCA290 robi to stanem wysokim.
TCA290A.jpg
Schaltung.jpg
Bez schematu mi się ciężko w tym gracie dłubie, choć ma on miłą dla celów serwisu, modułową konstrukcję.'
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Kupiłem SPRAWNY tuner za 99zł, mały recaping i będzie "funkiel nówka" :lol:
Stary pójdzie jako dawca części, za dużo roboty a nowy jest w o wiele lepszym stanie wizualnym,
Trzeba zrobić na bazie starego dekodera stereo z uszkodzonego tunera , nowy dekoder na takim LA3410 (a co, jak 10zł za sztukę układy kosztowały, to grzech nie zastosować w tym układzie), LA3410 bije na łeb MC1310 czy TCA4500A.
Ogólnie to bardzo przyjemny zestaw, wzmacniacz gra jak lampa i to się ceni.....gra ciepło, z miłym basem.